Jean-Louis Pesch (94) overleden

18 mei 2023 Overlijdens

Op 17 mei is Jean-Louis Pesch overleden. De op 29 juni 1928 geboren Franse striptekenaar bereikte de leeftijd van 94 jaar. Hij genoot uitsluitend bekendheid in Frankrijk dankzij de komische avonturenreeks Sylvain et Sylvette waarvan in 1973 twee albums vertaald raakten bij De Schorpioen / De Vrijbuiter onder de reeksnaam Sjoerd en Sjanneke. Hij illustreerde ook covers van veel Franstalige uitgaven van de Toonder Studio's (Tom Poes en Koning Hollewijn) die Éditiones Mondiales uitgaf.

Sylvain en Sylvette zijn twee kinderen die afgelegen leven in een rieten huisje midden in het bos. Ze dragen klompen en hun kleding is die van de Franse boerenwereld van eind negentiende en begin twintigste eeuw. Hun rustige levensstijl bestaat uit landbouw en bosbouw. Ze beschermen de dieren die bij hen wonen tegen de meedogenloze eetlust van andere dieren.

Pesch heeft meer dan vijfduizend pagina's getekend, hoofdzakelijk van Sylvain & Sylvette, en verkocht meer dan 20 miljoen albums. Hij was er echter niet de schepper van. In 1957 nam hij de reeks over van de toen overleden auteur Maurice Cuvillier. Pesch werkte vanaf 1986 met tekenaars en scenaristen aan wie hij de reeks hoopte over te dragen, maar uiteindelijk ging hij er zelf mee door tot in 2022. Met het Franse deel 67 (nummering bij Dargaud) sloot hij zijn bijdrage aan de reeks af. Bij andere uitgeverijen verschenen nog eens 231 albums.

Pesch was ook de tekenaar van de in 1980 gecreëerde middeleeuwse dierenstripreeks IJzersnavel waarvan drie albums in het Nederlands verschenen in 1982-1989. De Franse reeks telt zeven titels. Pesch paarde hierin humor met een sterk doorgedreven historische achtergrond waarin alles zich afspeelt in het jaar 1412/ In een van de niet-vertaalde albums gaat de ridder op bezoek bij de Vlamingen en komt daarbij ook in Brugge terecht.

Tussen de vele andere jeugdreeksen waaraan hij zijn medewerking verleende, zat onder meer de piratenjeugdreeks Nick et Panchito.