De Witte Dood

Tekenaar(s)
Fred de Heij
Scenarist(en)
Willem Ritstier
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

You are in the bullet's way, The White Death's prey

"You are in the sniper's sight, The first kill tonight, Time to die!, You are in the bullet's way, The White Death's prey, Say goodbye!" Zo leerden heel wat metalfans in 2010 het verhaal kennen van Simo Häyhä, een Finse scherpschutter die in een vier maanden durende oorlog met Rusland niet minder dan vijfhonderd Russen naar het hiernamaals zond. Verantwoordelijk voor de song was het Zweedse collectief Sabaton, dat heden ten dage een van de voortrekkers is in het genre.

Nu, dertien jaar later, wordt het verhaal van deze uitmuntende jager door twee Nederlanders omgezet in een stripverhaal. Willem Ritstier, die verantwoordelijk is voor het scenario, kennen we van zijn werk voor het stripblad Eppo. Ander werk van de man is onder meer Nicky Saxx, de reboot van Roel Dijkstra, Claire DeWitt en Jenny Pine. Voor die laatste twee werkte hij samen met Fred de Heij, die hier ook verantwoordelijk is voor de tekeningen van De Witte Dood. De Heij is bekend van onder meer Haas en zijn eigen stripmagazine Pulpman, waarin een mix van horror, sociale satire, pornografie en geweld van zijn hand gepubliceerd wordt. Daarnaast laat hij in Pulpman ook ruimte voor andere artiesten om hun werk te promoten.

Ritstier en de Heij brengen het verhaal van Simo Häyhä op een zeer sobere manier, net zoals de man zelf was. Simo was geen grootroeper die zichzelf verheerlijkte met de Russische scalps die hij op zijn conto mocht schrijven. De man was de eenvoud zelve, die eenvoudig zijn plicht deed. Dat hij daarvoor als scherpschutter honderden Russen moest neerschieten, was voor hem gewoon de opdracht die hij kreeg van zijn oversten. Voor de Finnen mag de man dan een grote held zijn, Häyhä bleef gewoon zichzelf, de jager die in plaats van urenlang in de sneeuw te liggen om een rendier neer te schieten, nu in diezelfde sneeuw lag te wachten tot er Russische soldaten voor zijn vizier verschenen.

In het scenario laat Ritstier zich ook niet verleiden tot een uitbundig vieren van alle overwinningen die de Finnen mede dankzij Häyhä konden bewerkstelligen. Ritsier beperkt zich tot de feiten, de eenvoud van de man en de wanhoop van de Russen. Ook het zwart-wit tekenwerk van de Heij is vrij sober en geeft perfect het scenario weer.

PETER ROTTHIER

Reeks
De Witte Dood
Pagina's
84
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,99