Arboris in juli tot september 2024

9 juli 2024 Vooruitblikken

Arboris bezorgde ons een overzicht van wat het in juli, augustus en september zal uitgeven. De titels vind je met meer details terug in Te verschijnen, waar ze tussen eerder aangekondigde maar nog niet verschenen albums staan. Download ook deze pdf met voorlopige previews. Alle vermelde maanden van verschijning zijn zoals steeds onder voorbehoud. Er zullen ook twee collector packs beschikbaar zijn, elk met een toegevoegde ex libris. Die vind je onderaan het overzicht op deze pagina.

Leda (juli)

"Leda is een liefdesverhaal dat voorbij de grens van de mogelijkheden gaat. De onbereikbare Leda word overweldigd door de verliefde Zeus die haar in de vorm van een zwaan zo zijn overweldigende liefde voor haar kon tonen.

De platen in dit prachtige portfolio vertellen afzonderlijk van elkaar het verhaal en samengevoegd verbeelden ze het moment vlak voor de verleiding. De beschouwer kijkt als het ware door een spanten raam naar buiten en slaat het gebeuren gade. De beschouwer wordt op deze manier deelgenoot van het verhaal.

Het portfolio, met een oplage van slechts 50 exemplaren, bestaat uit een mooie linnen map met een wikkel en daarin een envelop met de afzonderlijke platen die samengevoegd een prachtige, grote afbeelding vormen. Wikkel en map zijn gelijk genummerd.

Het portfolio is gesigneerd door Geert van der Pol. Als bonus wordt er bij het portfolio een envelop meegeleverd met daarin een fraaie kaart die een QR-code bevat. Door de code te scannen met de telefoon kan de lezer de Artivive-app downloaden en daarmee de voorkant van de kaart scannen. Er ontvouwt zich dan een prachtige interactief voorstellinkje gebaseerd op Geerts voorgaande boek Riders on the Storm."

Op Zoek naar Glorie 1 (juli)

"Dit avonturenverhaal speelt zich af tegen een nauwkeurige historische achtergrond en heeft het voordeel dat het inzicht geeft in hoe de Russische veldtocht werkelijk voor de soldaten was. Het spannende verhaal verschijnt in een afgeronde cyclus van vier delen." Scenarist Pascal Davoz is een van de scenaristen die de nieuwste Agatha Christie-verstrippingen tot een goed einde brengt. Hij schreef onder meer ook Historische Personages in Beeld, Kapitein Nemo, De Koerier van Casablanca en hij werkte mee aan de documentaire reeks De Reizen van Alex.

"Na een aantal grote successen op het slagveld heeft Napoleon het in zijn hoofd gehaald op te trekken tegen Rusland, maar deze ‘Russische veldtocht’ loopt allesbehalve goed en het Napoleontische leger lijdt enorme verliezen. Tot overmaat van ramp vindt de terugtocht plaats tijdens een strenge winter, wat de problemen voor de soldaten nog vergroot. In het besneeuwde landschap wordt een jonge trommelaar van het Grande Armée, die de bijnaam ‘Hazenpad’ gekregen heeft, door de bossen achtervolgd door twee soldaten. Ze gedragen zich erg gewelddadig en schieten de jongen uiteindelijk neer. Ze lijken uit te zijn op een tas die het kind bij zich draagt. De inhoud is duidelijk kostbaar en hij is niet bereid er zonder slag of stoot afstand van te doen. Hij wordt op het nippertje gered door een roedel wolven, die het op zijn achtervolgers voorzien heeft, en weet de rest van het terugtrekkende leger weer te bereiken, waar Fanfa de Morel, een wasvrouw die het leger van Napoleon volgt, zich over hem ontfermt."

De Complete Mac Coy 5 (augustus)

"De avonturen van Alexis Mac Coy spelen zich af tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, ongeveer rond dezelfde tijd als die van Blueberry en De Blauwbloezen. Mac Coy draagt het uniform van de Zuidelijken als hij gevangen wordt genomen door Noordelijke troepen, maar aan het eind van de oorlog wordt hij wegens zijn dapperheid bevorderd tot sergeant-majoor en al gauw belast met een reeks moeilijke opdrachten, vaak in de grensstreek en in Mexico.

Samen met zijn vaste tekstschrijver Jean-Pierre Gourmelen maakte tekenaar Antonio Hernández Palacios tot en met 1999 eenentwintig albums, die bij ons helaas op slecht houthoudend papier werden afgedrukt, wat een ongelukkige combinatie was met de doorwerkte, kleurrijke stijl van de tekenaar. Voor deze bundelingen is daarom gekozen voor hoogwaardig mc-papier, dat ideaal is voor het werk van Palacios.

Elke bundel bevat drie complete verhalen, die opnieuw vertaald en geletterd zijn en waaraan een dossier is toegevoegd met achtergrondinformatie en niet eerder gepubliceerde illustraties. In deze bundel zijn de verhalen De Heuvels van de Angst, De Zoutwoestijn en Mescalero Station opgenomen, plus een kort kerstverhaal van Mac Coy dat nooit eerder in het Nederlands is gepubliceerd."

Jules Verne 1 (augustus)

"Toen hij nog maar een kind was met belangstelling voor alles wat er om hem heen gebeurde, zag Jules Verne in zijn geboortestad Nantes een vreemde transactie. Een man overhandigde de kapitein van een van de grote zeeschepen aan de kade een geheimzinnig instrument, een astrolabium... Als hij achtentwintig jaar later per schip naar Amerika vertrekt op zoek naar inspiratie voor zijn romans, komt hij er aan boord achter dat een geleerde, ene Orpheus, betrokken zou zijn bij wat hij als kind zag. Hij besluit zijn spoor te volgen door Noord-Amerika.

Esther Gil (Mata Hari) laat Jules Verne belanden in een avontuur dat hij zelf had kunnen bedenken. Hij zal duizend gevaren moeten trotseren om achter het geheim van het astrolabium te komen. Carlos Puerta (De Nieuwe Avonturen van Bruce J. Hawker, De Rode Baron) brengt een en ander in beeld in zijn verbluffende fotorealistische tekenstijl."

Konvooi 18 (augustus)

"Met Juliette Vildieu is er een nieuw wezen aan boord van Konvooi gekomen en de Raad moet stemmen over het al dan niet toekennen van het burgerschap. Nävis hoopt van harte dat dit gebeurt en neemt de verantwoordelijkheid op zich om de Raad te overtuigen. Maar al snel wordt deze zorg bijzaak als een extreem krachtig virus uit de ornosfeer, waar de Magister zijn zinnen op heeft gezet en dat door Bobo is opgespoord, plotseling weet los te komen."

Lawmen (augustus)

Hoewel tekenaar Fabrice Le Hénanff schaamteloos beelden uit tv-reeksen en films overneemt om zijn personages en decors naar stripversies over te zetten, schildert hij die wel degelijk op ambachtelijke wijze. Dat heeft scenarist Roger Seiter (Fog, Alex, Lefranc, De Grote ZeeslagenWild River) al meermaals moeten uitleggen op sociale media om Le Hénanffs  manier van aanpak te verdedigen omdat er regelmatig afkeurende opmerkingen bij diens tekeningen worden geplaatst. In ieder geval breidt hun beider Lawmen Collectie XL van Arboris uit met deel 9 in de collectie. Samen maakten ze al het one-shot Ghost Ship.

"De Burgeroorlog, die de Amerikaanse natie tussen april 1861 en april 1865 verscheurde, verwoestte de Verenigde Staten van Amerika politiek en economisch. Vanaf 1865 waren de moeizame wederopbouw van het Zuiden, de problematische nationale verzoening, de moord op Abraham Lincoln en het rampzalige mandaat van president Andrew Johnson allemaal problemen die bijdroegen aan een verdere verzwakking van de federale macht. Aan het einde van de Burgeroorlog willen miljoenen Amerikanen het Wilde Westen veroveren. Dit veroorzaakt ware volksverhuizingen die leiden tot conflicten met indiase naties. Het Westen wordt langzamerhand een uitgestrekte wetteloze zone waarin alleen het leger een schijn van orde weet te handhaven. Het is dringend nodig dat Washington ingrijpt en de rechtsstaat herstelt. De wet geeft het Congres en de president het recht federale rechters en maarschalken te benoemen, en dat is wat president Ulysses Grant besluit te doen. Hij stuurde Amos T. Cameron en Juste Derval naar de westelijke staten. Amos is een federale rechter en Juste is zijn marshal. Samen vertegenwoordigen zij de hoogste autoriteit in de Western Territories. Hun macht is absoluut. Zij kunnen iedereen die de samenleving in gevaar brengt, arresteren, berechten en executeren. Allen die het sociale contract tussen de federale overheid en Amerikaanse burgers niet respecteren. In theorie kunnen Amos en Juste hulpmarshals rekruteren, medewerking van de lokale autoriteiten eisen of zelfs het leger om hulp vragen. Maar deze enorme macht blijft uiteindelijk erg theoretisch omdat Amos en Juste alleen zijn en een simpele kogel op elk moment krachtiger kan blijken dan de macht die hen wordt verleend. Gelukkig voor hen zijn Amos en Juste van het 'doortastende' type..."

Louise Pembleton 1 (augustus)

"In 1985 krijgt schrijver Roger Lefort de opdracht om een biografie te schrijven van Louise Pembleton, een 84-jarige inwoonster van Cape May in de Verenigde Staten. In mei van dat jaar landt hij op het New Yorkse vliegveld JFK en reist door naar de beroemde badplaats aan de oostkust, om de vrouw te ontmoeten wier uitzonderlijke leven de komende weken de pagina’s van zijn notitieboeken zal gaan vullen. Als hij de deur van Pembleton Manor binnengaat, heeft Roger geen idee dat hij op het punt staat het New York van de tweede helft van de jaren 1920 binnen te stappen en de eerste stappen te volgen van het professionele leven van een buitengewone vrouw, die achtereenvolgens als journaliste, fotografe, illustratrice, actrice, vrouwenactiviste en modeontwerpster werkzaam was en daarnaast nog vele andere levens leidde.

In dit eerste, 64 pagina’s tellende deel van de kronieken van Louise Pembleton, nodigen Djief (Broadway, Dangerous Liaisons - Hoe het Begon, Godenschemering, White Crows) en Ben Prieur je uit om Louises aankomst in New York, haar ontmoeting met Miss Daisy en haar kostgangers, haar begin als journaliste op de redactie van het maandblad Lady’s, haar eerste soms zeer heftige reportages en het dagelijkse leven mee te maken in een stad die nooit slaapt; een stad waarvan de lichten de dagen en nachten verlichten van een kosmopolitische groep kunstenaars, gangsters, armen en rijken, die het lot soms samenbrengt. De tekeningen zijn uitgevoerd in tinten die perfect bij de roaring twenties passen."

De Regelaar 6 (augustus)

Tien jaar nadat het laatste deel van de steampunkreeks De Regelaar in het Frans verscheen, haalt Arboris zijn vertaalachterstand in. Eerder dit jaar kwam ook al deel 5 uit.

"Aristide Nyx is met veel moeite aangekomen op zijn bestemming. Terwijl in Biapolis alles haat en angst ademt, ontdekt hij een ongelooflijk verloren paradijs, dat kunstmatig tot stand is gekomen. Hoe is zo’n wonder mogelijk? Wat is de reden voor zijn aanwezigheid op deze betoverende plek? Maar dan gebeurt het ondenkbare dat alles vermorzelt, tot zelfs zijn eigen bestaan aan toe..."

Apache Junction 5 (september)

"Een geplande hinderlaag van Geronimo op de Amerikaanse cavalerie onder leiding van kapitein Harris noopt hen clandestien de Mexicaanse grens over te steken om Geronimo en zijn volgelingen eens en voor altijd terug te halen, omdat ze bang zijn dat hij de andere stammen mee zal kunnen trekken in een nog groter conflict. Bij de hinderlaag voor de troepen van Harris in een canyon zijn ook Apache-vrouwen betrokken, waaronder Nes-chila, Clintons oude geliefde. Haar liefde voor Clinton is gebleven, ondanks haar huwelijk met Zwarte Wolf, en ze begeert hem nog steeds. Maar de liefde is niet langer wederzijds... Als de hinderlaag die de vrouwen moeten leggen niet het verhoopte effect heeft, weet Nes-chila uit de canyon te ontsnappen met slechts een paar van haar vrouwelijke metgezellen. Harris stuurt de Apache-scout Bonito achter de vrouwen aan om zo op het spoor van Geronimo te komen. Intussen weet Harris Clinton en Ann gevangen te nemen, met hulp van de verraderlijke premiejager Zéfon..."

De Avonturen van Urbain Pujol 1 (september)

De Avonturen van Urbain Pujol ligt in het verlengde van retroreeksen als Jacques Gipar en De Tijgerwals. In het Frans is er sinds 2023 nog maar één deel verschenen. Tekenaar Alain Julié is een van de tekenaars van de gagreeks Wielergek! Voor scenarist Jean-Paul Tibéri is het zijn eerste vertaalde album.

"Urbain Pujol is taxichauffeur in Parijs. Het jaar 1961 is al een eind op dreef als een dame met een Slavisch accent een vulpen van topkwaliteit vergeet in zijn voertuig. Dit onbeduidende voorval brengt een reeks ongelooflijke avonturen op gang die Urbain en zijn vrienden mee zal nemen op een wilde achtervolging, gekruid met spionage en de Koude Oorlog.

Tibéri en Julié zijn beiden liefhebbers van het werk van Guus Slim en de andere strips van Maurice Tillieux en zijn met deze strip begonnen aan een avonturenreeks die iedereen met heimwee naar de actie, de auto’s en strips uit de jaren 1960 zal bevallen."

Cody 1 (september)

Na de sf-reeks Kapitein Kreiss en de historische reeksen Piet Heyn en Willem van Oranje kiest John Heijink met Cody voor een western voor zijn nieuwste productie.

"Het jaar is 1850 en we bevinden ons in Colorado, kort voor in die Amerikaanse staat een goldrush uitbreekt. Silvia Brood, een uit Nederland afkomstige vrouw, heeft de lange reis naar Amerika ondernomen om haar broer op te zoeken, die als deputy sheriff werkt in Stokeham City, een plaatsje aan de voet van Pikes Peak. Maar ze is helaas te laat gekomen, haar broer blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Ze raakt betrokken bij het onderzoek naar de moord en gaat met sheriff Jack Cody op zoek naar de verdachten, die bekend staan onder de naam ‘The Coyote Cassidy Gang’. Na verloop van tijd wordt Silvia gevraagd de plek van haar broer in te nemen als deputy sheriff, tot grote onvrede van de rest van de sheriff’s posse. Intussen beginnen er steeds meer goudzoekers de streek binnen te stromen, aangetrokken door berichten over grote goudvondsten..."

Willems Wereld Gebundeld 1 (september)

"De strip Willems Wereld van Aloys Oosterwijk is meer dan twintig jaar lang wekelijks gepubliceerd in het tijdschrift Panorama."

In deze bundeling zijn de grappen opgenomen die eerder verschenen in de drie tijdschriftspecials van Arboris tussen 2011 en 2013, oftewel de delen 12, 13 en 14. Deze hardcover verschijnt in een zeer beperkte oplage en is voorzien van een inleidend dossier in kleur en een uitsluitend voor deze uitgave gemaakte ex libris."

Altor: integrale uitgave 1-2 (collector pack)

"Bij hun speurtocht naar een mythische sterrenfee openen de magiër Apildom en zijn vriend, de elf Altor, per ongeluk de toegangspoort tot hun wereld, waardoor een kwaadaardig wezen, de Zwarte Ster, hun wereld kan binnendringen. Lorcan, afgezant van de galactische confederatie, en Aurelys, een jonge vrouw die haar geheugen kwijt is en over vreemde krachten beschikt, gaan Altor helpen bij zijn poging de plannen van het duistere wezen te dwarsbomen. Na de queeste van het grote kristal vertrekt Altor van Nieuwe Aarde om een opleiding te gaan volgen bij de Galactische Confederatie. In dienst van deze organisatie voert hij een aantal gevaarlijke opdrachten uit, waarbij hij onder andere op een zieke plantplaneet en een naar onafhankelijkheid strevend sterrenstelsel terechtkomt, om tenslotte te maken te krijgen het mythische Witte Gat, waar de tijd zich volstrekt anders gedraagt dan gebruikelijk.

Deze reeks, die vanaf 1985 in samenwerking tussen Jean Giraud/Mœbius en Marc Bati tot stand kwam, vermengt op een zeer geslaagde manier fantasy à la Tolkien met new-age sf en snijdt een aantal ecologische thema’s aan die sindsdien alleen maar urgenter geworden zijn. De dossiers die deze uitgaves completeren, bevatten een rijk geïllustreerde inleiding van Marc Bati, een selectie schetsen en korte verhalen die nooit eerder zijn gepubliceerd.

Omdat de Altor-saga nu sinds ruim een jaar helemaal compleet is, biedt Arboris de complete serie (integraal 1 en 2) in een speciale set aan. Op die manier kan iedereen die de eerste verschijning gemist heeft, tegen een schappelijke prijs alsnog de beide delen aanschaffen. Als presentje stopt de uitgeverij bij deze set van twee integralen ook nog een mooie ex libris. De speciale setprijs bedraagt 44,95 euro in plaats van 69,90 euro."

Showman Killer 1-2-3 (collector pack)

"Showman Killer is een ruimtehuurling, een supermoordenaar uit het laboratorium van een hebzuchtige wetenschapper, die ervoor heeft gezorgd dat zijn schepping geen enkele emotie kan voelen. Hij heeft hem erop getraind te doden voor goud. Niets anders heeft voor hem enige waarde. Toch blijkt de onverbiddelijke Showman onvoorziene kanten te hebben, als hij tijdens zijn speurtocht naar de moordenaars van de vrouw van de omnimonarch kennis maakt met de geheimzinnige Ibis, een paleisdienares die met de pasgeboren troonopvolger heeft kunnen vluchten. Ze wordt achtervolgd door moordmonniken in dienst van de suprahiërofant, de hogepriesteres die achter het complot zit, en vertrouwt het kind toe aan de zorg van Showman... die het kind de naam Nee’geeft en hem opvoedt. Als het kind groot genoeg is, krijgt Showman de opdracht met hem naar de tempel van de droomwevende waarzegsters te reizen en daar krijgt hij te horen dat zowel hij als Nee afstammen van de omnimonarch... en hem moeten helpen zijn rijk te heroveren.

Showman Killer is een reeks van Alejandro Jodorowsky en Nicolas Fructus, in het universum van Jodorowsky’s andere succesreeksen De Technovaders en De Metabaronnen." Het pakket bevat de drie delen in softcover met een ex libris erbij. Je betaalt er 19,95 euro voor in plaats van 29,85 euro.