De Witte Dood

Tekenaar(s)
Fred de Heij
Scenarist(en)
Willem Ritstier
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

Menlu gaf van Willem Ritstier al de drie kinderboeken De Appel, Kasper Gaat Vliegen en Mamma! Waar Ben Je? uit. Voor later dit jaar staan van zijn hand en ook bij Menlu twee one-shots op stapel met tekeningen van enerzijds Andrea Kruis en anderzijds Irene Berbee. Een concretere aankondiging is De Witte Dood bij dezelfde uitgeverij. Met tekenaar Fred de Heij stort hij zich in de sneeuw en vertelt hij over de Russische inval van Finland in 1939 en specifiek over één jager. Die jager is de historische figuur Simo Häyhä (1905-2002), waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden, met 705 gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter. In Rusland stond hij bekend als Belaya Smertj, De Witte Dood.

Eerdere samenwerkingen tussen Ritstier en de Heij zijn de horrorwestern Claire Dewitt en de western Jenny Pine, terwijl ze ook werken aan het vervolg van Trunk, waarvan deel 1 is getekend door Minck Oosterveer

"Rusland wil dat Finland strategische stukken vrijwillig afstaat aan hen, zodat Sint-Petersburg beter beschermd kan worden tegen eventuele aanvallen van de vijand. Wanneer Finland dit weigert, valt Rusland, zonder een oorlogsverklaring vooraf,  op 30 november 1939 het land binnen met een legermacht van (naar ruwe schatting) 120.000 man, 1.400 tanks en 1.000 vliegtuigen tegenover 26.000 Finse soldaten. Een kleine jager, Simo Häyhä, komt thuis van een succesvolle jacht en een bode staat voor zijn deur met een brief waarin staat dat zijn aanwezigheid is gewenst bij het leger van Finland. Simo twijfelt geen moment en meldt zich bij zijn onderdeel. Hij ontpopt zich als een van de beste scherpschutters en weet in de vier maanden die deze oorlog duurt ruim 500 tegenstanders uit te schakelen. Dan zetten de Russen een prijs op zijn hoofd... Wat een snelle overwinning voor de Russen had moeten worden, werd een strijd met veel slachtoffers aan Russische kant."

Reeks
De Witte Dood
Pagina's
84
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,99