Jean-Yves Brouard (66) overleden

13 mei 2023 Overlijdens

Afgelopen donderdag 11 mei is de Franse scenarist Jean-Yves Brouard omgekomen in een auto-ongeluk. Hij werd 66 jaar. In vertaling kennen we hem van de avonturenreeks Allan Mac Bride (bij Silvester, getekend door Patrick A. Dumas) en de luchtvaartreeks Code Kimono (bij Arboris, getekend door Francis Nicole).

Brouard werd op 6 augustus 1956 geboren in Saint-Brieuc en werkte sinds de jaren 1980 mee aan maritieme tijdschriften en boeken. Hij was schrijver, stripscenarist en fotograaf met een passie voor luchtvaart. Hij was ook uitgever. Onder de naam JYB Aventures gaf hij zijn drie eigen stripreeksen uit: Allan Mac Bride, Code Kimono en Quentin Foloiseau.

Van Allan Mac Bride, over een archeoloog in de lijn van Blake en Mortimer, zijn intussen zes van de zeven delen vertaald door Silvester nadat Bee Dee het eerste deel al eens had uitgegeven in het Nederlands.

Brouard was een grote fan van Jean-Michel Charlier (Buck Danny, Tanguy en Laverdure) naar wiens voorbeeld hij de sterk doorgedreven gedocumenteerde reeks Code Kimono schreef, over marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clémenceau hadden en later op de grond op de vliegbasis Landivisieau. Code Kimono loopt al sinds 2001 als Franse stripreeks en werd pas in 2020 opgepikt voor een vertaling. Deel 7 staat gepland om te verschijnen bij Arboris. Onlangs verscheen het Franse deel 24. 

Code Kimono liep oorspronkelijk in het weekblad Kuifje. Voor concurrent Spirou schreef Brouard de twee laatste afleveringen van Quentin Foloiseau, een korte avonturenreeks over een dierenfotograaf die tekenaar Jean-Luc Hiettre in zijn eentje in 1979 had gecreëerd voor Spirou Frankrijk. Onder de titel De Slangen van de Serra Preta liep het laatste verhaal ook in Robbedoes. De reeks werd door JYB Aventures uitgegeven in twee dikke Franstalige albums.

De website van JYB Aventures.