Yasmina 3: Het Bloembardement

Tekenaar(s)
Wauter Mannaert
Scenarist(en)
Wauter Mannaert
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Nevermind

We hebben een boon voor de stripreeks Yasmina. Wauter Mannaert slaagt erin de bakens te verzetten met een knapperige jeugdstrip die het heeft over gezonde voeding, milieubewustzijn en eerlijkheid. In een open stijl, zonder kaderrandjes, verleidt hij ons met zijn vlotte tekenstijl en neemt hij ons mee naar machtige, verdoken groene plekjes in Brussel. Dit is een strip voor jonge lezers met het hart op de juiste plaats, getekend door een klasbak met het hart op dezelfde plaats. Ja, we zijn fan.

Voor het derde deel van de reguliere reeks gaat Mannaert terecht breder en trekt volop voor de ecologische kaart. We vangen er motten, beschermen merelnesten en maken zaadbommen waardoor wilde bloemen de terreur van de gemillimeterde gazons doorbreken. Yeah! Bovendien worden de open lijntjes van de vorige delen, de kwestie van de konijnen en plannen van buurvrouw-onderzoekster Amaryllis, netjes afgerond. Met buurjongen Kevin is er daarnaast een portie branie in de serie gepompt. Ja, dit is weer dik oké.

Maar is "dik oké" wel genoeg voor zo’n reeks? Het Bloembardement predikt een terechte revolutie tegen de miljoen m² (!) leegstaande kantoorgebouwen in Brussel. De opstand die we nu te lezen krijgen, is echter zo braaf. Mannaert toont van elke goedbedoelde actie de keerzijde van de medaille. Of het nu konijnen of snelgroeiende planten zijn. Er is geen zwart, geen wit. De volwassen ratio van Mannaert maakt dit deel helaas te grijs. Jonge tieners hebben niet de gave om zo na te denken. Die moeten doen en niet hun "fouten" rechtzetten. Laat Kevin met zijn frietbazooka alsjeblieft eens zo’n stomme stadskat helemaal kapot schieten. Leve de merels en andere stadsvogeltjes! Waarom moest die kerel het berouwvolle licht nu al zien van zijn impulsieve actie? Laat Yasmina of die jongen met zijn Nirvana-T-shirt aub eens helemaal los.

Dat T-shirt voert ons onbewust decennia terug naar onze studententijd in Brussel. Er broeide toen muzikaal iets. Uit onze favoriete groepjes Sonic Youth, Dinosaur Jr en Temple of the Dog kwam de grunge steeds harder naar boven borrelen. We speelden toen niets anders op kot en café. En plots was er die ene plaat: Nevermind van Nirvana. Voor ons te commercieel, maar stiekem speelden we ze toch grijs. De Humo-recensie van (mvs) zit nog steeds bij onze lp. De laatste alinea ervan was sprekend voor die tijd waar platte eurodisco de radio monopoliseerde: "Nevermind is een muzikale blauwdruk voor een revolte. Ik heb gisterenavond verwachtingsvol uit mijn raam gekeken. Een wezenloze stilte hing tussen de straatgevels. In vijfhonderdduizend huiskamers zat men naar Videodinges te staren. Nevermind dus."

Yasmina heeft alles om in deze tijden Nirvana te zijn. Laat Yasmina en haar zotte bende in het volgende deel ruiken naar echte teen spirit.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Yasmina
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,50