Michel Vaillant Legendes 1: De Hel van Indianapolis

Tekenaar(s)
Vincent Dutreuil
Scenarist(en)
Denis Lapière
Uitgeverij
Graton
Verschijningsdatum

Terug naar de tijd van Jean Graton

Michel Vaillant is dit jaar zeventig geworden en dat zullen we geweten hebben. De man was, naar Franse stripnormen, alom tegenwoordig in de lichting strips die in 2022 het levenslicht zagen. Zo was er het tweede album met korte verhalen en Cannonball, het jongste album in het tweede seizoen. De begin dit jaar aangekondigde Nederlandstalige integrale uitgave van de zeventig originele albums, die met crowdfunding bekostigd zou moeten worden, strandde echter door een ontoereikend aantal investeerders. In het Frans verschenen deze integrales met heel wat achtergrondinformatie en korte verhalen die niet in de Nederlandstalige variant zouden voorkomen.

Niet getreurd echter, want met Michel Vaillant Legendes, de nieuwste telg uit de wereld van de beroemde racepiloot, brengen scenarist Denis Lapière en tekenaar Vincent Dutreuil de held van Jean Graton helemaal tot leven. De Hel van Indianapolis brengt ons naar het befaamde circuit van Indianapolis in 1966, toen een spraakmakende race waar Graham Hill het laken uiteindelijk naar zich toehaalde. Die overwinning zorgde voor heel wat controverse omdat heel wat mensen dachten dat Jim Clark de echte winnaar was. Hij zou namelijk een ronde meer gereden hebben dan de tot winnaar uitgeroepen Hill.

Lapière bouwt rond deze controversiële race een typisch Vaillant-scenario uit de oude doos waar meester Graton himself meer dan tevreden over zou zijn geweest. Michel en Steve Warson zijn twee van de piloten die deelnemen aan de 500 mijlen. We volgen de heren van bij hun aankomst in Amerika en doorlopen samen met hen de voorbereidingen, test- en kwalificatieritten. Daarna volgt natuurlijk het raceverslag. Dat alles samen zorgt al voor beklijvende actie dankzij de uitmuntende tekeningen van Dutreil die de acties op het circuit perfect weet uit te drukken.

Daarnaast is er de gebruikelijk schone in nood die bij Steve en Michel komt aankloppen. Dat daar een reukje aan zit, voel je al van ver aankomen als je een doorwinterde Vaillant-lezer bent. De mix tussen het racegebeuren en het misdaadverhaal dat er in verwerkt is, vloeit netjes in elkaar en verwijst ook overduidelijk naar de verhalen uit de jaren 1960, net zoals de 64 pagina's die toen meer gangbaar was voor een stripalbum.

De verhalen van seizoen twee mogen dan ook gesmaakt worden door heel wat lezers, maar dit avontuur van Michel Vaillant zal de lezer echt doen terugkeren naar de tijd dat Jean Graton nog zelf verantwoordelijk was voor zijn pupil.

PETER ROTTHIER

Reeks
Michel Vaillant Legendes
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99