Terug naar overzicht

Medici's 2: Lorenzo Il Magnifico: Van Vader op Zoon

Tekenaar(s)
Eduard Torrents
Scenarist(en)
Olivier Peru
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
februari 2019

Stempel

In januari en februari van dit jaar konden we op één genieten van het tweede seizoen van de televisieserie Medici: Masters of Florence. In dat tweede seizoen werd het leven van Lorenzo de' Medici belicht en laat die nu net ook het onderwerp zijn in het tweede deel van de vijfdelige stripreeks Medici's van Olivier Peru.

Wie de televisiereeks heeft gezien, zal af en toe de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van dit verhaal. Terwijl op het scherm Lorenzo wordt afgeschilderd als een intelligente jongeman die weet wat hij wil, wordt hij in de stripreeks opgevoerd als een jeugdige blaag die zichzelf overschat in blind zelfvertrouwen. Net als de televisie-Lorenzo is hij wel heel doortastend als het moet, maar aan bijvoorbeeld de relatie met de de' Pazzi's, die uitgebreid aan bod komt in de tv-serie, wordt in de strip weinig aandacht besteed. Toch blijken de de' Pazzi's in het leven van Lorenzo een belangrijke rol gespeeld te hebben, want zij zijn medeverantwoordelijk voor de aanslag op zijn leven en de moord op zijn broer.

Op dat punt stopt de televisieserie en gaat de strip over Lorenzo verder tot aan zijn dood in het jaar dat elk kind kent als het jaar waarin Christoffel Columbus Amerika ontdekte. Hiermee komen we ook bij een heikel punt over deze verstripte versie van het leven van de de' Medici-telg. Peru had misschien net als de makers van de televisiereeks het leven van deze man over twee albums verspreid in plaats van zijn hele verhaal absoluut op de 56 pagina's van deze strip te proppen. Peru is een fantastische verteller, maar zijn teksten zorgen ervoor dat de grote tekstblokken de tekeningen naar de achtergrond duwen. Daarbij moet je bijna ook nog een vergrootglas gebruiken om ze te kunnen lezen.

Om zijn reeks sneller te kunnen uitbrengen (in het Frans verschenen de vijf albums in iets langer dan een jaar), laat Peru zijn reeks door vijf verschillende tekenaars in beelden omzetten. Het helpt ook om elke geportretteerde telg uit het bankiers- en kunstmecenasgeslacht op een andere manier te portretteren. Zo was Lorenzo de mecenas van heel wat beroemde Italiaanse kunstenaars zoals Sandro Botticelli en Leonardo da Vinci. Met de keuze voor verschillende tekenaars lijken de gekozen tekenaars hun tekeningen te richten op de gangbare schilderkunst uit de periode waarin de verhalen zich afspelen.

In deel 1, Cosimo, waren de tekeningen sober en donker. Nu krijgen we meer helderheid in de illustraties te zien. Eduard Torrents weet zich aan te passen aan de lange verhaallijnen van de scenarist, hoewel het soms duidelijk is dat hij het er niet altijd makkelijk mee heeft om zijn tekeningen tot hun recht te laten komen in die overrompeling van schrijfsels. Gelukkig laat Peru bij momenten ook ruimte aan zijn tekenaar om zichzelf in de kijker te tekenen met grotere beelden. Dan blijkt toch dat Torrents deels zijn stempel kan drukken op het geheel.

We kunnen besluiten dat ook dit tweede deel van Medici vooral een leesstrip is geworden waarin het historisch verhaal van de Florentijnse familie centraal staat en de tekeningen het verhaal alleen maar versterken. Net als zijn voorganger ben je even zoet om de grote tekstbrokken te doorworstelen, maar je steekt er wel heel wat van op.

PETER ROTTHIER

Reeks
Medici's
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 2 van vijfdelige reeks
Terug naar overzicht