Detectives 3: Ernest Patisson - Vervloekt

Tekenaar(s)
Ceyles
Scenarist(en)
Herik Hanna
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
december 2018

Strike 3

Engeland, 1922. Ernest Patisson, een ijdele speurneus met een piekfijn verzorgde snor onder zijn reukorgaan, is door zijn vriend John uitgenodigd op het afgelegen landgoed van de heer James. Dat is gelegen op een Schots eiland en daar moet de detective achterhalen wat de oorzaak is van de psychische stoornissen waaraan James' vrouw lijdt. Er is sprake van een spook, maar dat vindt de detective natuurlijk klinkklare onzin. In een klein gezelschap maakt hij kennis met de heer en dame des huizes en hun entourage: twee bedienden, een notaris, een neef met zijn echtgenote en John, de gemeenschappelijke vriend van Ernest en James. Door de regenval is het landgoed afgesloten van de buitenwereld. Na een ruzie tussen het oude koppel, James en zijn gestoorde vrouw, worden Ernest en John gewekt door lawaai. Ze treffen James aan bij het lijk van zijn echtgenote. Ze heeft een bijl in de rug. Voor hij de plaats delict onderzoekt, trekt Ernest eerst zijn kleren aan, fatsoeneert zijn kapsel en snor en begint na het denken. Alles wijst erop dat James de dader is, maar dan vallen er nog twee lijken in bloedige omstandigheden. James is er een van. Wie is de dader? Als een Hercue Poirot laat Ernest zijn grijze hersencellen werken om tot een plausibele verklaring te komen. Als lezer geniet je mee van de zoektocht.

Hopla, strike 3 voor deze geweldige detectivereeks uit de koker van Herik Hanna. Elk album is een afgerond verhaal met een andere detective in de hoofdrol. Het grappige heertje Ernest steelt de show in een knap opgebouwd verhaal. In de nogal langzame aanloop krijg je alle nodige informatie aangereikt, maar dat helpt je niet noodzakelijk verder om de toedracht zelf uit te dokteren. Hanna behoudt alle macht om via Ernest de intrige te ontrafelen. De uitkomst zal je uitnodigen om terug te bladeren of het album een tweede keer te lezen. Altijd een goed teken.

De tekenstijl van Ceyles (de opvolger van Adrien Floch voor de reeks Slhoka) sluit aan bij die van zijn voorgangers Sylvain Guinebaud en Nicolas Sure met de donkere inkleuring van Lou als bindmiddel. Deel 1 had de lat al hoog gelegd, de delen 2 en 3 halen hetzelfde niveau. Als deel 4 weer even sterk is, hebben we een winner. De reeks is sinds 2017 compleet in het Frans, in 2018 publiceerde Silvester de eerste drie delen. In 2019 mag er elk kwartaal wel een Detective bij.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Detectives
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
thriller
Extra
COMPLEET VERHAAL / DEEL 3 VAN ZEVENDELIGE REEKS