Luxe-editie van Thorgal Saga 1: Vaarwel Aaricia

31 januari 2023 Vooruitblikken

"Vaarwel Aaricia is het beste Vikingavontuur uit het Thorgal-universum van de laatste decennia. (...) De eerste Thorgal Saga is één groot eerbetoon aan de hoogdagen van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme", schrijft medewerker Wouter Porteman in zijn bespreking van Thorgal Saga 1: Vaarwel Aaricia. Dit buitenreeksalbum van Thorgal past in een concept van uitgeverij Le Lombard om diverse auteurs carte blanche te geven om een eigen verhaal te vertellen over de personages uit de stripreeks. Robin Recht opent de reeks waarin een oudere Thorgal afscheid moet nemen van zijn echtgenote.

Het verhaal: "Zelfs op het einde van zijn leven blijven de goden Thorgal kwellen. Overmand door verdriet om de dood van Aaricia, biedt de verraderlijke Nidhogg het kind van de sterren de ring van Ouroboros aan. Als hij deze draagt, kan hij terugkeren naar zijn eigen verleden en Aaricia weer zien. Er zijn verleidingen waar zelfs de meest pure held niet aan kan weerstaan... Thorgal vergeet daarbij dat Ouroboros de mytische slang is die in zijn eigen staart bijt."

Het album van 112 pagina's verschijnt in softcover (14,99 euro), hardcover (22,99 euro) en ook als luxe (79,95 euro, zie de tweede cover hieronder) die recent is gecommuniceerd. De luxe heeft een andere cover, linnen rug en bevat een door Recht gesigneerde ex libris. De softcover en hardcover verschijnen morgen, 1 februari. Op de luxe is het wachten tot eind februari. Vooruitbestellen bij je stripwinkel is ten eerste aanbevolen. De oplage bedraagt slechts 200 exemplaren.

Robin Recht kennen we van het Conan-album De Dochter van de IJsreus, deel 1 van Het Derde Testament - Julius en als co-tekenaar van de fantasyreeks Elric, alle verschenen bij Glénat. Ook bij Le Lombard hielden ze van zijn werk. Bij een bespreking van volgende projecten uitte hij aan een uitgever van Le Lombard zijn wens om ooit een Thorgal te tekenen. Toevallig liep men bij de uitgeverij al langer rond met het idee voor zo'n reeks met complete verhalen door telkens andere auteurs. Recht greep met beide handen de kans en kwam al snel op een idee. Na vier maanden schaven aan zijn storyboard, begon hij met het werkelijke tekenen in potlood op de computer. Het inkten doet hij op traditioneel papier en het inkleuren gebeurde ook weer op de computer.

Volgende albums vanaf 2024

Er was in dezelfde periode van aankondigen in 2021 ook een ander te verschijnen album bekend door Roman Surzhenko en Yann. Zij zijn al de auteurs van De Werelden van Thorgal-reeksen Wolvin en De Jonge Jaren. Hun album zal zo'n 70 tot 80 pagina's tellen. Het verhaal vertelt een episode uit de periode waarin Thorgal een tijdlang aan geheugenverlies leed en met Kriss van Valnor de piratentoer opging in de verhalen van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme. Toen droeg hij de naam Shaïgan Zonder Genade en herkende hij zelfs zijn vrouw Aaricia niet. Rosinski heeft bij de overdracht van Thorgal aan tekenaar Fred Vignaux altijd gezegd dat er ook nog een rol voor Surzhenko was weggelegd in de wereld van Thorgal. Hij hield woord. 

Een ander duo is ook volop aan het werk voor een eigen Thorgal-album. Het is het tweede in de reeks Thorgal Saga dat in 2024 zal verschijnen met de titel Het Verticale Woud door Corentin Rouge en Fred Duval. Rouge is de tekenaar van onder meer de vierdelige reeks Rio en het straffe one-shot Juarez. Bij Dark Dragon Books verscheen de vertaling van het drama Sangoma. Fred Duval kennen we voornamelijk van reeksen als Wonderball, Carmen McCallum, Travis, Hauteville House, Uur U, Nevada, West Legends en de hopeloos uitverkochte topper Zwarte Waterlelies. Rouge en Duval maakten samen ook het XIII Mystery-album over Calvin Wax. Ze werken dus opnieuw samen voor Thorgal Saga. Hun avontuur situeert zich net na het vertrek van de personages naar Zuid-Amerika in Tussen Aarde en Licht.

Nog een naam is die van tekenaar Mohamed Aouamri, bekend van onder meer zijn eigen Vikingstrip Saga Valta (geschreven door Jean Dufaux), Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht en Roodhaar. Wie dat album zal schrijven, weten we nog niet. Wel dat het zo'n 80 pagina's zal tellen. Saga Valta was overigens een herwerking van wat ooit een spin-off van Thorgal moest worden.

Hieronder zie je een filmpje met een fragment van een pagina uit Thorgal Saga 2: Het Verticale Woud (Corentin Rouge + Fred Duval), te verwachten in 2024.