Stripspeciaalzaakuitbater Erik Deneyer (55) overleden

26 november 2022 Overlijdens

Erik Deneyer overleed gisteren. Hij leed al langer aan kanker en is 55 jaar geworden. Hij laat een vrouw en kind na. 26 jaar lang baatte hij de Brusselse stripspeciaalzaak 't "B"-gevaar uit tot de winkel om financiële redenen moest verhuizen. Hij kwam in 2020 in de befaamde Beenhouwersstraat terecht en richtte er Expo 59 op. Door het overlijden en zonder overnameplannen sluit de winkel voorgoed de deuren.

Beide winkels waren de enige Brusselse stripspeciaalzaken met een overwegend Nederlandstalig aanbod. Alle andere winkels in de hoofdstad mikken op een Franstalig publiek. Dankzij een nieuwe partner kwam er meer dynamiek in de winkel met talloze signeersessies en zelfs een huistekenaar, Alec Severin. Daarnaast gold Deneyer als een grote stripexpert met een pertinente, maar altijd onderbouwde mening. Die uitte hij ook in recensies die hij voor zijn eigen website en blog schreef en een tijdlang ook voor Stripspeciaalzaak.be. Hij reikte ons ook af en toe stripnieuws aan of gaf extra duiding over nieuws dat we verstrekten. Met advies hielp hij tekenaars, onder wie Charel Cambré voor een album van Jump. Hij was een tijdlang verbonden aan het Marc Sleen Museum en stampte de kortstondige mecenasgenootschap De Bende van de Zwarte Kous uit de grond om projecten te helpen financieren. 

Ook op het gebied van productie stond Deneyer zijn mannetje. Onder het label Enigma gaf hij onder meer Excalibur (Minck Oosterveer), Usagi Yojimbo (Stan Sakai), Kane (Paul Grist),  L voor Lloyd (David Lloyd) en Harry's Magazine (Alec Severin) uit. Met Under the Ink gaf hij een knap artbook uit met het werk van Severin. Daarnaast drukte hij heel wat ex librissen voor klanten en hij was een stripvertaler. Voor Glad IJs, een tijdelijke imprint van uitgeverij Casterman, vertaalde hij zowat alle komische strips. Hij maakte er een sport van om in elk album de term "glas ijs" te verwerken, zo ook in zijn nieuwe vertaling van André Franquins Zwartkijken, het best verkochte album van het label. Hij vertaalde ook enkele strips voor Casterman en Dark Dragon Books.