George Pérez (67) overleden

8 mei 2022 Overlijdens

Kort na het overlijden van Neal Adams verliest de comicwereld andermaal een ware legende. De Amerikaanse tekenaar en scenarist George Pérez overleed op 6 mei en werd 67 jaar. Hij werkte voor nogal wat bekende superheldenreeksen.

Zijn eerste professionele stapjes in de stripwereld zette de op 9 juni 1954 geboren Pérez als assistent van Rich Buckler in 1973. Een jaar later debuteerde hij in Marvel Astonishing Tales met een kort verhaal van Bucklers held Deathlok. Met Bill Mantlo creëerde hij White Tiger, de eerste Puerto Ricaanse superheld die daarna doorstootte naar Spider-Man. Nog steeds voor Marvel tekende hij mee aan reeksen als The Avengers (met onder meer The Korvac Saga) en Fantastic Four.

In 1980 haalde hij The New Teen Titans uit het slop en werd het een van DC's best verkopende superheldenreeksen. Het hielp Pérez' populariteit omhoog stuwen tot de top, terwijl hij in de vier jaar dat hij aan de reeks werkte zijn technieken en tekenstijl kon optimaliseren. Hij kreeg er ook heel wat prijzen voor.

Hij was als inkter betrokken bij Crisis on Infinite Earths (uit 1985 ter gelegenheid van DC's vijftigste verjaardag) waarin zowat alle superhelden van DC voorkwamen. Het hielp de continuïteit van DC's superheldenwereld grondig herstructureren. En in 1987 zorgde hij als tekenaar én co-scenarist voor een herlancering van Wonder Woman. Tot 1992 werkte hij aan Wonder Woman als tekenaar en/of schrijver. In de paar decennia daarna waren er enkele gelegenheden dat hij terugkeerde naar de superheldin. In 2017 vermeldde regisseur Patty Jenkins Pérez als een belangrijke invloed op de succesvolle Wonder Woman-film met Gal Gadot.

In de jaren 1990 noopten diverse editoriale beslissingen bij DC, waar Pérez het moeilijk mee had, hem tot het stoppen van lopende reeksen. Hij vond zijn heil bij kleinere uitgeverijen als Mailbu Comics en Tekno Comix waarvoor hij Break-Thru, Ultraforce en I-Bots tekende, weliswaar zonder al te veel enthousiasme of interesse in de reeksen. In 1993 inktte hij de comicbewerking van Jurassic Park voor Topps Comics. Uiteindelijk keerde hij meermaals terug naar Marvel én DC. Hij maakte doorheen de jaren bijdragen voor reeksen als Superman, Hulk, Teen Titans, Green Arrow, Final Crisis, Justice League of America, Supergirl,...

Doorheen zijn carrière liet hij zich onderscheiden met zijn gedetailleerde realisme en complexe massascènes waarin veel personages voorkwamen. Hij was ook van de aardigste mensen in het vak.

Sinds 2019 leed hij aan meerdere gezondheidsproblemen die hem deden stoppen met tekenen en schrijven. In december 2021 meldde hij zijn vele fans dat hij ongeneeslijke pancreaskanker had met een resterende levensverwachting van 6 tot 12 maanden. Zijn vrouw en familie stonden hem bij in zijn laatste momenten. Hij stierf vredig thuis in hun gezelschap.

De pagina "Once an Avenger... always an Avenger" verscheen een eerste keer in Avengers Finale (2004) en recent nog in Avengers #55. Het kan nu als hommage dienen aan de overleden stripmaker.