De Spectaculairen 2: De Goddelijke Minnares

Tekenaar(s)
Arnaud Poitevin
Scenarist(en)
Régis Hautière
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Zalige klungelaars

Ooit waren de leden van het artistiek gezelschap het Cabaret der Schaduwen een bende losers. De krachtpatser, de messenwerpster, de menselijke kanonskogel en de weerwolf moesten het hebben van goedkope trucjes en illusies. Maar dan ontmoeten ze de visionaire uitvinder Prosper Pipolet die wraak wou nemen op zijn vorige baas, die de helft van Prospers gezicht eraf heeft geschoten. Zijn geschifte uitvindingen, waar James Bonds Q niet kan aan tippen, zorgen ervoor dat het zooitje ongeregeld plots de Spectaculairen vormt. Samen zijn ze klaar om de wereld te redden. Als de uitvindingen het tenminste blijven doen...

Het eerste deel van de jeugdreeks De Spectaculairen was overduidelijk een introductiedeel. Geestig, vlot getekend en bomvol potentieel. Maar we konden niet inschatten welke kant het dubbeltje zou vallen. Het tweede deel, De Goddelijke Minnares, onthult het potentieel van de reeks. En die is groot. Het eclectische vijftal wordt ingeroepen om de oogverblindende toneellegende Sarah Bernhardt te beschermen. Sinds kort krijgt de diva dreigbrieven en kon ze maar net een aanslag op haar geliefde podium ontwijken. Ondanks het feit dat de circusbende mét hun nieuwe snufjes het podium beveiligen, slaagt een gemaskerde schurk haar bijna te vermoorden. Bijna. Sarah Bernhardt en haar uitgebreid gezelschap van aanbidders en bedienden, vluchten het elitaire Parijs uit en trekken naar het landelijke Bretagne. Ook de Spectaculairen vergezellen haar.

Het scenario van Régis Hautière (De Oorlog van de Lulu’s, Aquablue,...) leest zoals verwacht supervlot. Echt spectaculair (pun intended) is deze jeugdreeks niet, maar grappig en gezellig onderhoudend wel. De knipoogjes naar Agatha Christie en de Bretoense clichés, voegen een fijn extra laagje toe voor volwassen lezers. En uiteraard zijn de Spectaculairen een soort negentiende-eeuwse versies van Batman, Wolverine, Iron Man en Catwoman. Een klein minpuntje is dat men de naam van de gekostumeerde boef, Mantis, ongewijzigd heeft gelaten. Nu komt de verwijzing naar een bidsprinkhaan met die specifieke klauwen en ogen niet over.

Verder zijn we enorm te spreken over de tekeningen van Arnaud Poitevin, die nu eindelijk debuteert in ons taalgebied. De tekenstijl is zwaar cartoonesk. De neus van uitvinder Pipolet is haast langer dan zijn benen en het gezicht van Sarah Bernhardt is een halve maan, zoals we ook al eens gezien hebben in een van de laatste Sabels en Galjoenen. Maar al die elastische gezichten passen perfect bij de uitgewerkte decors en de sfeervolle inkleuring. Het totaalplaatje klopt.

De Spectaculairen is een geweldig getekende jeugdreeks met veel potentieel. Te volgen!

WOUTER PORTEMAN

Reeks
De Spectaculairen
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
geschiedenis
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95