Animatieprojecten én nieuwe strips voor Johan en Pirrewiet en Steven Sterk

17 juni 2024 Verfilmingen

Nadat De Smurfen dankzij de tekenfilmreeks van Hanna-Barbera in de jaren 1980 een mondiaal succes genoot, volgde in 1982 ook een tekenfilmreeks van Johan en Pirrewiet. Dat ging niet verder dan zestien afleveringen. Nu de 3D-geanimeerde reeks van De Smurfen opnieuw de wereld verovert, is er sprake van een geanimeerd avontuur voor Johan en Pierewiet. Ook Peyo's andere creatie Steven Sterk wordt voorbereid als een animatiereeks.

Het Belgische bedrijf IMPS, dat alle rechten op Peyo's œuvre beheert, verandert van naam en gaat voortaan door het leven als Peyo Company. Tussen de gloednieuwe projecten om Peyo's nalatenschap verder te laten leven in een "breed aanbod van consumentenproducten en ervaringen voor kinderen en volwassenen" is een comeback weggelegd voor de middeleeuwse reeks Johan en Pierewiet en de avonturenreeks over het jongetje Steven Sterk dat zijn fysieke kracht verliest als hij verkouden is. Momenteel is Peyo Company op zoek naar schrijvers, regisseurs, designers, muzikanten, conceptartiesten, storyboard- en animatietekenaars om beide projecten waar te maken.

Een eerste conceptbeeld van Tales of Johan & Peewit was onlangs te zien op het Franse Annecy Animation Festival. Nele De Wilde, de CCO van Peyo Company, liet daar weten dat de animatiereeks een origin story zal vertellen: "We volgen Johan op zijn zoektocht om te ontdekken waar hij vandaan komt. Met Pirrewiet natuurlijk, een paar nieuwe vrienden en een Smurf. De cirkel is rond. We maken een spin-off van een spin-off." Ze maakte er ook geen geheim van dat er nagedacht wordt over gloednieuwe stripverhalen van de schildknaap en de dwerg. Voor Steven Sterk bevindt een eerste seizoen van vermoedelijk zesentwintig afleveringen van elk tweeëntwintig minuten zich in een vroege ontwikkelingsfase. Het plaatst het jongetje in een moderne setting neer. Beide animatiereeksen hebben een publiek van acht- tot twaalfjarigen voor ogen. Ook van Steven Sterk is op het tekenfilmfestival een conceptbeeld prijsgegeven, wat nog niet noodzakelijk de uiteindelijke versie wordt. Daarop oogt hij als een modernere jongen, met een update van zijn klassieke kleren. Hij draagt nu bijvoorbeeld sportschoenen en zijn ouderwetse alpinopet is vervangen door een hipper model.

Johan en Pierewiet startte in 1946 als stripreeks. In De Fluit met Zes Smurfen doken voor het eerst de Smurfen op die later een eigen stripreeks kregen en al snel het succes van Peyo's favoriete reeks overvleugelden. Peyo's dochter Véronique Culliford richtte in 1984 IMPS op. Onder haar leiding groeide De Smurfen uit tot een van de succesvolste mediafranchises aller tijden met een wereldwijde merkbekendheid van 95%. Als eerbetoon aan haar vader worden alle activiteiten van IMPS opnieuw gegroepeerd onder de vlag Peyo Company. "Het was een eer om zo'n succes te kunnen bouwen op de blauwe personages die mijn vader creëerde. En nu hoop ik dat we hetzelfde kunnen doen met enkele van zijn andere creaties, Johan en Pirrewiet en Steven Sterk", zei ze op het tekenfilmfestival van Annecy.

Van De Smurfen komt eind juni het tweede seizoen op Netflix en seizoen 3 deze zomer op Nickelodeon. Seizoen 4 is momenteel in preproductie. Er staat ook een nieuwe film op stapel met nieuwe muziek van Rihanna die de stem van de Smurfin inspreekt. Daarnaast zijn er projecten voor korte tekenfilms en spin-offs.

Lees ook: De volledige cast voor De Smurfen-film in februari 2025

Bron: Variety / Kidscreen