Europa 2: Duizelingen

Tekenaar(s)
Zoran Janjetov
Scenarist(en)
Leo
Rodolphe
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Tempo omhoog

Twee jaar hebben we moeten wachten op een nieuw deel van Europa en het was het wachten waard. Waar we na het eerste deel vonden dat het tempo wat aan de trage kant was, schakelt het duo Leo en Rodolphe nu een scenariotandje bij. Langzaam wordt de spanning opgebouwd en als lezer voel je dat er wat gaat gebeuren. Langzaam worden alle personages naar hun bestemming gemanœuvreerd.

Wanneer Suzanne Saint-Loup en Paul Douglas samen op avontuur gaan op de verlaten maan Europa van de planeet Jupiter ontdekken ze het lot van de bemanning van de eerste ruimtemissie. Later ontdekken ze ook nog een verlaten ruimteschip of basis en dan gaan onze gedachten toch langzaam terug naar de sciencefictionklassieker Alien. Intussen staat het leven op aarde ook niet stil, een rechercheur doet onderzoek naar de moord op een priester in Rome en op tv laat eerwaarde Abner Mikow van zich horen. Zijn volgelingen zijn tegen onderzoek in de ruimte en het zou ons niet verbazen als er een link is tussen de opvattingen van Mikow en de hogere echelons binnen het Vaticaan.

Dit tweede verhaal leest goed weg en het tempo ligt hoger dan het eerste album. Of Europa zijn voorganger Centaurus zal overtreffen, is de vraag. Maar ook deze cyclus is het overwegen meer dan waard. Dan hebben we nog niets eens het fraaie tekenwerk van Zoran Janjetov genoemd. Stripliefhebbers kennen zijn werk ongetwijfeld van De Technovaders en De Jeugd van John Difool. Vooral zijn ruimteschepen en landschappen behoren tot de top van het grafische segment. Aangezichten zijn minder zijn specialisme. Grafisch is vooral de afgrondscène op bladzijde 31 een voorbeeld van zijn talent. Wanneer het ruimtevaartuig de afgrond zou inrijden, zou hij zomaar van het papier kunnen afvallen en op je eigen vloer terechtkomen.

DAI HEINEN

Reeks
Europa
Deel
2
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95
luxe met andere cover, linnen rug, gesigneerde ex libris (100 exemplaren)
€ 49,95