Europa 1: De Maan van IJs

Tekenaar(s)
Zoran Janjetov
Scenarist(en)
Rodolphe
Leo
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Janjetov, de ruimtevaartvakman

De maan Europa is de op een na grootste van de vier Galileïsche manen van Jupiter, in 1610 ontdekt door Galileo Galilei en in 2022 en 2023 reizen er twee ruimtemissies heen. Het oppervlak bestaat uit ijs en daaronder ligt waarschijnlijk een oceaan van water. Dat de bekende sciencefictionauteurs Leo (De Werelden van Aldebaran) en Rodolphe (Kenya, Amazone) voor deze maan kozen, is logisch. Net als bij het afgeronde, vijfdelige Centaurus worden de uitmuntende tekeningen weer door de Serviër Zoran Janjetov (De Technovaders, De Jeugd van John Difool) verzorgd. Europa is de opvolger van Centaurus en speelt zich in hetzelfde universum af. Maar daar stoppen ook alle overeenkomsten. Centaurus vonden we een van de beste schiencefictionreeksen van de laatste jaren, dus de lat voor Europa ligt hoog.

Janjetov trakteert ons weer op een grafisch spektakel. De blikvanger is het Russische ruimteschip Joeri Gagarin dat ook de cover siert. Dat hij een ruimtevaartvakman pur sang is, bevestigt hij wederom met Europa.

Leo en Rodolphe zijn ook vakmannen op dit gebied, maar we vinden de start van deze Europa wat aan de trage kant. Het beproefde recept van een groep ruimtereizigers die elkaar nog nooit eerder hebben gezien, een sterke dame met haar eigen problemen en onderlinge wrijving, samen met een buitenstaander in de groep, biedt geen verrassing. Eenmaal aangekomen op de verlaten basis op Europa ontdekken ze al snel het lot van een van de achtergebleven leden. Verder is het vooral een zoektocht die meer vragen dan antwoorden oplevert. De komende albums zullen we steeds meer geheimen ontdekken, de subplots van donkere krachten in het Vaticaan en andere aanslagen vormen een extra laag spanning.

Eenmaal op gang zal deze reeks ons zeker bevallen, maar we vonden het nu soms wat voorspelbaar. En bij Centaurus zaten we vanaf het eerste album al op het puntje van onze stoel tijdens het lezen.

O ja, op de backcover staat dat Europa de vierde maan van Jupiter is en op bladzijde 1 wordt gesproken over de tweede maan.

DAI HEINEN

Reeks
Europa
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
Deel 1 van vijfdelige cyclus
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 17,95
luxe met linnen rug, megaposter, gesigneerde ex libris en andere cover
€ 49,95