Terug naar overzicht

Vernissage expo 100 jaar Marc Sleen, 75 jaar Nero: een eeuw in verandering

28 mei 2022 Fotoreportages
door David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

Sinds 28 mei en tot 5 maart 2023 loopt in het Belgisch Stripmuseum de expo Een eeuw in verandering. De curatoren Noël Slangen en Yves Kerremans, met de verdere inbreng van Christophe Deborsu en de Afrikaanse stripmaker Barly Baruti, toetsen hierbij acht thema's uit de stripreeks Nero aan het tijdsbeeld van tegenwoordig. Dat gaat van gevoelige thema's als het vrouwbeeld, seksualiteit, de weergave van slechteriken en mensen van kleur over dictators tot de telefoon, sport en roken. De curatoren zijn erin geslaagd om niet alleen een kritische blik op Nero te etaleren, maar tegelijk de evolutie in 75 jaar Nero te duiden, want de stripheld en diens geestelijke vader Marc Sleen evolueerden wel degelijk mee. De expo is geenszins een stilstaan bij het verleden, maar meer een dialoog met het heden, waarbij specifieke fragmenten of thema's uit Nero broederlijk en zusterlijk naast fragmenten uit tv-reeksen als The Sopranos, Bridgerton en Mare of Easttown of modernere versies van Superman, Spider-Man en Wonder Woman hangen. Er is een voor het publiek afgeschermd gedeelte met een waarschuwingsbordje omdat achter het gordijn bloot is te zien. Dat past in een thema over veranderende houdingen tegenover seksualiteit. De gehele expo is zelf ook voorafgegaan met een bordje dat waarschuwt voor "mogelijk kwetsende stereotyperingen uit het verleden en negatieve voorstellingen van bepaalde groepen of culturen". Voor liefhebbers van originelen is er een bescheiden 'schatkamer' met enkele sprekende voorbeelden van Sleens stripkunst doorheen de decennia. Een impressie van de expo kan je hieronder bekijken, met aansluitend een fotoreportage van de vernissage.

Steek na de expo zeker ook de straat over voor een gratis bezoek aan het Marc Sleen Museum, waar overig werk van hem is te zien, prachtige kunstschilderijen incluis. Daar is ook de installatie De Knalgele Kubus gevestigd, waar jonge tekenaars in een beurtrol aan hun volgende strips werken. Eind juni loopt daar de extra expo Congo Comics, met werk van Congolese striptekenaars onder wie drie vrouwen. De meesten leven in Kinshasa. Zij zullen ons laten zien wat hen daar vandaag bezighoudt. Dat werk zal samen te zien zijn met hoe Marc Sleen zijn geliefde Afrika heeft afgebeeld. Hij ondernam vele safari's en legde het plaatselijke dierenrijk en het leven in Afrika in tekening en op film vast.

 

Het persdossier van de expo kan je hier downloaden als pdf. Een veel uitgebreidere versie bestaat ook als een subliem vormgegeven catalogus van 76 pagina's met de volledige inhoud van de expo in tekst en beeld. De catalogus is drietalig, Nederlands, Frans en Engels en is in het museum te koop tegen 14,95 euro.

Op de dag van de vernissage, vrijdag 27 mei, zond het Radio 1-programma Culture Club, met presentator Bent Van Looy, live uit vanuit het Belgisch Stripmuseum. Noël Slangen en Christophe Deborsu gaven extra duiding bij hun keuzes voor de expo en de gehele opzet.

Herbeluister hier de radio-uitzending.

Na het ontvangstwoord van Catharina Kochuyt, Marc Sleens laatste levenspartner, Noël Slangen en medecurator en Sleen-verzamelaar Yves Kerremans viel een stoet als stripfiguren uit Nero verklede mensen binnen op de vernissage.

Enkele striptekenaars waren aanwezig op de vernissage, zoals Hec Leemans, Pieter De Poortere, Kim Duchateau, Marc Verhaegen, Dieter Steenhaut, Ever Meulen,...