Collectie Henri Vernes bij Uitgeverij HUM! vanaf augustus 2024

8 juli 2024 Vooruitblikken

In 2021 overleed de Belgische schrijver Henri Vernes op 102-jarige leeftijd. Hij is vooral bekend van de avonturenheld Bob Morane als romanfiguur en strippersonage, maar Vernes schreef meer dan dat. Het Waalse Éditions du Tiroir startte een collectie geïllustreerde heruitgave van oude romans en een selectie stripverhalen naar diezelfde titels. In vertaling zullen we daar de stripverhalen van kunnen lezen, want in de loop van augustus start Uitgeverij HUM! Collectie Henri Vernes, te beginnen met Don, over een huurmoordenaar en de kleinzoon van een maffiabaas. Later komen daar Singleton, over een politieagent, en Luc Dassaut, over een reporter, bij. Deze verhalen bevatten indertijd meer seks, drank en rock-'n-roll dan Bob Morane.

Henri Vernes schreef tussen 1983 en 1986 elf romans van Don in de Série Noire van Gallimard. Daar zijn meerdere stripbewerkingen van te verwachten.  Een eerste avontuur, met de titel Palomita Paloma, verschijnt in augustus als een hardcover van 48 pagina's (19,95 euro). André Taymans, zelf bekend van Caroline Baldwin, is er de tekenaar van. Taymans en Vernes hebben elkaar nog goed gekend. Taymans kon nog een deal sluiten met Vernes voor de nieuwe uitgaven van het werk van de schrijver. Uitgeverij HUM! is tevens de uitgever van Taymans' stripreeks Eden en het nog te verschijnen Sophia Stromboli, in samenwerking met François Walthéry.

Een voorstelling van Don: Palomita Paloma: "Als kleinzoon van de capo di tutti capo van de maffia is Don het gewend dat er op hem gejaagd wordt. Hij moet de meest kritieke situaties het hoofd bieden om te ontkomen aan de moordenaars die achter hem aanzitten. Dat betekent actie, geweld en een vleugje erotiek. Ofwel: puur avontuur! Zo rond het jaar 2000 stelde Henri Vernes, de geestelijk vader van Bob Morane, aan de auteur van Caroline Baldwin en Eden voor om Don, een reeks avonturen voor volwassenen, tot strip te bewerken. Ruim twintig jaar later komt de wens van Vernes in vervulling met dit eerste album Palomita Paloma. In dit verhaal raakt Don in het Zuid-Amerikaanse Paloma verzeild waar hij te maken krijgt met communistische opstandelingen, corrupte politiechefs en een stel bloedmooie vrouwen met een dubbele agenda..."

Hieronder kan je een Franstalige preview van Don bekijken. Daaronder gaan we verder met een voorstelling van Singleton.

Singleton wordt na Don een eerstvolgende verstripping, getekend door de Italiaanse Elisabetta Barletta op scenario van de in januari 2024 overleden Alain De KuysscheSingleton is een spionagereeks die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en die Vernes in 1946 als feuilleton voor de Waalse krant La Dernière Heure schreef. De Britse agent Singleton krijgt de taak om een waar nazinetwerk te ontmantelen, vastbesloten om Hitlers dictatuur over de hele wereld op te leggen. Deze spionagenetwerken van de nazi's haalden hun middelen uit de drugshandel. Van Shanghai naar Hollywood, via Caïro, Marseille en New York, spoort Singleton het hoofd van de spionnen op, een zekere von Low, die net zo verslaafd is aan moord als aan opium. Maar zit deze sinistere figuur echt achter de aanslagen? Een adembenemende race rond de wereld, geleid door Singleton in topvorm.