Thorgal Saga 1: Vaarwel Aaricia

Tekenaar(s)
Robin Recht
Scenarist(en)
Robin Recht
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Dit wordt wat!

Midden in een gitzwarte nacht huilt een grijsaard onbedaarlijk naast het opgebaarde lichaam van zijn vrouw. Zonder haar kan en wil hij niet meer leven. Uiteindelijk duwt hij voorzichtig de kleine snek met haar lichaam in het water. Hij spant zijn boog en schiet een brandende pijl naar het doodssloepje. Een begrafenis, de dochter van een Vikingopperhoofd waardig. Vaarwel Aaricia. Terwijl de zeventigjarige Thorgal afscheid neemt van zijn grote liefde duikt plots de godenslang Nidhogg naast hem op. Zijn levenslange vijand sliste hem dat toe dat hij Aaricia kan terugzien. Hij hoeft alleen Nidhoggs ring van Ouroboros over zijn vinger te schuiven. Een radeloze Thorgal laat zich verleiden en voor hij het weet, wordt de krakkemikkige zeventiger zestig jaar in de tijd terug gekatapulteerd. Verrast blijkt hij nog altijd een hoogbejaarde man te zijn. Wat verderop ziet de oude Thorgal een piepjonge Solveig, de boezemvriendin van zijn Aaricia, gewond op het strand liggen. Thorgal raapt het kind op en draagt het naar het dorp waar de twaalfjarige Thorgal bezig is met gevechtsoefeningen.

We waren enorm op ons hoede voor deze Thorgal Saga, of de marketingnaam voor een Thorgal door... Deze beproefde reanimatietruc, die we ook al kennen van Robbedoes, Ravian en Lucky Luke maar die hebben, toegegeven, eigenlijk opvallend veel goede albums heeft opgeleverd. Valt er echter nog iets uit te melken uit de stokoude Vikingkoe?

Robin Recht (Elric, Julius - Het Derde Testament, Conan,...) kreeg de eer om deze nieuwe nevencollectie te openen. En hij doet dit schitterend! De Fransman grijpt volledig terug naar het korte verhaal Het Sterrenkind uit het gelijknamige, iconische Thorgal-album. Zoals je uit bovenstaande samenvatting gemakkelijk kan afleiden, begint het weinig origineel met de verleidende slang van Adam en Eva en het ringtrucje uit The Lord of the Rings. Maar wat volgt, is een Jean Van Hamme-Thorgal waardig. Veel avontuur, wat fantasy en geweldige dialogen tussen de stokoude Thorgal en zijn zestig jaar jongere ik, zorgen voor een heerlijk uurtje ontspanning. De straffe tekeningen van Recht doen de rest. Hij koos ervoor om de grafische stijl van Grzegorz Rosinski ten tijde van Alinoë voort te zetten, en hij kan het. Dit is echt goed getekend. Het kleurenpallet van de oude Thorgals doet de rest.

Marketingtechnisch kan je je afvragen of het wel een goed idee is om een out of the box nevencollectie te openen met een tekenstijl en verhaal die heel nauw aanleunen bij de hoofd- en bestaande nevenreeksen. Maar deze Vaarwel Aaricia is het beste Vikingavontuur uit het Thorgal-universum van de laatste decennia. En dit doet verdomd veel deugd.

De eerste Thorgal Saga is één groot eerbetoon aan de hoogdagen van Rosinski en Van Hamme. Verrassend goede strip.

WOUTER PORTEMAN

P.S.: Het volgende album in de reeks Thorgal Saga verschijnt pas in 2024 en is het werk van Corentin Rouge en Fred Duval. Hun avontuur, met de titel Het Verticale Woud, situeert zich net na het vertrek van de personages naar Zuid-Amerika in Tussen Aarde en Licht. Lees hier meer over nog andere albums.

Reeks
Thorgal Saga
Deel
1
Pagina's
112
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 14,99
hardcover
€ 22,99
luxe met andere cover, linnen rug en gesigneerde ex libris (200 exemplaren) (eind februari)
€ 79,95