Daedalus en Diedeldus in april

8 februari 2022 Vooruitblikken

Van Daedalus kregen we De Pluim nummer 3 met daarin aankondigingen van Daedalus en de imprint Diedeldus voor de maanden februari tot april met extra interviews. De pdf kan je hier downloaden. Dat aanbod hadden we hier (Daedalus) en hier (Diedeldus) al aangekondigd, behalve de maand april. Die albums vind je hieronder opgesomd, inclusief de softcoverversies van albums die in maart als hardcover gepland staan.

Het Bloed van de Valois 1

Bij Daedalus verschijnt al de historische reeks Valois, door Jaime Calderón en Thierry Gloris. Daar komt nu Het Bloed van de Valois bij, een groots opgezette saga over hetzelfde koningshuis. Didier Decoin schrijft het verhaal met het advies van Jérôme ClémentMarc Jailloux (Alex, Een Paus in de Geschiedenis) tekent het middeleeuwse epos. 

"Sinds zijn befaamde overwinning in Marignano droomt Frans I ervan het Italiaanse schiereiland te veroveren. Op 24 februari 1525 staat de Franse koning in Lombardije, aan de grens met Padua. Hij staat op het punt een strategische fout te begaan die hem in de kerkers van Karel V doet belanden. Het daarop volgende jaar wordt hij vrijgelaten, tegen een hoge prijs: zijn twee zonen worden naar Spanje gezonden en daar vastgehouden tot in 1530. Op de dag van hun terugkeer lopen ze Louis Tassin tegen het lijf, en gelukkig maar, want die man redt hen van een gewisse dood. De ontmoeting zorgt voor een aardverschuiving in het lot van de Tassins, en dat van de koninklijke familie."

Countdown 1

"In een trilogie onder hoogspanning neemt de beroemde, voormalige antiterrorismerechter Marc Trévidic de lezer mee naar het hart van de ‘War on Terror’. Matz (De KillerTango) weet wat van actiethrillers en laat dat ook zien in Countdown! Dankzij de inbreng van Trévidic krijg je echt een beeld van achter de schermen, van de planning, het onderzoek tot zelfs het persoonlijke leven van de onderzoeksrechter."

Van de trilogie verschijnen de eerste twee delen samen. Dit is de inhoud van deel 1: "Wanneer de DGSI een telefoongesprek afluistert waarin de martelaarsdood van jihadstrijder Abou Othman wordt aangekondigd, komt het overheidsapparaat in actie. Antiterrorismerechter Antoine Duquesne heft het opsporingsbevel op en de DGSI schrapt zijn fiche S. Sommige geesten blijken echter gevaarlijker dan een zichtbare vijand..."

Countdown 2

Dit is de inhoud van deel 2: "De klopjacht op Abou Othman wordt opgevoerd na de aanslag op de randweg. Ondanks hun vorderingen lijken rechter Duquesne en de DGSI nog steeds achter de feiten aan te hollen. Terwijl het volgende doelwit van de jihadist zich aftekent en er een plan wordt uitgewerkt om hem uit te schakelen, dreigt intern geruzie bij justitie en politie roet in het eten gooien. Die spanningen zouden de terroristen in de kaart kunnen spelen..."

Gevangen

"Een atypische western waarin kolonisten het slachtoffer worden van plunderende indianenstammen, die voor een appel, een ei en wat brandewijn werken voor de Europese mogendheden. Het resultaat is een verhaal vol spanning maar vooral veel emotie... François Rivière (Victor SackvilleDe PI van Hollywood en een nieuwe scenarist van Blake en Mortimer) schrijft een verhaal dat absoluut smaakt naar meer!

In de Nieuwe Wereld houden kolonisten zich met moeite staande in een vijandige wereld. De oorlog tussen Fransen en Engelsen heeft de grote plas overgestoken en indianenstammen kunnen niet anders dan een kant kiezen. Uiteindelijk zijn het de hardwerkende kolonisten die de dupe worden van een machtsspel waarin een leven niet meer waard is dan een goedgevulde beurs."

Hard Rescue 1

Stripbewerking van de spannende roman Point Zéro van Antoine Tracqui doorRoberto Meli (Saladin) en Harry Bozino, die nu in het Nederlands debuteert.

"Hard Rescue is een firma die is gespecialiseerd in risicovolle reddingsoperaties en uitsluitend werkt met geharde huurlingen. Maar deze keer worden Caleb McKay en zijn handlangers door een mysterieuze zakenman ingehuurd voor een geheime missie op Antarctica. Hun doel is een artefact dat onlangs is ontdekt onder het smeltende ijs. Maar het artefact bevat gewichtige geheimen: de Amerikaanse regering doet er alles aan om Hard Rescue te stoppen. Wat volgt is een ongelijke strijd tussen McKay en zijn mannen, de Amerikanen en de mysterieuze kracht van het artefact."

Karolus Magnus - De Barbarenkeizer 1

Nieuwe historische reeks over de grootste Frankische koning, Karel de Grote. Scenarist Jean-Claude Bartoll kennen we van onder meer DiamantenInsidersMX-22 en SAS. Tekenaar Eon debuteert met deze strip.

"Karolus Magnus, die we vandaag kennen als Karel de Grote, is de oudste zoon van de eerste koning van de Karolingische dynastie: Pepijn de Korte. Om zijn koninkrijk uit te breiden, moet hij de strijd aanbinden met zijn buurlanden. Zo groeit hij stilaan uit tot Keizer van het Westen, naar het voorbeeld van de keizers van het antieke Rome. Hij neemt het daarbij op tegen andere volkeren, prinsdommen en rijken. In dit eerste deel stelt Soleiman, de gouverneur van Zaragoza, aan Karolus voor om de Pyreneeën over te trekken en zijn grens naar de andere kant van de bergketen te verleggen. Artza d’Ossau, de Wasconische gijzelaar, wordt als pion ingezet om de Wasconiërs aan de kant van Karel de Grote te scharen. Wat volgt is een episode in de geschiedenis die leidt tot de noodlottige slag bij Roncevaux, maar daar zijn we nog lang niet!"

Kurusan - De Zwarte Samoerai 1

In Europese stripverhalen zijn zwarte hoofdpersonages een zeldzaamheid. Medio jaren 1980 wou Tome oorspronkelijk een zwarte flik opvoeren die door het leven gaat als Soda. Eddie Murphy was toen superpopulair dankzij de flikkenfilms Beverly Hills Cops en 48 Hrs. Bij Dupuis vonden ze dat nog wat te vroeg. De populairste zwarte stripheld in onze contreien heeft lange snorharen en puntoren. We bedoelen dan John Blacksad. In zijn tweede album, Arctic-Nation, wordt het rassenthema behandeld en daarin wordt Blacksad een beetje te wit bevonden voor de Black Power-aanhangers met wie hij even geconfronteerd wordt.

Nu goed, Kurusan heeft een boeiende, historische zwarte figuur in de hoofdrol. In het als trilogie geplande verhaal vertellen Emiliano Zarcone en Thierry Gloris (Wild West) het unieke verhaal van de zwarte slaaf Yusuf die in de jaren 1570 in Japan belandt als dienaar van een Italiaanse Jezuït. Daar raakt hij bevriend met Oda Nobunaga, de zoon van een daimyo. Yusuf wordt uiteindelijk de allereerste buitenlandse samoerai, bovendien de enige zwarte samoerai in de complete geschiedenis van Japan, onder de naam Kurusan, letterlijk "Zwarte Meneer".

De Laatste Schaduw 1

Denis-Pierre Filippi kennen we al langer als scenarist van diverse stripreeksen. Een ervan is de steampunkreeks De Buitengewone ReisGaspard Yvan is daar de inkleurder van. Met Filippi waagt hij zich nu aan een volgende stap als tekenaar, vooreerst met dit tweeluik waarin thrillerelementen en fantasy zijn verweven in een historische context.

"Een groep met Russische soldaten en burgers trekt zich uitgeput terug van het front. De Eerste Wereldoorlog sleept aan en het vreselijke conflict is een aanslag voor het lichaam en teistert bovendien ook de gezondste geesten. Soldaat Zvoga, voorheen nog kapitein, stelt voor halt te houden in een landhuis waar ze langslopen. Het is niet naar de zin van zijn luitenant, maar zo krijgt ‘Doc’ wel de kans om de gewonden te verzorgen. Irina en Natalia, Docs dochters, krijgen zo eindelijk wat rust. De Barones, die met haar familie in het landhuis woont, kan niet anders dan hun onderdak bieden, maar ze heeft een geheim... Verborgen in de muren van het landhuis leeft een groep kinderen, die zij probeert te behoeden voor de oorlog. Op een nacht ontdekt Natalia hen, maar ze sluiten al snel vriendschap nadat ze hun fantastische verhalen vertelt om hun lijden en de kwellingen van de oorlog te verzachten. Maar de barbarij is nooit veraf: de soldaten bereiden muiterij voor en er doen onrustwekkende geruchten de rond... De laatste schaduw zou in de buurt rondwaren..."

Man van het Jaar 14

Nieuw compleet verhaal in de reeks die per album stilstaat bij een fictief persoon die zijn of haar deel heeft gedaan aan de wereldgeschiedenis, maar onbekend is gebleven.

"In het jaar 9 slachten Arminius en Flavius, soldaten van het Romeinse legioen, een leger barbaren af. Ze liggen uit te rusten met andere legioensoldaten wanneer een misplaatste grap leidt tot een ongezien gevecht tussen Arminius en Flavius, waarbij Flavius tragisch om het leven komt… en de radertjes van het lot beginnen te draaien. De Romeinse legioenen hadden de naam onoverwinnelijk te zijn, maar datzelfde jaar lijden drie Romeinse legioenen een verpletterende nederlaag tegen de Germanen, onder leiding van Arminius, de man van het jaar 9."

Sigrid 1

David Chauvel (De 5 Rijken) neemt je mee op een avontuurlijke tocht, in het spoor van Sigrid, en dompelt je onder in een clash tussen culturen: Vikings tegen indianen, ‘heidenen’ tegen christenen... met als heilige graal een mysterieus voorwerp waar iedereen het op heeft gemunt!

"Sigrid is een jonge Viking die de wijde wereld wil zien... Wanneer haar drakar Groenland verlaat, op weg naar Markland, een onlangs gekoloniseerd gebied, kan ze onmogelijk vermoeden wat er haar te wachten staat... Een mysterieuze ziekte die de bemanning uitroeit, trouweloosheid die haar bijna het leven kost en een ontmoeting met een Beothuk-indiaan... Haar leven wordt overhoopgehaald!"

De Toren 1

Start van een post-apocalyptische thriller waarmee de in Frankrijk terechtgekomen Nederlandse acteur, filmscenarist en regisseur Jan Kounen debuteert als stripschrijver. Zijn tweede film na de Franse actiethriller Dobermann was een verfilming van Blueberry. De eveneens debuterende stripscenarist Omar Ladgham staat 'm bij als scenarist. Mr Fab (Uur UMan van het JaarSpyder) is de tekenaar.

"Brussel, 2042. Dertig jaar geleden is de wereld zoals wij hem kennen geëindigd. Een bacterie heeft zowat de hele bevolking weggevaagd en er wonen nog 2.746 mensen op onze planeet. Ze leven opgepropt in een reusachtige toren, beschermd tegen de dood door dubbel glas. Hun leider is een bijzondere AI die Newton heet. Samen vormen ze de Verenigde Staten van Europa, die bestaan uit de 'ouden' en de 'intra’s'. De ouden hebben de wereld van vroeger nog gekend, zij herinneren zich de tijd waarin de lucht nog leefbaar was. De intra’s zijn geboren in de toren, ze volgen de regels en de leefwereld van de ouden, maar de laatste tijd groeit de onrust... Binnen die minieme mensheid is er één elitegroepje dat zo nu en dan uit de toren mag: de jagers. Twee uur per week jagen ze op wild in de verlaten straten van Brussel, waar de natuur welig tiert. Aatami is een intra-jager. Hij is kalm en moedig en laat niets merken van zijn ware bedoelingen: twee uur in de buitenwereld, dat smaakt naar meer."

Woest 1

"Een ecologische thriller gebaseerd op waargebeurde feiten. Het scenario is van de hand van Gregorio Harriet (Dragonders van de grens), die van de hitte van Mexico bij de dragonders zo naar de koude van de taiga vliegt... en je meesleept in een bloedstollend verhaal vol natuurkrachten en verraad. En ondanks de bloeddorst van het beest kies je onvermijdelijk een kant.

In de kraj Primorski, in het verre oosten van Rusland, dicht bij de grens met China en Noord-Korea, is een door een stroper gewonde Siberische tijger op mensenjacht. Niet door honger gedreven, maar wel door wraak laat hij de Siberische taiga rood kleuren met het bloed van zijn slachtoffers. Noch de bosbouwbrigades, die gecontroleerd worden door de Chinees- Russische maffia, noch de agenten van het Amur Tiger Center, die instaan voor de bescherming van de Amoertijger, noch de doorgewinterde ecologisten zijn veilig wanneer Amba, de woudgeest, op jacht is."

De Omgekeerde Rivier 2

"In het eerste deel volgden we Tomek op zijn ongelooflijke tocht: de zoektocht naar de Qjar en het water dat voorkomt dat je sterft. Samen met hem liepen we in het spoor van Hannah. In dit tweede deel vertelt Hannah het verhaal van haar tocht over de duizelingwekkende Hemelse Weg en dwars door de woestijn. In haar verhaal komen we in nieuwe streken maar ook langs bekende plekken: het bos der Vergetelheid, de bloemenweide, de oceaan... en Tomeks kruidenierswinkeltje.

De Omgekeerde Rivier is een avontuur vol emotie en magie, waarvan je niet wil dat het eindigt. En toch... is dit het tweede en laatste deel..."