Terug naar overzicht

Lange Jojo (85) overleden

1 december 2021 Overlijdens

Vannacht overleed de Brusselse volkszanger Jules Jean Vanobbergen, beter bekend als Lange Jojo. Hij werd 85 jaar en stierf na een lang aanslepende ziekte die hem vorig jaar tot zijn pensioen noopte. Hij trad namelijk nog steeds op. Hij had een voorgeschiedenis die met strips te maken hebben.

De in Elsene geboren Lange Jojo startte zijn carrière als publicitair tekenaar waarbij hij ook weleens strips kon tekenen. Hij rolde de muziekbusiness binnen als platenverkoper en muzikant, terwijl hij op zijn derde al optrad in een bistro in Koekelberg. Uit zijn kindertijd dateerde zijn bijnaam Lange Jojo (Grand Jojo in het Frans).

Als platenverkoper constateerde hij dat er toen weinig ambiancemuziek beschikbaar was en begon die begin jaren 1970 zelf te maken. Dat deed hij met komische tango's, zoals Le Tango du Congo, Victor le Footbaliste en Sitting Bull. Hij was ook een jazzliefhebber. Een grotere bekendheid verwierf hij met drinkliederen en meezingers als On A Soif, Sergent Flagada, Jules César en E Viva Mexico, het officiële Rode Duivels-lied voor de Wereldbekercampagne van 1986 in Mexico. De Rode Duivels haalden de halve finale. Dat lied was een variatie op zijn in 1985 gecomponeerde Anderlecht Champion voor voetbalclub Anderlecht. Het refreintje uit E Viva Mexico ging de wereld rond en "Olé, olé, olé, we are the champions" wordt nog steeds uit volle borst gezongen door ontelbare voetbalsupporters in binnenland en het verre buitenland, tot in Brazilië toe.

In 1998 werd belgicist en Brussels ketje Lange Jojo als ridder in de Leopoldsorde bekroond, in 2015 werd hij uitgeroepen tot ereburger van Brussel en een jaar later tot ere-Marolien. In 2014 wijdden Philippe Bercovici en André Lebrun een biografische strip aan de zanger die Joker enkel in het Frans publiceerde. Zelf vertaalde hij het in 2009 verschenen deel 20 van Bij Sjaak (Poje) in het Brussels dialect. Deze reeks werd getekend door Louis-Michel Carpentier op scenario van Raoul Cauvin.

Lange Jojo schreef in 2015 zijn biografie, waarin hij vele anekdotes opdiste. Brussel verliest een monument.

Terug naar overzicht