Marc de Lobie wint P. Hans Frankfurtherprijs 2023

12 januari 2023 Awards en prijzen

Prijzentijd in Nederland vanuit de organisatie Het Stripschap. Op 11 januari won Syndikaat-uitgever Marc de Lobie de P. Hans Frankfurtherprijs 2023 voor zijn bijzondere verdiensten aan de strip. Hieronder vind je het juryverslag. Daaronder volgen de albumnominaties voor de albums van het jaar 2022, de zogenoemde Stripschappenningen, die volgende week worden uitgereikt. Dan valt ook de winnaar van de Stripschapprijs uit de bus.

Marc de Lobie

"Om in een tijd met een markt die wordt overspoeld door de ene na de andere uitgave overeind te blijven,is het bewonderenswaardig om zo’n solide fonds op te bouwen. Niet alleen is de concurrentie moordend, maar ook is de markt overvol. Om hierin toch op te vallen en een groep lezers en kopers te bereiken vergt dat doorzettingsvermogen, lef, onderscheidingsdrang en geloofwaardigheid. Termen die te koppelen zijn aan uitgeverij Syndikaat. Meer dan anderhalf decennium geleden kwam deze kleine speler om de hoek kijken. Heel voorzichtig probeerde een stel liefhebbers uit Gelderland voet tussen de deur te krijgen middels albums van Jeroen Steehouwer en cartoonbundels met de titel Evert Kwok. Vooral deze laatste titel scoorde goed bij de studenten. De melige toon was juist wat werd gezocht in de collegebanken.

In plaats van zich volledig te overschreeuwen en de markt met albums en bundels te bombarderen heeft Syndikaat zich altijd opgesteld als een bescheiden deelnemer. Juist deze opstelling zorgde ervoor dat de nog onbekende Nederlandse en Vlaamse stripmaker met aanleg zich thuisvoelde bij deze club. Bunbun van Matt Baaij, Otto van Frodo de Decker en de albums van Rob van Barneveld sprongen in de beginjaren van de uitgeverij in het oog. Uitgeverbaas Marc de Lobie wist er wel raad mee en nam deze lui onder zijn hoede. Toen het faillissement van uitgeverij Strip2000 werd uitgeroepen en er paniek was in de tent, wist Marc met zijn uitgeverij vertrouwen uit te stralen en de groep stripmakers onderdak te bieden.

Door juist heel zorgvuldig en jaar in, jaar uit aan de weg te timmeren heeft de uitgeverij het vertrouwen gewonnen bij zowel makers als publiek. Het aanbod is sindsdien uitgegroeid tot een volwassen fonds. In plaats van zich te focussen op de grote namen uit het verleden, geeft De Lobie jonge stripmakers die meer onder de radar functioneren een kans zich te excelleren, middels mooi uitgegeven boeken. De blik vooruit heeft zijn weerslag op de hedendaagse stripmarkt. Titels als Roos Vink, Kapitein Ansjovis, Timo, Ridiculand, Acception en Helemaal Wild! zijn geen obscure namen meer, maar titels die thuishoren in de moderne mainstream stripmarkt van Nederland. Vooral de strips voor jeugd scoren goed. Bijna jaarlijks valt er wel een jeugdalbum van Syndikaat in de prijzen.

Dat de Lobie en zijn uitgeverij met de tijd meegaan, is extra benadrukt toen een jaar of drie geleden de pers jubelend over Syndikaat schreef. Dit keer ging het niet om een titel, maar om het feit dat het duurzaamheid hoog op de agenda had staan. Het drukproces en uitgavebeleid werd aangepast door middel van andere papierkeuze en juist weer te gaan drukken in Nederland. In plaats van een adres in het buitenland. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar spaart ook een hoop brandstof uit. Zeker in de huidige tijd waar een groot deel van het volk zich meer dan druk maakt over onze planeet.

Dat de uitgever verder kijkt dan de bekende kaders valt ook te prijzen. Naast mainstream is er ook een poot met mangastrips opgezet. Daarnaast weet deze éénmansuitgever vele samenwerkingsverbanden aan te gaan waardoor het materiaal betaalbaar blijft en de stripauteurs redelijk tot goed betaald worden. Tenslotte en niet onbelangrijk houdt Syndikaat pas op de plaats. De uitgaves worden heel goed gepland waardoor de markt niet wordt overspoeld met tig titels op jaarbasis.

Het is dan ook volkomen gerechtvaardigd uitgeverij Syndikaat uit te roepen tot de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2023."

Nominaties voor de Stripchappenningen 2022

In drie categorieën reikt Het Stripschap jaarlijks albumprijzen uit. De nominaties voor dit jaar stellen we hieronder aan je voor. De commissie voor deze Stripschapprijzen bestaat deze keer uit Guido de Bue (winkelier De Stripspecialist Breda), Peter van der Knoop (stripvormgever), Aimée de Jongh (winnaar Stripschapprijs 2022/stripmaker), Frank Jonker (scenarist), Mariella Sormani (Peter de Smet-biograaf), Sander Dieben (Donald Duck-weekbladkenner) en André Wijntjes (stripverzamelaar/kenner). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.

Alle teksten komen uit het persbericht. De nominaties betreffen de periode tussen 30 november 2021 en 1 november 2022.

Nominaties voor het Album van het Jaar 2022

FLORIS VAN DONDERMONDE 3: MEER MALIËNKOLDER (Remco Polman en Wilfred Ottenheijm - Uitgeverij L): Zelfs de grootste zuurpruim schiet in een lachstuip bij de kolder van Floris van Dondermonde. De strip van Remco Polman en Wilfred Ottenheijm is een van de grootste klappers van het stripblad Eppo. De mannen zijn heer en meester in het brengen van scherpe humor met een levendige twist. Oergezellige kolder of niet. De commissie kon hun lach niet inhouden.

LUTHON-HÖGE 1 (Willem Ritstier en Michiel Offerman - Uitgeverij Personalia): Een nieuwe strip uit het net zo nieuwe stripmaandblad MaXiX. Fris en eigentijds, maar toch heerlijk ouderwets qua sfeer en verhaal. Willem Ritstier altijd goed voor tig ideeën en dito scenario’s koppelde zichzelf aan reclametekenaar en illustrator Michiel Offerman. Gesitueerd in een fictief Frans plaatsje begin jaren 1950 weten de makers een strip af te leveren dat doet denken aan de hoogtijdagen van het Robbedoes-weekblad. Vergelijking met namen uit de school van Marcinelle werden snel gemaakt door de commissie.

DE FILOSOOF, DE HOND EN DE BRUILOFT (Barbara Stok - Nijgh en van Ditmar): Haar boek Vincent behoort ondertussen tot het erfgoed van de Nederlandse strip. Toch weet Barbara Stok dit meesterwerk te overtreffen met een nieuw meesterwerk. Het levensverhaal van Hipparchia werd binnen no-time omarmd door de pers en haar liefhebbers. Het leverde zelfs een nominatie op voor de Hypatiaprijs van de Society of Women in Philosophy. Een nominatie voor Album van het Jaar mag daarom niet ontbreken voor deze bijzondere Griekse geschiedenis.

HEDEN VERSE VIS 1: EN ROUTE! (Marc Legendre en Charel Cambré - Standaard Uitgeverij): Als er binnen de stripgelederen iets herkenbaar is dan is het wel dit boek rond het inmiddels legendarische Vlaamse stripkoppel Legendre en Cambré. Dat die twee elkaar blindelings aanvoelen was al duidelijk maar met dit hilarische verhaal wordt de boel nog extra bevestigd. De stripwereld, verzamelaars, dedi-jagers en andere bekende consorten worden op de hak genomen. Met grote lachsalvo’s tot gevolg.

HET BEEST IS LOS (Marc Verhaegen - Stripken): Op zijn vijfenzestige verjaardag pakt de Vlaamse stripmaker en oud-hoofdtekenaar van Suske en Wiske, Marc Verhaegen uit met naar eigen zeggen een fictieve biografie van dik 200 pagina’s. Maar de toon is gezet. Probeert er nou iemand zijn gram te halen of is dit gewoon pure fictie? De pers was er nog niet uit, de commissie evenmin. Een strip die evenveel vragen als verontwaardiging oproept, vraagt om een bepaalde discussieen is een geheid een nominatie voor een Stripschappenning.

Nominaties voor het Jeugdalbum van het Jaar 2022

JULES VERNE: GROOTSE AVONTUREN VAN EEN KLEINE SCHRIJVER (Robbert Damen en Daniel van den Broek - Menlu): Een strip die eigenlijk in iedere boekenkast op iedere kinderkamer thuishoort. De avonturen van de jonge Jules Verne is een van de hoogtepunten van het nieuwe stripblad MaXiX waardoor een albumuitgave niet uit kon blijven. Het maakplezier van de auteurs spat van iedere pagina af. Overduidelijk dat Damen en Van den Broek kunnen lezen en schrijven met elkaar.

SUUS & SAS 21: LIEF, LIEVER, LIEFST (Gerard Leever - Uitgeverij L): De leukste en vrolijkste striptweeling van het westelijk halfrond zijn na dik twee decennia nog altijd ongelooflijk geliefd bij de Tina-lezers. De godfather van de Nederlandse jeugdstrip, Gerard Leever, voelt na al die jaren nog altijd haarfijn aan wat de jonge Tina-meiden bezighoudt. Of de verkering met de Friethunk nu wel of niet doorgaat, het maakt allemaal niet uit. Suus & Sas is de populairste strip uit het meidenblad. Waarvan akte.

HELEMAAL WILD! 3: DE LEUKSTE DIERENSTRIPS UIT QUEST JUNIOR (Jan-Willem Spakman - Syndikaat): Als één ding is dat de jonge jeugd aanspreekt dan zijn het dieren. Niet alleen de aaibaarheidsfactor, maar ook het leren uit het rijk van onze medebewoners van de planeet. De strip van Jan-Willem Spakman heeft het allebei en slaat daarmee de spijker op z’n kop. Quest Junior maakt goede sier met de verhaaltjes over het faunarijk. Hilarisch, herkenbaar en goed onderbouwd. "Kregen wij dit vroeger maar als lesmateriaal op school", opperde de commissie.

Nominaties voor Info & Integraal van het Jaar 2022

STEVEN SEVERIJN INTEGRAAL 1: HET VERTREK (Dossier: Rob van der Nol, René Follet, Jacques Stoquart en Yvan Delporte - Arboris): Follet staat bij veel vakbroeders hoog op het lijstje. Steven Severijn maakte furore in de eerste jaren van het stripblad Eppo. De stripreeks werd zelfs een van de pijlers van het blad. Uitgeverij Arboris heeft het aangedurfd om de negen avonturen van dit jongetje te bundelen in drie kloeke boeken, waarvan al één deel is verschenen. Kenner en verzamelaar Rob van der Nol beet z’n tanden stuk op het dossier met als resultaat dat het een van de beste integrale uitgaves is van het jaar.

ROTTERDAM STRIPSTAD: 100 JAAR STRIPS IN DE STAD (Sander Grip en Theo Seesing - Cross Comix/Scratch Books): Niet lullen maar poetsen! Hand in Hand kameraden en misschien wel de geliefdste burgemeester van Nederland. Wij hebben het over een van de hardwerkende steden van Nederland. Dat er ook strips werden gemaakt en Rotterdam een aantal van Nederlands grootste stripmakers voortbracht, was ons bekend. Maar dat er ook zo’n prachtig koffietafelboek over de havenstad gemaakt kon worden, is echt een grote verassing.

DE AVONTUREN VAN ROBERT EN BERTRAND INTEGRAAL 7 (Dossier: Ronald Grossey, Studio Vandersteen - Standaard Uitgeverij): Vandersteen was een groot verteller en een dito stimulator voor veel Vlaamse stripmakers. Suske en Wiske is de bekendste creatie uit zijn pen. Toch zijn de fans en adepten van de Vlaamse stripmeester het over eens dat Robert en Bertrand zijn meest persoonlijke strip is. De avonturen van de twee vagebonden waren wat in de vergetelheid geraakt, maar sinds begin vorig jaar is er de integrale reeks rond het duo. Dit betekende weer smullen voor de fans, zeker vanwege de goed doortimmerde dossiers van de man met kennis, Ronald Grossey.