Sherpa in februari 2023

10 februari 2023 Vooruitblikken

Volgende week verwachten we bij Sherpa de publicatie van de albums De Familie die te Veel Wist van Berend J. Vonk en Op een Beetgare Eergisteren van Charles Guthrie. Beide heren behoren tot de royaltie van het stripblad Zone 5300 waarmee de albums in samenwerking zijn uitgegeven. Beide albums bevatten gags en korte verhalen met zeer absurde personages en situaties. De albums verschijnen in hardcover (19,95 euro) en zijn ook verkrijgbaar in een gelimiteerde editie met gesigneerde prent (29,95 euro).

De Familie die te Veel Wist

Berend J. Vonk is de auteur van onder meer zijn debuutstrip Pastorale 83 (uit 1982), Avonturen, Avonturen en In de Val, Jeanette. Voor de rest leverde hij heel wat bijdragen aan collectiefalbums en stripbladen, waaronder Zone 5300De Familie die te Veel Wist is nog eens volledig eigen werk, een bundel met absurdistische korte verhalen en gags. We vinden er zijn personage Betonnen Vriend in terug en nieuwe personages als Ouwe Bill Emile, Rotondo Jo, mevrouw Dupuis en Hilaire.

Op een Beetgare Eergisteren

"De Amerikaan Charles Guthrie (1971), geboren in Falls Creek, Pennsylvania, vestigde zich op negentienjarige leeftijd in Leeuwarden vanwege de liefde. Hij maakte zijn debuut in 1994 in het Nijmeegse stripblad Iris (bakermat van Dirkjan) en heeft sindsdien zijn werk gepubliceerd in Holland SF, Incognito, Zone 5300 en Schokkend Nieuws. Voor Meiden Magazine maakt hij de strip Mikkie & Samira. Met zijn op de oude EC Comics geïnspireerde tekenstijl is zijn absurdistische, soms verontrustende werk uit duizenden te herkennen. Guthrie is klaar voor een groter publiek: na de eigenbeheerpublicaties Sukkels en SUKkELS met een grote K! is dit album zijn debuut bij een uitgeverij.

Charles Guthrie moet wel een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse strip zijn. Eindelijk is het absurdistische en zwarthumoristische werk van deze in Leeuwarden neergestreken Amerikaan, die onder andere in Zone 5300 publiceert, gebundeld in een mooie uitgave. Maak kennis met Guthries surrealistische universum, dat wordt bevolkt door Dijkgraaf Dick, Ginger Infinity, Homofoon Harry en de Wasemman. Dat alles superieur getekend in de stijl van EC Comics en de oude superheldenstrips.

Milan Hulsing over deze verhalen: 'Tjemig, wat is die Guthrie toch goed! En je wilt altijd direct een douche nemen na het lezen van zijn werk!'"