Brecht Evens wint Bronzen Adhemar 2024

17 juni 2024 Awards en prijzen

Het is eindelijk zijn beurt: Brecht Evens wint de Bronzen Adhemar. Dat is nog steeds de belangrijkste onderscheiding voor stripmakers in Vlaanderen. Om de twee jaar kiest een wisselend jury een nieuwe laureaat. Behalve een bronzen beeldje met het stripfiguurtje van Marc Sleen en een expo in Turnhout met een overzicht van zijn œuvre krijgt hij ook een bedrag van 10.000 euro. De overzichtsexpo start op 6 september in de Warande in Turnhout.

De achtendertigjarige Brecht Evens startte al op jonge leeftijd met het publiceren van strips. Hij debuteerde in 2005 met Een Boodschap uit de Ruimte en een jaar later volgde Vincent. In 2007 kende Nachtdieren ook een Amerikaanse editie die prompt werd genomineerd voor een Eiser Award. Dat overkwam hem nogmaals voor Ergens Waar Je Niet Wil Zijn, zijn grote doorbraakstrip uit 2009. En nogmááls voor De Liefhebbers uit 2011 dat ook voor de Gouden Uil en het stripfestival van Angoulême werd genomineerd. Ook Panter kende een rijtje internationale nominaties en kreeg een bewerking als theatervoorstelling. De korte animatiefilm Genius Loci, waarvoor hij in 2019 production designer was, kreeg in 2021 een Oscarnominatie. Ondanks niet verzilverde nominaties voor voornoemde titels, vergaarde hij sinds 2005 wel zeventien andere prijzen, waaronder de StripVOS, de Willy Vandersteenprijs, tweemaal een bekroning in Angoulême en diverse andere prijzen in Frankrijk, Duitsland, Zuid-Korea, de VS, Japan, Ierland, Zwitserland en Canada.

Evens mocht voor het luxemerk Louis Vuitton een Travel Book illustreren. Dat zou oorspronkelijk over de stad Tokio moeten zijn, maar psychoses dwongen hem tot een ander voorstel om het bij Parijs te houden, waar hij al jarenlang woont en werkt. De Bondgenoten deel 1 is zijn meest recente strip. In 2025 komt het vervolg uit bij Oogachtend.

Uit het juryverslag: "Met Brecht Evens bekroont de jury van de Bronzen Adhemar een stripauteur die de nieuwe Vlaamse strip artistiek op de  kaart heeft gezet en internationaal deed doorbreken. Brecht Evens heeft de fundamenten van de Vlaamse strip verlegd en hertekend. Zijn graphic novels beïnvloedden een hele generatie nieuwe makers en doen dat nog steeds. Zijn werk blijft jonge mensen inspireren. De strips van Brecht Evens spreken bovendien een divers publiek aan dat niet meteen uit eigen beweging naar strips zou grijpen. Een publiek van vele leeftijden en smaken. Evens slaagt erin een brug te maken tussen de strip, de beeldende kunsten en de bredere cultuursector."

Lees hier ons interview met Brecht Evens.

© foto: Edouard Ducos