Louisiana - De Kleur van Bloed 3

Tekenaar(s)
Léa Chretien
Scenarist(en)
Gontran Toussaint
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Verdiende plek naast De Meesters van de Gerst

De eerst twee delen van Louisiana maakte al een goede indruk, maar nu we het afsluitende deel hebben gelezen, kunnen we alleen maar beamen dat dit een heel sterk drieluik is geworden. Het behoort terecht tot het beste dat de afgelopen drie jaar is verschenen.

De oude Louise vertelt het laatste deel van haar turbulente familiegeschiedenis aan haar huishoudster Hazel, een geschiedenis die ze liever niet met haar familie deelt. Wat begon met Laurette, die samen met haar dochter Josephine een pact sloot met voodoopriesteres Marie-Laveau om zo hun eigen toekomst te kunnen bepalen, eindigde in een familiedrama waarin elke nieuwe generatie lijnrecht tegenover de vorige komt te staan. Of de plantage vervloekt, is zullen we niet ontdekken, maar veel geluk hebben de bewoners er niet gevonden. Josephine is verbitterd en het contact met haar zoon Jean staat onder druk. Het opgelopen trauma uit de Amerikaanse Burgeroorlog zorgt ervoor dat ook Jean met zijn eigen demonen heeft te kampen. Zijn twee kinderen Louise en de donkere Lazarus wachten op hun vader en groeien samen op. Wanneer hij als een gebroken man terugkeert, rouwt hij meer om de dood van zijn eerste geliefde Caliste, Lazarus’ moeder, dan dat hij gevoelens koestert voor Emily, de moeder van Louise. Haar schuld aan de dood van Caliste zal Josephine altijd blijven achtervolgen, net als haar vriendschap met Marie-Laveau. Pas na haar dood in 1879 ontdekt de jonge Louise het volledige verhaal van haar familie en op een prachtige dramatische wijze weet scenarist Léa Chretien het verleden met het heden te doen samenkomen. Het resulteert in een einde dat we niet heel vaak hebben gelezen en wat ons heeft doen verbazen, zo goed vonden we het.

Goed vertelde familiesaga’s lezen we graag en Louisiana hoort hier zeker bij. Het verdient een plek naast een ander meesterwerk, De Meesters van de Gerst. Behalve de familiebanden is ook de gekozen historische context meer dan de moeite waard. Het Amerikaanse slavernijverleden is anno 2022 nog steeds een actueel thema en ook op dat gebied weet Louisiana ons nogmaals te imponeren.

Deze noteren we alvast hoog voor onze top-10 die we over twee maanden definitief opmaken.

DAI HEINEN

Reeks
Louisiana - De Kleur van Bloed
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
laatste deel
Prijs
€ 9,99