Chris Browne (70) overleden

9 februari 2023 Overlijdens

De dag nadat Hägar de Verschrikkelijke zijn vijftigste verjaardag vierde, overleed de auteur ervan, Chris Browne, op 5 februari. Hij werd 70 jaar. Chris was de zoon van Dik Browne, die de komische Noorman bedacht. Nadat Dik te ziek werd om door te gaan met het tekenen van strips nam Chris het in 1988 van hem over. Dik overleed in 1989. Chris schreef en tekende de stripreeks vervolgens 34 jaar, uiteindelijk langer dan zijn eigen vader dat heeft gedaan.

Chris assisteerde al vroeg Dik Browne voor diens reeksen Hi and Lois (geschreven door Greg Walker en bij ons bekend als De Familie Klepkes en De Familie Achterop) en Hägar de Verschrikkelijke. Hi and Lois liep vanaf 1954, twee jaar na de geboorte van Chris op 16 mei 1952. In 1972 startte Dik met Hägar en hielp Chris al meteen met zijn vader om te tekenen en grappen te bedenken. Voor Hi and Lois sprong hij pas vanaf 1976 in. Nadat zijn vader ermee ophield ging die reeks naar tekenaar Robert "Chance" Browne, Chris' broer, en Eric Reaves.

Behalve de wereldwijd gepubliceerde reeks Hägar maakte Chris ook twee autobiografische strips, Chris Browne's Comic Strip (1993-1994) en Raisin Duncan (2000-2004). Chris Browne publiceerde ook in Nationaal Lampoon, Playboy, Heavy Metal, Esquire, Sarasota MagazineThe New Yorker, Dope Comix en andere tijdschriften.

Hägar is nog steeds te lezen in vijfenveertig landen.