De Avonturen van Rob Harren: 50 Miljoen Strips!

Tekenaar(s)
Dany
Gürcan Gürsel
Bruno Di Sano
Scenarist(en)
Kris de Saeger
Hans van den Boom
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum
december 2018

Stempel

Google eens de naam Rob Harren en je krijgt een rist verwijzingen naar Rooie Oortjes. De oprichter van Uitgeverij De Boemerang heeft echter een behoorlijk cv in het striplandschap van de voorbije vijftig jaar opgebouwd. Links en rechts vind je hier wel wat info over, maar globaal gezien ligt de focus op het werk dat hij uitbracht met Uitgeverij De Boemerang.

De opmerkelijkste releases zijn, behalve alle Rooie Oortjes-albums, de strips van The Champions, Humor in Beroepen!, Motorboys, Nou Nou en Petra Borst. De rode draad in het gros van de albums zijn opgehangen rond seks of sport. Niet alles werd een groot succes, maar met zijn Rooie Oortjes-reeksen veroverde hij wel de Europese stripwereld en kon hij rond de reeks een volledig merchandiseprogramma opzetten.

Dit boek schetst de levensloop van de man van bij zijn geboorte in 1944 tot nu. De schrijvers van de biografie vertellen heel gedetailleerd over het leven van deze in België residerende Nederlander die in zijn carrière bij zowat alle grote spelers in de Nederlandse stripwereld werkzaam was tot hij eind jaren 1980 op eigen benen ging staan.

Het lijvige boek is tevens opgesmukt met heel veel foto’s uit het leven van Harren en tekenwerk van de huistekenaars van Rooie Oortjes zoals Gürcan Gürsel, Bruno Di Sano en uietraard Dany, de man die de erotische gagreeks op poten zette. Aan die laatste wordt ook heel wat aandacht besteed met een extra dossier over het leven en werk van de tekenaar van onder andere Roze Bottel en Amazones van Troy.

Harren heeft in de afgelopen vijftig jaar zijn stempel gedrukt op de Nederlandse en Vlaamse stripwereld. Een biografie met zijn achtergrond en geschiedenis, opgesmukt met anekdotes en wetenswaardigheden, is een gepast eerbetoon aan de man.

PETER ROTTHIER

Reeks
De Avonturen van Rob Harren
Pagina's
128
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
informatie / naslagwerk
Extra
dubbele biografie