De Man met de Leeuwenkop

Tekenaar(s)
Xavier Coste
Scenarist(en)
Xavier Coste
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

All the best freaks are here!

Hoewel we al een hele tijd geen voet meer over een circusdrempel hebben gezet, blijft dit wereldje van dieren, dompteurs, acrobaten en clowns ons erg fascineren. En gezien de hoge output aan films, tv-series en boeken die zich afspelen in deze microkosmos lijken we lang niet de enige te zijn.

In dit album krijgen we het woelige leven van ene Hector Bibrowski voorgesteld, een man die leed aan hypertrichose (overbeharing)en zo de internationale podia betrad als De Man met de Leeuwenkop. Xavier Coste baseerde zich voor dit verhaal losjes op de levensloop van Stephan Bibrowski en confronteert hem niet al te chronologisch met een hoop andere historische sideshowartiesten als mini-Generaal Tom Thumb, de reus Édouard Beaupré, pinhead Schlitzie en degenslikker Mirin Dajo. Een aantal van die figuren kwamen we ook al tegen bij series als Carnivàle of in het vierde seizoen van American Horror Story.

Aanvankelijk vinden de artiesten tamelijk goed hun draai in de wereld van de showbizz, maar de komst van de antipathieke Lobster Boy en de veranderende tijdsgeest zet de zenuwen geleidelijk op scherp. Toch krijgen we in deze strip vooral een inkijk in de psyche van Hector die al bij al vooral een gewoon leven wil leiden, maar steeds botst op de grenzen van zijn woeste uiterlijk.

Coste neemt meer dan 200 bladzijden de tijd om zijn verhaal te vertellen en is grafisch gezien weer ongelooflijk goed op dreef. We kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat hij zich soms net iets te veel verliest in filosofische beschouwingen en dat daardoor bepaalde verhaallijnen wat ondergesneeuwd geraken. Zou houden we aan zijn 1984 net iets betere herinneringen over dan aan deze De Man met de Leeuwenkop.

MARIO STABEL

Reeks
De Man met de Leeuwenkop
Pagina's
208
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 34,99