Yasmina 2: Honger als een Konijn!

Tekenaar(s)
Wauter Mannaert
Scenarist(en)
Wauter Mannaert
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

SOS Yasmiet

De avontuurlijke junior-chef Yasmina heeft niet enkel een boontje voor gezonde groenten: ze wil ook haar medeleerlingen — echte groentjes op het vlak van groentjes — leren tuinieren én ermee aan de slag laten gaan in de schoolkeuken. Maar dat is buiten mevrouw Beulings gerekend. Nomen est ook hier omen en de chef-kokkin is niet mals voor de biologisch-organisch-georiënteerde Yasmina. Ondertussen is er trouble in paradise: in Eden kibbelen Cyriel en Marco over het lot van de almaar groeiende konijnenbevolking die de opbrengst van de volkstuintjes belaagt. En dan krijgt Yasmina ook nog een verliefde vader en ecologisch somber gestemde bovenbuurvrouw op haar bord. Wat veel om te behappen...

Dit tweede album wordt dan ook in een volgend deel gewoon voortgezet. Deze reeks was als zaailingen van het aanvankelijke one-shot Yasmina & de Aardappeleters een goed idee, omdat dat boek duidelijk de kiemen in zich droeg om meer vrucht te dragen, maar dat de daaropvolgende albums geen afgeronde verhalen vormen, zou je als het enige rotte plekje in de mand van de reeks kunnen beschouwen. Zo worden de kwesties met de konijnen en de keuken niet besloten, zijn de plannen van buurvrouw Amaryllis onduidelijk en is de school nog niet gewonnen voor de goede zaak. Dit kan op termijn in het nadeel van de reeks werken, want een over jaren gespreid verhaal is een reëel risico bij jonge lezers.

Wat niet wegneemt dat ook dit album weer heerlijk leesvoer is. Wauter Mannaert is een vlotte tekenaar met een goed gevoel voor timing. Hij serveert personages en verhaallijnen die net zo vrij en ongedwongen zijn als de tekeningen, die zich niet laten beknotten door kaders. Lastige, maar politiek correcte thema’s als gezonde voeding, overbevolking en voedselverspilling brengt hij kwansuis aan de man zonder ze zwaar of zweverig te maken.

Over zaailingen gesproken: nog een goed idee voor een vruchtbare spin-off zou een geïllustreerd kinderkookboek zijn. De drie wereldkeukenrecepten achterin dit album doen alvast watertanden.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Yasmina
Deel
2
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,50