Frank Miller werkt aan tv-reeks van Corto Maltese

29 november 2022 Verfilmingen

Er was al in 2017 een nieuw aanslepend filmproject rond Hugo Pratts avonturenreeks Corto Maltese door de Franse regisseur Christophe Gans naar het album Corto Maltese in Siberië, maar de filmwereld is één groot vagevuur van projecten waarbij een schamel percentage het daadwerkelijk tot uitgevoerd project ziet worden. Frank Miller, bekend van zijn The Dark Knight-run voor Batman, 300, Sin City en markante bijdrages aan de reeksen Daredevil en Wolverine, kondigde gisteren een eigen adaptatie van Corto Maltese voor.

Volgens Deadline zal Miller zelf een zesdelige tv-reeks schrijven en er als executive producer voor fungeren. Filmstudio Studiocanal zal het samen met de Franse betaalzender Canal+ financieren. Tussen het rijtje namen die aan het project zouden meewerken, staat ook die van Phil Tippett die voor de special effects moet zorgen. Hij werkte mee aan ander meer de originele Star Wars-trilogie en de Jurassic Park- en Twilight-franchise en films als RoboCop, Starship Troopers en Willow. Voor Miller is het een extra project na de uitgeverij die hij eerder dit jaar oprichtte.

Miller is al sinds jongere vertrouwd met het werk van de Italiaanse stripmaker Hugo Pratt en zijn reeks Corto Maltese in het bijzonder. Het respect was wederzijds. Ook de in 1996 overleden Pratt hield van Millers werk. Miller aan het woord:

"Als jongeman ontdekte ik Corto Maltese voor het eerst door de albums te lezen in Forbidden Planet in New York. Toen ik op reis was, bestudeerde en ontdekte ik een uitgave in een kiosk in Rome. Het kunstwerk was zo expressief en zo gedurfd dat het van het krantenpapier afsprong. Het sleurde me mee. Het zat vol magie en romantisch avontuur. Maltese is een boef die met de goden kon praten. Voor mij toonde het de kracht van de strip waarbij taal geen grote barrière is. Sindsdien ben ik fan van Corto Maltese. Dit is de reis van de held in zijn meest klassieke vorm, en ik kon niet meer vereerd zijn om de romantiek, de heroïek en de onderliggende mystiek van Pratts creatie in deze serie te helpen brengen."

Het project van Christophe Gans strandde om "obscure legale redenen" en is geannuleerd. Er waren wel al heel wat voorbereidingen getroffen, onder meer allerlei concepttekeningen van illustrator François Baranger die je hieronder kan zien. In 2002 was er ook al een lange tekenfilm gemaakt naar hetzelfde verhaal Corto Maltese in Siberië.

Sinds enkele jaren presenteert het Spaanse duo Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales nieuwe avonturen van Corto Maltese. Op 7 december verschijnt hun vierde album, Berlijnse Nocturne. Medewerker Wouter Porteman heeft beide heren geïnterviewd. Dat uitgebreide gesprek kan je binnenkort op onze site lezen.

Lees ook: Sin City-one-shot door Manara en een westernprequel door Frank Miller