Daedalus in kwartaal 1 van 2022

1 december 2021 Vooruitblikken

We delen hieronder de aankondigingen van Daedalus voor januari, februari en maart met je. Voor meer details per album (prijs, uitvoering, auteurs) kan je als vanouds terecht in de rubriek Te verschijnen.

Eerst nog dit: de reeksen Elfen, Magiërs en Orks & Goblins breiden in dit kwartaal uit met nieuwe delen. Tegelijk verschijnen er in maart herdrukken van Elfen deel 1 en 3 en Orks & Goblins deel 1 en 6, alleen in softcover. Wie aarzelde om de boeiende fantasywereld van Arran te betreden, krijgt dus soelaas om alsnog in te pikken zonder een obstakel van enkele uitverkochte delen.

De vermelde maanden zijn die van de eerste verschijning in hardcover. De maand erop verschijnen van veel van deze titels de softcoverversies.

Van de nieuwe conceptreeks Tanks, over tanks die worden ingezet tijdens oorlogen, hebben we nog geen covers. In het Frans start die reeks pas in januari bij Glénat, in het Nederlands al op 18 februari, meteen met twee delen in hardcover tegelijk. In maart komen de softcovers uit. Bij Silvester loopt ook al zo'n tankcollectie met achtergronddossiers.

Voor deel 1 bundelen Fabrizio Fiorentino en Dobbsnogmaals de krachten na hun gezamenlijke Het Eiland van Dr. Moreau en een album in de reeks Een Paus in de Geschiedenis. Hun Tanks-verhaal speelt zich af in de Ardennen en zet de Panther Sherman M4 en M10 in de kijker. "Na de ommekeer van 1944, met de Landing in Normandië en de bevrijding van Parijs, schakelen de Duitse strijdkrachten over op een defensieve strategie. Terwijl ze hun troepen proberen te hergroeperen, gaat Hitler in tegen het advies van zijn raadgevers en lanceert hij een tegenoffensief om de haven van Antwerpen in te nemen. Eind december rijdt het leger in het grootste geheim de Ardennen door en veroorzaakt paniek en verwarring bij de geallieerden. Eisenhower schakelt zo snel mogelijk tanks en parachutisten in. Een Duitse tankcommandant en zijn bemanning verdwalen in het woud en de dichte mist. En toch moeten ze actie ondernemen, ook al is de vijand vlakbij en zijn ze het contact met de rest van het leger verloren. Volstaan het pantser en het superieure kanon van het voertuig om de oppermachtige vijand en het onherbergzame terrein te temmen?"

Voor deel 2 werken Alessio Cammardella en Thierry Lamy (Bij de MarineHell WestVliegende Azen) samen. Hun Tanks-verhaal speelt zich af in El Alamein. "1 juli 1942. De ‘Desert War’ woedt in alle hevigheid. Op 20 juni hebben de Italo-Duitse troepen van maarschalk Rommel het Britse Achtste Leger verslagen bij Tobroek. Na een roemloze aftocht door Libië en Egypte graven de Engelsen zich in achter een haastig opgezette verdedigingslinie tussen El Alamein in het noorden en de Qattarawoestijn in het zuiden. Generaal Auchinleck, commandant van het Achtste Leger, staat er slecht voor. Rommel staat gekend als een hardnekkig en moedig tegenstander, terwijl het moraal bij zijn troepen erg laag staat. Auchinleck verwacht dat ‘de Woestijnvos’ van zijn overwinning gebruik zal maken om zijn linie te doorbreken. Maar na maanden oorlog in een verstikkend klimaat, staan er twee uitgeputte legers tegenover elkaar voor de ultieme strijd."

De 5 Rijken 4 (januari)

In het Frans is de eerste van maar liefst vijf geplande cyclussen van elk zes delen compleet. Deel 7, de start van de tweede cyclus, is ook al een feit. Dat zijn zeven albums op twee jaar. De tweede cyclus speelt zich op een ander continent en in een ander rijk af. En daar wonen apen in plaats van katachtigen die in de eerste cyclus worden opgevoerd. Voor het vervolg van de tweede cyclus hebben de auteurs wat vertraging opgelopen, maar de delen 8 en 9 worden toch in 2022 verwacht en de afsluitende drie delen in 2023. Intussen publiceert Daedalus deel 4.

"De jonge koning Mederion en Terys, zijn Omber, worden duchtig op de proef gesteld door de opstand van de leeuwen. Maar zij staan voor een nieuwe tijd, waarin geen ruimte meer is voor rivaliteit tussen rassen. Voor de activistische studenten die de monarchie willen omverwerpen, is dit een gouden kans om de samenleving te veranderen. Die problematiek laat de gijzelaars koud, zij voeren eindelijk hun ontsnappingsplan uit. Terwijl er op afgelegen eilanden strijd wordt geleverd om Astrelia terug te vinden, maakt de stad der katachtigen zich op om, nog maar eens, op zijn grondvesten te daveren."

A Fake Story (januari)

Dik one-shot van Jean-Denis Pendanx (JeronimusLabyrintenSvoboda!) en Laurent Galandon (BabyloneDe Wilde VluchtDe Advocaat) naar een roman over waargebeurde feiten. 

"Op 30 oktober 1938 zendt Orson Welles op CBS The War of the Worlds van H.G. Wellsuit. De toneelmaker bewerkt de roman tot nieuwsflitsen en maakt het stuk adembenemend reëel. 'Paniek breekt uit! Een valse oorlog jaagt het hele land angst aan' titelen de kranten de volgende dag. In het verhaal van Laurent Galandon doodt een man zijn vrouw, voor hij ook zijn zoon neerschiet, om 'te ontsnappen aan de slachting door Marsbewoners'. Een gevierde, voormalige journalist, Douglas Burroughs, trekt op onderzoek. Hij schrijft er een boek over."

Frontlinies 8 (januari)

Elk compleet verhaal speelt zich op een andere locatie en periode af aan het front tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dejan Nenadov (De Derde Zoon van RomeYs, de LegendeArcana) is de tekenaar van dienst voor scenarist Jean-Pierre Pécau.

"Berlijn, 1941. Klein begraaft een vriend en vertrekt nadien naar het Oostfront, waar hij de hel leert kennen en een deel van zijn menselijkheid verliest. Op hetzelfde moment wordt Lale Andersen steeds meer onder druk gezet om Lili Marleen niet meer te zingen. De Duitse autoriteiten vinden het lied defaitistisch. Intussen raakt Magda definitief betrokken bij het verzet tegen de nazi’s."

Gil St-André 13 (januari)

Chrys Millien tekent sinds het vorige deel deze reeks van Jean-Charles Kraehn. Samen maakten ze de inmiddels stopgezette reeks De Vliegenier. Millien is ook een nieuwe tekenaar van Alex, terwijl Kraehn furore maakt met de geslaagde comeback van Roodbaard. Dit dertiende album van Gil St-André heeft kinderarbeid als thema. 

"Welkom in de groene hel van de goudhandel... Aan het eind van zijn gezinsvakantie besluit Gil Saint- André op bezoek te gaan bij een oude kennis. Met zijn ULM volgt hij de oevers van de Amazone wanneer hij plots een prauw ziet met goudzoekers die kinderen gebruiken voor hun handeltje. Verontrust door de onverschilligheid van de ordediensten besluit hij zelf op onderzoek uit te trekken. Al snel krijgt hij de hulp van Laura, een lerares die zich ongerust maakt over de verdwijning van een paar van haar leerlingen. Samen raken ze verstrikt in een onguur netwerk."

De Meester-Inquisiteurs 10 (januari)

"Habner en Akyleen komen aan in de havenstad Karnak. In opdracht van rechter Adraël moeten ze, op terugweg van hun missie, een aantal boeken ophalen. In de bibliotheek maken ze kennis met Aliënor van Lekyar. Ze weten op dat moment nog niet dat ze een werk in haar bezit heeft dat van levensbelang is voor het voortbestaan van de Orde, de ‘Bakal-Efraïm’. Iedereen wil het legendarische boek in handen krijgen, en onze helden raken betrokken bij een razende wedloop."

Wunderwaffen 13 (januari)

"September 1945. Japan is klaar voor de ultieme strijd, met de hulp van de Duitsers, die in het geheim Wunderwaffen naar het oosten verschepen om de B-29’s te verrassen die de Japanse steden bombarderen. Alles wijst in de richting van een extreem krachtige, nieuwe bom die het Rijk van de Rijzende Zon zal treffen. Maar op het moment dat Enola Gay nadert, met haar helse lading, duikt er een zwerm Japanse Lippisch P13a’s op."

Antananarivo (februari)

120 pagina's dik one-shot, getekend  door Sylvain Vallée (KatangaEr Was Eens) op scenario van Mark Eacersall (van het in Angoulême bekroonde, onvertaalde GoSt 111). Net zoals het zeer succesvolle Krasse Knarren zijn de bejaarden aan de macht in dit bijzondere, tragikomische roadtrip-verhaal. 

"Na een leven gekenmerkt door orde en voorzichtigheid, vertrekt een gepensioneerde notaris voor het eerst in zijn bestaan op avontuur. Een klein avontuur, maar voor hem een ware odyssee. Zo snel als zijn oude knoken hem kunnen dragen, gaat hij op zoek naar een hypothetische erfgenaam, aan het stuur van een coupé die de hele tijd in de garage heeft gestaan. Samen met een eigenaardige passagier ontdekt hij dat het nooit te laat is om bij te leren over anderen... en over jezelf."

Eternum 3 (februari)

Slot van de sf-trilogie. Jaouen Salaün en Christophe Bec werkten al samen aanCarthago Adventures, terwijl Daedalus van de tekenaar onlangs deel 1 van Elecboyuitbracht.

"De aarde wordt bedreigd door een bundel apocalyptische stralen. De Meester-soeverein en Julian Siderow, hoofd van het Consortium, trachten een oplossing te vinden om de mensheid te redden. Al snel beseffen ze dat Adam Sanders hun enige hoop is... hij wordt namelijk onweerstaanbaar door Eva aangetrokken, en is tegelijk bestand tegen haar verwoestende invloed."

Magiërs 5 (februari)

In dit album van de jongste loot aan de boom in de fantasywereld van Arran (ElfenDwergenOrks & Goblins) komen dezelfde hoofdpersonages uit deel 1 terug.

"Shannon moet haar stad beschermen, maar dat dreigt moeilijk te worden wanneer een paar spelende kinderen een holte ontdekken in de kelder van een huis, erdoor worden opgeslokt en weer uitgespuwd. Vanaf dat moment zijn ze... anders. En dan overlijdt de archiefmeester op mysterieuze wijze. Een natuurlijke dood? Vast niet. Shannon gaat op onderzoek uit en alle aanwijzingen leiden naar een vreemd wezen, een wezen met een dreigende naam: Iris’aa."

Moeder Amerika 3 (februari)

Scenarist Kris heeft het volgende album van De Blauwbloezen geschreven dat volgend jaar verschijnt. Verrassende keuze omdat je zijn werk niet associeert met komische verhalen. Maar in historische tijdperken voelt hij zich als een vis in het water, getuige ook deze reeks over een ontluikende revolutie.

"In danteske omstandigheden vluchten Max, Tina en Julien weg uit Mexico, in het gezelschap van Clarence, om in juni 1919 in Chicago te belanden. Chicago is op dat moment het brandpunt van alle onrust die in de Amerikaanse samenleving heerst. Alle ingrediënten voor een sociale explosie zijn er aanwezig. En Max en zijn vrienden willen maar wat graag de lonten in het kruitvat zijn..."

Orks & Goblins 10 (februari)

"Tijdens het vissen op het meer vist een jonge ork, Dunnrak, op een dag een hanger op, versierd met een fraaie steen. Wanneer plots de naam van zijn broer op de steen staat gegrift, maakt Dunnrak zich geen zorgen... tot zijn broer later die dag sterft en zijn naam nadien verdwijnt. Het fenomeen doet zich al snel nog eens voor, en telkens er een naam verschijnt in de steen, sterft die persoon ook. Is Dunnrak gek aan het worden? Bezit de steen voorspellende gaven? En waarom is hij de enige die de gegrifte namen kan lezen?"

De Toren 1 (februari)

Start van een post-apocalyptische thriller waarmee de in Frankrijk terechtgekomen Nederlandse acteur, filmscenarist en regisseur Jan Kounen debuteert als stripschrijver. Zijn tweede film na de Franse actiethriller Dobermann was een verfilming van Blueberry. De eveneens debuterende stripscenarist Omar Ladgham staat 'm bij als scenarist. Mr Fab(Uur UMan van het JaarSpyder) is de tekenaar.

"Brussel, 2042. Dertig jaar geleden is de wereld zoals wij hem kennen geëindigd. Een bacterie heeft zowat de hele bevolking weggevaagd en er wonen nog 2.746 mensen op onze planeet. Ze leven opgepropt in een reusachtige toren, beschermd tegen de dood door dubbel glas. Hun leider is een bijzondere AI die Newton heet. Samen vormen ze de Verenigde Staten van Europa, die bestaan uit de 'ouden' en de 'intra’s'. De ouden hebben de wereld van vroeger nog gekend, zij herinneren zich de tijd waarin de lucht nog leefbaar was. De intra’s zijn geboren in de toren, ze volgen de regels en de leefwereld van de ouden, maar de laatste tijd groeit de onrust... Binnen die minieme mensheid is er één elitegroepje dat zo nu en dan uit de toren mag: de jagers. Twee uur per week jagen ze op wild in de verlaten straten van Brussel, waar de natuur welig tiert. Aatami is een intra-jager. Hij is kalm en moedig en laat niets merken van zijn ware bedoelingen: twee uur in de buitenwereld, dat smaakt naar meer."

Het Bloed van de Valois 1 (maart)

Bij Daedalus verschijnt al de historische reeks Valois, door Jaime Calderón en Thierry Gloris. Daar komt nu Het Bloed van de Valois bij, een groots opgezette saga over hetzelfde koningshuis. Didier Decoin schrijft het verhaal met het advies van Jérôme ClémentMarc Jailloux (Alex, Een Paus in de Geschiedenis) tekent het middeleeuwse epos. 

"Sinds zijn befaamde overwinning in Marignano droomt Frans I ervan het Italiaanse schiereiland te veroveren. Op 24 februari 1525 staat de Franse koning in Lombardije, aan de grens met Padua. Hij staat op het punt een strategische fout te begaan die hem in de kerkers van Karel V doet belanden. Het daarop volgende jaar wordt hij vrijgelaten, tegen een hoge prijs: zijn twee zonen worden naar Spanje gezonden en daar vastgehouden tot in 1530. Op de dag van hun terugkeer lopen ze Louis Tassin tegen het lijf, en gelukkig maar, want die man redt hen van een gewisse dood. De ontmoeting zorgt voor een aardverschuiving in het lot van de Tassins, en dat van de koninklijke familie."

Karolus Magnus - De Barbarenkeizer 1 (maart)

Nieuwe historische reeks over de grootste Frankische koning, Karel de Grote. Scenarist Jean-Claude Bartoll kennen we van onder meer DiamantenInsidersMX-22 en SAS. Tekenaar Eon debuteert met deze strip.

"Karolus Magnus, die we vandaag kennen als Karel de Grote, is de oudste zoon van de eerste koning van de Karolingische dynastie: Pepijn de Korte. Om zijn koninkrijk uit te breiden, moet hij de strijd aanbinden met zijn buurlanden. Zo groeit hij stilaan uit tot Keizer van het Westen, naar het voorbeeld van de keizers van het antieke Rome. Hij neemt het daarbij op tegen andere volkeren, prinsdommen en rijken. In dit eerste deel stelt Soleiman, de gouverneur van Zaragoza, aan Karolus voor om de Pyreneeën over te trekken en zijn grens naar de andere kant van de bergketen te verleggen. Artza d’Ossau, de Wasconische gijzelaar, wordt als pion ingezet om de Wasconiërs aan de kant van Karel de Grote te scharen. Wat volgt is een episode in de geschiedenis die leidt tot de noodlottige slag bij Roncevaux, maar daar zijn we nog lang niet!"

Kurusan - De Zwarte Samoerai 1 (maart)

In Europese stripverhalen zijn zwarte hoofdpersonages een zeldzaamheid. Medio jaren 1980 wou Tome oorspronkelijk een zwarte flik opvoeren die door het leven gaat als Soda. Eddie Murphy was toen superpopulair dankzij de flikkenfilms Beverly Hills Cops en 48 Hrs. Bij Dupuis vonden ze dat nog wat te vroeg. De populairste zwarte stripheld in onze contreien heeft lange snorharen en puntoren. We bedoelen dan John Blacksad. In zijn tweede album, Arctic-Nation, wordt het rassenthema behandeld en daarin wordt Blacksad een beetje te wit bevonden voor de Black Power-aanhangers met wie hij even geconfronteerd wordt.

Nu goed, Kurusan heeft een boeiende, historische zwarte figuur in de hoofdrol. In het als trilogie geplande verhaal vertellen Emiliano Zarcone en Thierry Gloris (Wild West) het unieke verhaal van de zwarte slaaf Yusuf die in de jaren 1570 in Japan belandt als dienaar van een Italiaanse Jezuït. Daar raakt hij bevriend met Oda Nobunaga, de zoon van een daimyo. Yusuf wordt uiteindelijk de allereerste buitenlandse samoerai, bovendien de enige zwarte samoerai in de complete geschiedenis van Japan, onder de naam Kurusan, letterlijk "Zwarte Meneer".

Malefosse 6 (maart)

Het verhaal van dit softcoveralbum is al te lezen in de deze maand te verschenen tweede integrale van Malefosse. De delen 7 en 8 volgen dit jaar ook nog en eind 2022 wordt dan de derde integrale verwacht. Zo werkt Daedalus jaarlijks verder naar de voltooiing van de reeks, die vanaf deel 8 niet meer werd vertaald door Blitz.

"Winter/lente 1590.... Gunther en Pritz zijn op oorlogsverlof en stappen met Malka door de streek van Wallis. Ze willen halthouden bij Jaromir de Zigeuner voor ze, misschien, terug naar hun geboorteland kunnen. Maar ook kleinere streken worden, net als grote landen, door elkaar geschud. Vrede heeft altijd een tijdelijk aspect, en heerst slechts zolang het evenwicht tussen de strijdende partijen duurt. De hooggelegen valleien zijn beschermd tegen en afgesloten van de wereld. Men leeft en sterft er in stilte en in heilzame angst voor de priester en de heks, en hun dreigende macht. Aan het einde van de eeuw staat magie – en hekserij – voor wetenschap en praktische kennis over het lichaam. Haar uitleg over de wereld botst met Gods Plan en in al haar manifestaties, waartegen de Kerk heftig strijdt, wordt de hand van de duivel gezien. De komst van Jaromir heeft het evenwicht al verstoord. Malka en de huurlingen belanden achteloos in de heksenketel..."

De Woorden van de Panter (maart)

Korte verhalen met dieren waarvoor Jérémie Moreau alles zelf heeft gedaan: het scenario, de tekeningen en de inkeuring.

"Een buffel duwt uit volle kracht tegen een berg, met zijn kop tegen de rotswand, om een eiland te verplaatsen… want er stevent een komeet recht op hen af, nog even en ze stort neer en vernietigt het eiland. Hij weet het, hij heeft het in zijn dromen gezien, vertelt hij aan de varaan die hem helpt. Zo begint deze fabel, die bestaat uit verschillende korte verhalen waarin unieke dieren de hoofdrol spelen. Je volgt een spreeuw die tijdens de trektocht verdwaalt, een struisvogel die aan zichzelf twijfelt, een jonge olifant die de wereldgeschiedenis uit zijn hoofd leert... Deze beeldende parabels dompelen je zo onder in een universum dat doet denken aan de fabels van Jean de la Fontaine, of aan het Jungleboek. Jérémie Moreau vertelt een diepgaand verhaal waarin de dieren unieke levende wezens worden, met bijzondere levens vol schoonheid."