Terug naar overzicht

Aline Kominsky-Crumb (74) overleden

1 december 2022 Overlijdens

Sinds 29 november is Robert Crumb weduwnaar. Zijn echtgenote Aline Kominsky-Crumb (née Goldsmith) is overleden. Het echtpaar woonde al vele jaren in Zuid-Frankrijk. Aline is gekend van haar eigen autobiografische stripverhalen. Ze werkte ook samen met Robert aan verschillende gezamenlijke strips.

Aline werd op 1 augustus 1948 geboren in New York. In haar tienerjaren maakte ze deel uit van de tegencultuur. Ze speelde muziek bij The Fugs en koos voor een kunstschool. In 1968 trouwde ze met Carl Kominsky en verhuisde ze naar Arizona. Het huwelijk hield niet lang stand, maar ze behield de familienaam na hun scheiding. Via de voormalige drummer van The Fugs leerde ze de undergroundtekenaars Spain Rodriguez en Kim Deitch kennen. Zij introduceerden haar in de stripwereld waardoor ze zelf strips begon te tekenen. In 1972 leerde ze Robert Crumb kennen. Gemeenschappelijke vrienden hadden een grote gelijkenis gezien tussen Aline en het door Crumb toevallig genoemde personage Honeybunch Kaminski, een creatie uit 1970. De relatie werd serieus, ze gingen samenwonen en in 1978 trouwden ze. Ze zijn altijd bij elkaar gebleven.

Aline nam deel aan de eerste vijf delen van het collectief Wimmen's Comic. Door ruzie met enkele leden van het vrouwencollectief (een ervan kon Robert Crumb niet uitstaan en er waren meningsverschillen over feminisme) startte Aline samen met Diane Noomin hun eigen titel Twisted Sisters, waaraan ook andere vrouwelijke stripmakers deelnamen. In 1991 en 1994 kwamen daar twee compilaties van uit.

Nog voor de geboorte van hun dochter Sophie in 1981 startten Aline en Robert eind jaren 1970 hun gezamenlijke comicreeks Dirty Laundry, waarin ze elkaar becommentariëren, bekritiseren en elkaar hun liefde verklaren. Daarvoor tekenden ze zichzelf in hun eigen stijl. Later nam ook Sophie deel aan de autobiografische comicreeks zodra ze zelf strips begon te tekenen. In 2012 gaf De Bezige Bij | Oog & Blik Getekend Leven uit in het Nederlands, een integrale van 35 jaar huwelijk en gezamenlijke strips die in het Engels als Drawn Together uitkwam.

In de jaren 1980 nam Aline gedurende enkele jaren het hoofdredacteurschap van Peter Bagge over voor Weirdo, toen een toonaangevend alternatief stripblad. Bagge was zelf al de opvolger van Robert Crumb.

In 1991 verhuisde het gezin Crumb naar Frankrijk. Aline hield van al wat Frans is en Robert had een hekel gekregen aan de Amerikaanse cultuur. Ze vonden Frankrijk ook een betere omgeving om hun dochter op te voeden. Het was overigens een open huwelijk waarbij Aline het aanlegde met de Franse drukker Christian Coudurès en met zijn dochter Agathe McCamy een tijdlang inwoonde bij de Crumbs. Agathe zorgde ook mee voor de inkleuring van Alines strips. Sinds de verhuis verlegde Aline haar grafische activiteiten meer en meer naar het kunstschilderen dan het tekenen van strips. In 2007 bracht ze een bundeling met strips, schilderijen, foto's en autobiografische teksten uit onder de titel Need More Love: A Graphic Memoir.

Terug naar overzicht