Étienne Willem (51) overleden

17 juni 2024 Overlijdens

Onze tijdlijn op Facebook werd vanmorgen overspoeld door afscheidsberichten aan het adres van stripmaker Étienne Willem. Vandaag maakte zijn echtgenote bekend dat Willem op zondag 16 juni is overleden. Hij koos ervoor om zelf uit het leven te stappen. Hij bereikte de leeftijd van 51 jaar.

De op11 september 1972 in de Waalse stad Charleroi geboren tekenaar was een autodidact. Hij was gepassioneerd door de geschiedenis — hij studeerde af als licentiaat Romeinse filologie — en steampunk, wat je ook in zijn strips tot uiting ziet. Hij startte zijn tekencarrière als storyboardsupervisor in de Luxemburgse animatiestudio 352, terwijl hij zijn eerste stripverhalen op papier animeerde. Na zijn politiereeksje Oude Bokken & Groene Blaadjes, in het Frans gestart in 2004 en pas in 2016 opgepikt door Gorilla (deel 3 raakte niet vertaald), liet hij zich opmerken met Het Zwaard van Ardenois (vier delen compleet vertaald door Gorilla) en vervolgens De Vleugels van de Aap (drie delen verschenen bij Dark Dragon Books). In beide reeksen vertonen antropomorfische dieren de hoofdrol in historische tijdperken.

Bij het Franse Bamboo werkte hij voor het eerst samen met scenaristen. Jack Manini schreef voor hem drie delen van Het Meisje van de Wereldexpo, in vertaling verschenen bij Saga Uitgaven. In elk van de complete verhalen speelt een meisje de hoofdrol tegen de achtergrond van een van de vele Wereldexpo's in Parijs. In elk detectiveverhaal is ze weer wat ouder. Het zouden oorspronkelijk negen albums moeten worden, maar na drie kwam er al een einde aan. Voor zowel de trilogie De Artilleuses als het tweeluik Het Parijs der Wonderen kon hij op scenario van Pierre Pevel en onder het dak van het door Christophe Arleston bestierde label Drakoo losgaan in het steampunkgenre. Deze strips werden vertaald door Dark Dragon Books. Pevel schiep als romanschrijver het fantasy-universum Het Parijs der Wonderen waarin beide voornoemde stripreeksen gesitueerd zijn. Willem bewerkte voor het tweeluik de romans waarop Pevel de dialogen herschreef.

Hij was zo verknocht aan steampunk dat hij zich ook weleens uitdoste in aangepaste kledij om verkleed rond te lopen op events.

Op 14 juni liet hij nog onderstaande potloodtekening zien met opnieuw dieren. Het is zijn laatste online publicatie. Hij woonde met zijn vrouw en twee kinderen in een dorpje in Luxemburg.