Stripmaandblad MaXiX houdt er begin 2023 mee op

25 november 2022 Vooruitblikken

Het nieuws raakte voortijdig bekend voordat de redactie van MaXiX de abonnees op de hoogte kon brengen volgens hun eigen planning, maar dat verandert niets aan de feiten. Na twee jaargangen houdt het Vlaamse stripmaandblad MaXiX ermee op. Het zou niet liggen aan de verkoop of om een gebrek aan financiële middelen.

Gevraagd naar een reactie aan hoofdredacteur en uitgever Dirk De Graef kregen we het volgende antwoord:

"Het klopt, MaXiX stopt ermee. Begin 2023 willen we afsluiten met een denderend slotnummer. Ik denk dat we trots kunnen zijn op wat we hebben gerealiseerd op die twee jaar. Prachtige, nieuwe strips van eigen bodem hebben het levenslicht gezien in dit blad. En we hebben onze lezers laten kennismaken met enkele parels uit het buitenland die maar niet vertaald raakten. Onze leden zullen binnenkort allemaal een persoonlijk mailtje ontvangen. Het is niet zo dat de kas leeg is. Dus iedereen zal het niet verbruikte deel van het abonnementsgeld terugbetaald krijgen."

Nummer 0 werd in maart 2021 nog gratis verstrekt aan geïnteresseerden. Inmiddels hebben abonnees nummer 21 al in de bus gekregen. Dat is het nummer van november. In december komt er nog een Kerstnummer voordat het kwaliteitsvolle stripblad er begin volgend jaar mee ophoudt. MaXiX is ook te koop of te bestellen in stripspeciaalzaken en daarbuiten in andere verkooppunten. Elk nummer kost 7 euro voor een gevarieerd inhoud van 68 pagina's.

Vanaf de eerste nummers bood MaXiX een mix van vertaalde strips en strips van Vlaamse en Nederlands bodem die speciaal voor het blad werden gemaakt. Daar kregen de auteurs ook voor vergoed. MaXiX legde zich echter niet toe op het uitgeven van albums die het vertaalde of voorpubliceerde. Daardoor zagen we alsnog nieuwe reeksen als Jeff Rylander (door Eric Heuvel en Willem Ritstier), Jules Verne (door Daniel van den Broek en Robbert Damen) of Onze Oorlog (Mario Boon) bij andere uitgeverijen opduiken. Tussen de vertalingen vielen de jeugdreeksen Hell School (door Benoît Ers en Vincent Dugomier) en Jules (Émile Bravo) in de smaak.

Surf ook naar maxix-strip.com.