Laurent Gillain (Lorg) overleden

28 november 2022 Overlijdens

ActuaBD.com meldt het overlijden van Laurent Gillain afgelopen nacht. Hij was de jongste zoon van Joseph Gillain alias Jijé en werd 66 jaar. Net zoals zijn roemrijke vader was Laurent ook actief in het stripmilieu als tekenaar onder het pseudoniem Lorg. Dat deed hij voornamelijk als assistent voor zijn vader.

Laurent werd in 1956 geboren in België. Dat gebeurde na de lange reis die Jijé en zijn familie ondernam naar Mexico en de Verenigde Staten uit vrees dat in onze contreien een nieuwe wereldoorlog zou uitbreken. In hun zog nam Jijé zijn leerling-tekenaars André Franquin en Morris mee. Over deze stripgeschiedenis vertelden Olivier Schwartz en Yann in hun album Gringos Locos. Een gepland vervolg op dat album, Crazy Belgians, werd tegengehouden door de erfgenamen van Jijé en Morris omdat ze niet tevreden waren over enkele ontboezemingen in Gringos Locos.

Hoe dan ook was Laurent ten huize Jijé en diens atelier altijd wel omringd met tekenaars als Jean Giraud, Jean-Claude MézièresGuy Mouminoux, René GoscinnyWill, Claude Derib, Franquin, Morris en anderen die allen in de leer gingen bij Jijé. Zelf kreeg hij met zijn broers Benoit, Philippe en zijn zus Dominique ook tekenvaardigheden mee. De opvoeding van Jijé was eigenzinnig. In een interview getuigde Laurent dat hij op een dag thuiskwam met een rapport met nul punten op twintig. Zijn moeder was niet thuis en zijn vader reageerde onverwachts. "Nul op twintig! Kom, ik nodig je uit op restaurant!", zei, Jijé. Laurent vult aan: "We hebben veel gelachen. Ik weet niet of hij me in het restaurant had uitgenodigd terwijl hij zijn volgende zet aan het uitdokteren was! Ik voelde me zo ongemakkelijk door zijn reactie dat ik hem nooit meer zo'n slecht rapport durfde te brengen!" 

In 1979 neemt Jijé de reeks Roodbaard over na het overlijden van Victor Hubinon. Jijé tekende toen ook al de luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure, die hij in 1967 had overgenomen van Albert Uderzo. Jijé leed in deze periode aan kanker en kon alle assistentie gebruiken. Hij kreeg die van zijn zoon Laurent, maar in feite nam hij het extra werk aan om zijn zoon een zetje te kunnen geven. Laurent hierover: "Joseph ging akkoord om Roodbaard te tekenen om me te helpen. Hij wilde me een baan geven, of in ieder geval een nieuwe baan. Hij was al ziek en zijn gezondheidsproblemen maakten hem erg moe. Hij nam deze serie niet over uit passie of om zijn tekenlust te bevredigen. Hij deed het voor mij, om me te helpen. En ik heb mijn best gedaan. Ik werkte aan Roodbaard door na te bootsen, zonder veel te leren."

Laurent hielp met tekenen voor de delen 19 en 20, Het Hellevuur en Het Eiland van de Verdwenen Schepen. Onder het pseudoniem Lorg werd hij op de cover vermeld. Ook voor de eerste pagina's van De Vermisten van de Zwarte Valk (deel 21) hielp Lorg nog mee voordat Christian Gaty het stokje overnam na het overlijden van Jijé in 1980.

In de jaren 1980 kreeg Jijés actie- en avonturenreeks Jan Kordaat een revival bij Dupuis. De hele reeks raakte opnieuw uitgegeven, terwijl voorheen in album onuitgegeven verhalen alsnog een plaatsje in de reeks kregen. Bovendien stonden er nieuwe afleveringen in de steigers door René Follet. Duel der Idolen verscheen al in 1965 in het weekblad Robbedoes, maar werd pas in 1986 uitgegeven als album. De cover werd getekend door Lorg.

In 1992 en 1993 publiceerde Hélyode in het Frans een heruitgave in twee delen van Jijés stripbiografie Christoffel Columbus uit 1946, dat toen bij Dupuis uitkwam. Om technische redenen moesten de pagina's herwerkt worden. Dat gebeurde door Lorg. Hij heeft alle pagina's volledig hertekend, naar het voorbeeld van zijn vader.

Verder liet Laurent Gillain zich niet gelden op stripgebied. "Strips waren pijnlijk voor mij. Ik heb een paar pogingen gedaan om in het circuit terecht te komen. Ik kon niet werken in dit milieu. Ik weet nu wat ik waard ben. Het deed me toen pijn, maar ik voel er nu geen wrok meer over."

Volgens ActuaBD.com koesterde hij de laatste jaren het idee om een persoonlijke strip te maken, maar het noodlot stak daar een stokje voor.

Bronnen en citaten: Nicolas Anspach, Didier Pasamonik, ActuaBD.com