De Wijsheid van Mythes 8.1: Gilgamesj 1: De Vijandige Broers

Tekenaar(s)
Pierre Taranzano
Scenarist(en)
Clotilde Bruneau
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Verhaal vol testosteron

Bij uitgeverij Daedalus houden ze wel van een stukje geschiedenis. In hun reeks De Wijsheid van Mythes verschenen al talloze reeksen, waarin diverse periodes van de oude wereld werden behandeld. In het nieuwe drieluik Gilgamesj nemen Clotilde Bruneau en tekenaar Pierre Taranzano de lezers mee naar de mythologie van Mesopotamië.

Gilgamesj is de koning van de stad Uruk. De forsgebouwde, grote en krachtige leider is in zowel fysiek opzicht als mentaal de grote leider. Hij torent letterlijk boven zijn bevolking uit. Vrouwen worden door hem van straat geplukt om hem te dienen in zijn paleis. Volgens hem een voorrecht, volgens veel families een schande. Maar niemand die tegen hem in durft te gaan. Na de zoveelste brute machtsvertoning van Gilgamesj is de bevolking het beu en wenden zij zich tot de goden. Die besluiten naar de volkse gebeden te luisteren en scheppen een evenbeeld van Gilgamesj, die hem in alles evenaart. Enkidoe, zoals de gehoornde reus heet, leeft in het wild en moet eerst beschaafd leren worden alvorens met Gilgamesj te wedijveren. Tijdens dit proces komt Enkidoe achter de wandaden van Gilgamesj. Hoe zijn dubbelganger zijn onderdanen mishandeld, druist in tegen alles wat hij heeft geleerd. Een confrontatie is onafwendbaar.

Gilgamesj: De Vijandige Broers is een verhaal vol testosteron. Al in het oude Mesopotamië was de mannelijke bruutheid het onderwerp van gesprek. In die tijd was er echter nog geen grote antigemeenschap die de wandaden aan het voetlicht bracht, maar moest men hopen op hulp van de goden. Dit wanhopige gevoel van de bevolking wordt knap tot uiting gebracht met tekeningen die werkelijk van een hoog niveau zijn. Het zijn schilderachtige beelden, waarbij zowel de personages alsmede de decors van de pagina’s spatten. Het past bovendien goed bij het snel vertelde verhaal. Het leest vlot en voor je het weet, zit je op het puntje van je stoel voor de onvermijdelijke clash. Helaas stelt die juist ietwat teleur, maar de precieze reden daarvoor zal je zelf moeten ervaren. Het laat in ieder geval veel ruimte open voor de vervolgdelen, dat dan weer wel.

Voor wie meer van dit bijzondere epos wil weten, hebben de makers op het eind van het album nog een flinke uiteenzetting over dit beroemde heldendicht geplaatst. Interessante informatie en leuk om te lezen, maar het bevat gek genoeg al het gehele verloop van Gilgamesj’ verhaal. Dus wie nog verrast wil worden in de komende twee albums kan dit stukje geschiedkundige kennisgeving beter nog bewaren.

Een mooie toevoeging aan het historische portfolio van Daedalus!

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
De Wijsheid van Mythes
Gebaseerd op
een idee van Luc Ferry
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
geschiedenis
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 21,95