Terug naar overzicht

Vier expo's in het Belgisch Stripcentrum

Naruto - Marsupilami - Cerise, Lulu en Nelson - Stoppeltje

22 oktober 2022 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

In het Belgisch Stripcentrum vinden momenteel vijf tijdelijke expo's plaats waarvan er vier zijn toegespitst op stripreeksen voor de jeugd. Over de vijfde, over 100 jaar Marc Sleen en 75 jaar Nero, boden we hier al een verslagje aan van de vernissage. Dankzij de vernissage van de uniek opgezette expo over de kinderreeks Stoppeltje maakten we een inhaalbeweging om ook de drie andere, recent gestarte expo's te bezoeken. Een overzicht.

Naruto: Het Ninjafenomeen

De mangareeks Naruto over een puberale ninja startte in 1999 in Japan en veroverde stilaan de hele wereld. Van de strips raakten meer dan 250 miljoen exemplaren verkocht. Kana publiceerde van 2006 tot 2011 de eerste dertig delen in het Nederlands voor het als mangavertaler de handdoek in de ring gooide. In 2014 hield de oorspronkelijke stripreeks van Masashi Kishimoto op na 72 delen. De reeks kende ook geanimeerde versies met 220 afleveringen van de tekenfilmreeks Naruto (2002-2007), 500 afleveringen van opvolger Naruto Shippuden (2007-2017)  en verschillende animefilms die op Netflix zijn te bekijken. In het Frans kent de reeks beduidend meer succes. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Franse vertaling biedt de expo een overzicht van hoogtepunten uit de mangareeks.

De expo Naruto: Het Ninjafenomeen loopt nog tot 13 november. Klik hier voor alle praktische info.

The Houba Show

In 1952 creëerde André Franquin de Marsupilami en daarmee tegelijk een belangrijke aanwinst voor de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot. Sindsdien beleefde het dier met de meterslange staart en de bijzondere eigenschappen of verwanten van hem avonturen in heel wat albums, de eigen stripreeks Marsupilami van Batem en intussen almaar meer afgeleide stripreeksen, spin-offs, kinderboeken, (toekomstige) tekenfilmreeksen, games en een langspeelfilm uit 2012.

Zeventig jaar na de creatie van de Marsupilami kan je in The Gallery, de flink opgesmukte zijgang van het Brusselse stripmuseum op de eerste verdieping, een heel mooie expo bezoeken waarop aan al die publicatie- en geanimeerde vormen aandacht is geschonken. Expo's in The Gallery bestonden voorheen uit muren met ingekaderde originelen. Deze The Houba Show is een volwaardige tentoonstelling met knap vervaardigde jungledecorstukken, vitrines met beeldjes, puzzels voor kinderen en zelfs het befaamde nest van de Marsupilami's! De beperkte oppervlakte is maximaler benut dan vroeger. Ook liefhebbers van originelen komen aan hun trekken met heel wat fraais van Franquin, Batem, Frank Pé en andere voorname tekenaars. De toekomst van de Marsupilami's, met een nieuwe spin-off over jonge Marsupilami's, kan je er ook al bekijken.

De expo The Houba Show loopt nog tot 15 januari 2023. Klik hier voor alle praktische info.

Cerise, Lulu en Nelson

Het aangenaam ogende werk van de Franse tekenares Aurélie Neyret hebben we dankzij Silvester in vertaling leren kennen. Zij is namelijk de tekenares van de avontuurlijke jeugdreeksen Het Dagboek van Cerise en Lulu en Nelson, op scenario van respectievelijk Joris Chamblain en het duo Charlotte Girard en Jean-Marie Omont. Het Belgisch Stripcentrum leverde alle moeite om haar wereldjes voor te stellen. Niet alleen helpen fragmenten en teksten daarbij, maar ook decorstukken zoals een stukje Afrikaanse savanne, een boomhut en een heel toffe raket die elk kind of het kind in ons uitnodigt om erin te gaan zitten. Er ligt dan ook een comfortabel kussentje klaar. Neyret was naar verluidt zo onder de indruk van de raket dat ze nog zelf originele tekeningen heeft gemaakt om er het interieur mee te verfraaien.

De expo Cerise, Lulu en Nelson loopt nog tot 15 augustus 2023. Klik hier voor alle praktische info.

Hier kan je een pdf downloaden van het prachtige persdossier.

Ronduit Stoppeltje

Op 20 oktober organiseerde het stripmuseum de persvoorstelling en vernissage van Ronduit Stoppeltje, een vooral voor kinderen bedoelde tentoonstelling over het wezentje van tekenaar Pierre Bailly en scenarist Céline Fraipont. De tekstloze kleuterreeks startte in 2007 bij Dupuis, maar Nederlandstalige uitvoeringen slabakten na enkele jaren. De strips zelf zijn natuurlijk tekstloos, de covers niet. In het Frans zijn al 27 delen uit waarin de auteurs hun Stoppeltje én de lezertjes naar allerlei werelden voeren. De albums beginnen telkens op eenzelfde manier: elke ochtend staat Stoppeltje op, spurt naar het toilet, eet zijn ontbijt, geeft zijn mama of papa een dikke kus en vertrekt vrolijk naar school. Daar raakt hij nooit, want onderweg wacht achter elke hoek een nieuw avontuur.

Stoppeltje leidde inmiddels naar een tekenfilmreeks van 78 afleveringen uit 2017 en een muzikale theatervoorstelling op basis van het eerste album De Gulzige Zeemeermin. Voor de expo werd samengewerkt met studenten van de interieuropleiding van de designschool Boulle uit Parijs die een parcours bedachten op maat van kinderen. Zij kunnen vier verschillende werelden uit de avonturen van Stoppeltje ontdekken door in kubussen te kruipen. Met grote kleurstempels kunnen ze ook de gevonden plekken aanduiden op een kaartje dat bij de ingang van de expo is te verkrijgen. Albums van Stoppeltje kunnen tot slot naar hartenlust gelezen worden of kinderen kunnen net zo goed tot rust komen door naar afleveringen van Stoppeltje en stukjes interview met de auteurs te kijken. De teksten op de panelen geven je een idee over hoe een tekstloze strip wordt gemaakt.

De expo Ronduit Stoppeltje loopt nog tot 15 augustus 2023. Klik hier voor alle praktische info.

Hier kan je een pdf downloaden van het uitgebreide en mooi vormgegeven persdossier.