De laatste Angel Wings

22 mei 2023 Vooruitblikken

Angel Wings deel 7 was het eerste deel van een tweeluik dat zich tijdens de oorlog in Korea afspeelt. Op het einde dook al een zekere Marilyn Monroe op die in februari 1954 het moraal van de Amerikaanse soldaten een opkikker gaf met tien concerten in drie dagen, haar allereerste optredens voor een publiek. Marilyn zal ook in deel 8 te zien zijn. Meer zelfs, ze siert de cover.

Anything Goes is de titel van het in juni in het Frans te verschijnen album van Romain Hugault en Yann. Silvester plant de vertaling van in juli. Dat zou dan voor het laatst zijn, want het album is aangekondigd als het laatste van de reeks. Maar zeg nooit nooit. Angela gaat niet dood in deel 8. Ze wordt veeleer in de koelkast gestopt. In meerdere interviews gaf Hugault te kennen dat ze op een dag misschien toch kan terugkeren, misschien wel tijdens de oorlog in Vietnam, die volgens Hugault niet ver ligt van de voorbije conflicten in Angel Wings.

De inhoud van Angel Wings deel 8: "Februari 1954... In Korea is na vier jaar bloedig conflict een fragiele wapenstilstand getekend! De oorlog wordt stilgelegd voor duizenden GI's, terwijl de situatie gespannener is dan ooit en een nucleair conflict dreigt. Maar er is veel opwinding op de Amerikaanse bases... Want tijdens haar huwelijksreis in Japan met haar nieuwe man, de beroemde honkbalster Joe DiMaggio, maakte Marilyn Monroe een omweg naar het 'Land der Morgenkalmte' om de militaire bases te bezoeken en zo het moreel van de troepen op te krikken... En het was een triomf! De ster straalt en kikkert de strijders. Maar zou Miss Monroe geen ideaal doelwit zijn om het moreel van Amerika naar beneden te halen? Dit is zonder de koelbloedigheid van Marilyn gerekend voor wie, ondanks het gevaar, de show doorgaat, dus 'Anything goes!'"

In het Frans verschijnen ook speciale edities, waaronder een versie op groot formaat op 2.500 exemplaren (zie cover hieronder). Bij Silvester maken ze doorgaans ook werk van luxes van de succesreeks.

Nieuwe projecten

Hugault wil zich eerstvolgend aan andere projecten wijden. Een ervan is een one-shot van dik 50 pagina's dat zich afspeelt in in de jaren 1980-1990 in de Amerikaanse Navy over onder meer vrouwelijke piloten en gebaseerd op een waargebeurd, tragisch verhaal. Daarvoor werkt hij samen met een vrouwelijke scenarist die uit de tv-wereld komt en haar eerste strip schrijft. Het album is niet voor meteen, hij mikt op een release rond Kerstmis 2025. Hugaults eigen moeder was ook een piloot die op haar beurt andere piloten heeft opgeleid. Ze overleed in 2022 terwijl Hugault Angel Wings deel 8 aan het tekenen was.

Nog daarvoor trakteert hij ons op een nieuwe Pin-up Wings, zijn reeks artboeken waarin vliegtuigen en vooral vrouwen centraal staan. Hij is al goed opgeschoten met een nieuw deel waarin hij illustraties van kalenders en voor diverse opdrachten zal samenbrengen.

Er was ook een project in het verlengde van St EX, zijn geïllustreerde hommage aan Antoine de Saint Exupéry, een Franse luchtvaartpionier en ook de schrijver van De Kleine Prins, een van de meest verkochte jeugdromans ter wereld. Met de schrijver daarvan, Bernard Chabbert, werkte hij al aan een gelijkaardig boek over Air France, met Constellation-vliegtuigen en zo. Helaas overleed Chabbert op 15 december 2022. Hugault had toen drie tekeningen klaar die hij nu wellicht zal recupereren voor prenten of posters in gelimiteerde uitgaven.

Daarnaast zijn er projecten rond Indochina (een historische strip) en over de Schneider Trophy, een trofee voor watervliegtuigen die in 1912 werd gecreëerd door de Franse luchtvaartliefhebber Jacques Schneider als promotie voor de burgerluchtvaart. In 1931 vond de wedstrijd voor het laatst plaats. Vanaf 1981 blies de Britse Royal Aero Club de competitie nieuw leven in. Deze twee plannen staan op een veel lager pitje.