Inkleurster Petra Coria (87) overleden

23 mei 2024 Overlijdens

Donderdagavond 23 mei vernamen we het overlijden van Petra Coria Cabero door haar huwelijk in de burgerlijke stand opgenomen als Petra Van Cutsem. Zij was de echtgenote van William Van Cutsem alias Vance, de tekenaar van onder meer XIII. Petra was decennialang de vaste inkleurster van Vance.

Petra werd geboren in het Spaanse Ampudia de Campos (Palencia) in 1937, waar ze haar kindertijd doorbracht en haar liefde voor tekenen begon. Haar vader, Anastasio Coria, was schoenmaker en kwam uit dezelfde stad. Haar moeder kwam uit Cigales (Valladolid). Haar broer Felicissimo Coria is zelf een striptekenaar geworden en was de opvolger van Vance voor de stripreeks Bob Morane, die Petra van kleuren voorzag. Dat deed ze ook voor XIII, Ramiro, Bruno Brazil, Bruce J. Hawker en de door Vance getekende albums van Marshal Blueberry.

In de jaren 1950 verhuisde het gezin naar Portugalete (Biskaje), waar Anastasio werk vond in de Spaanse scheepsbouw. Daar begon Petra ook te werken totdat ze uiteindelijk een baan kreeg in het Carlos V Hotel in Laredo (Cantabrië). Daar kreeg ze de kans om mensen van verschillende nationaliteiten te ontmoeten totdat ze op een dag een gesprek kreeg met een paar Belgen die haar vertelden over hun land en de economische mogelijkheden, die beter waren dan in Spanje in die tijd. Deze keer besloot ze alleen naar België te gaan, op zoek naar nieuwe kansen. Als dienstmeisje werd ze goed ontvangen op haar nieuwe bestemming.

Ze ontmoette in België ook haar toekomstige man, William Van Cutsem, een artiest die zich toelegde op illustratie en een passie had voor tekenen. Hij hield van het tekenen van landschappen, de natuur, decors... maar niet van het inkleuren van zijn verhalen, dat vond hij moeilijker. Petra bood aan om het zelf te doen voor een van zijn strips. Vanaf dat moment was het Vance/Petra-team geboren.

William en Petra trouwden in 1962 en woonden in de Brusselse randgemeenten Schaarbeek en Ukkel. In 1979 verhuisden ze met hun kinderen Eric en Patricia naar Valladolid. Het hete, droge klimaat van Castilië was echter niet bevorderlijk voor een goed onderhoud van de tekenplaten (ze verloren snel hun vochtigheid waardoor de inkleuring lastiger was) en ze verhuisden in 1981 definitief naar Santander, waar de omstandigheden gunstiger waren voor hun kunst. Ze werkten daar tot 2010, toen ze hun pensioen aankondigden vanwege de ziekte van Parkinson van Vance. Haar man stierf in 2016.

Inkleurders krijgen zelden de erkenning die tekenaars en scenaristen genieten, hoewel ze een zichtbare meerwaarde aan stripverhalen geven. Ook Petra hoort bij die stille krachten.

Bron en © foto: Félix López