Terug naar overzicht

Nestor Burma 13: Corrida op de Champs-Élysées

Tekenaar(s)
Nicolas Barral
Scenarist(en)
Nicolas Barral
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum
februari 2019

Boontje

Na een opdracht in het filmmilieu blijft privéspeurneus Nestor Burma nog even rondhangen. Zijn secretaresse Hélène is toch op verlof, zijn cliënte heeft voor een maand een hotelkamer voor hem gehuurd en hij heeft het voornemen om wat van zijn vrije dagen te genieten. Dat is hem uiteraard niet gegund. Op café krijgt hij een vuistslag die niet voor hem was bedoeld, maar in zijn hotelkamer wacht er wel een slapende, poedelnaakte starlet die in de waan is dat Burma voor hem een rolletje zou kunnen versieren mits een tegenprestatie van haar kant. Hij stuurt haar brutaal wandelen en dat is zowat de start van een meeslepend avontuur met vermoorde actrices, aan opium en andere drugs verslaafde acteurs, bedrieglijke producers en de maffia die er niet van houdt dat er in hun zaakjes wordt gesnuffeld. Ook in het 8ste arrondissement van Parijs, de mondainere buurten, is Nestor in zijn element. Tussen de klappen die hij krijgt, de sporen die hij mist en de confrontaties waarvoor hij zich niet schuwt, zie je hem zichtbaar genieten terwijl hij zich vastbijt in de zaak en langzaam aan de machinaties achter de schermen van de zevende kunst ontrafelt.

Nicolas Barral heeft van de oorspronkelijke roman van Léo Malet uit 1956 een schitterend onderzoek gemaakt met fantastische dialogen, een kransje nevenpersonages dat hem nog meer doet uitblinken en sfeerschepping van jewelste. Geen grimmige, groezelige buurten, maar ook op en rond de Champs-Élysées is er niet minder sprake van een oord des verderf. Nestor Burma kan het allemaal aan, al kijkt hij toch ook zijn ogen uit bij de rijkdom in een moderne villa. Als een volleerde privédetective doorziet hij meer dan dat hij de lezer in zijn kaarten laat kijken. Op een logische en gedoseerde manier reikt hij elementen aan en bewaart er nog een paar voor de laatste snik.

Velen hebben een boontje voor die andere Parijse detective, Jerome K. Jerome Bloks. Nestor Burma is in het detectivegenre beslist een verdiende tweede.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Nestor Burma
Deel
13
Gebaseerd op
de roman van Léo Malet
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
detective
Extra
compleet verhaal
Terug naar overzicht