Terug naar overzicht

Zestig Lentes

Tekenaar(s)
Aimée de Jongh
Scenarist(en)
Ingrid Chabbert
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Vrouwelijke midlifestrip

Het is algemeen bekend dat mannen en vrouwen tussen de veertig en zestig jaar last kunnen krijgen van een midlifecrisis. Dit wordt ervaren als een emotionele staat van twijfel en onrust over verschillende dingen. Het stereotype beeld hiervan is de gehuwde man die zijn partner of werk (soms ook beide) verlaat voor andere avonturen. Dat vrouwen hier net zo goed mee te maken kunnen hebben, wordt doorgaans minder belicht, laat staat in een stripalbum. In dat laatste brengen Aimée de Jongh en Ingrid Chabbert verandering.

Op haar zestigste verjaardag heeft Josy genoeg van haar huwelijk en kinderen en besluit ze voor zichzelf te kiezen. Ze verlaat het huis in een klassiek Volkswagen-busje en brengt haar eerste nacht in haar nieuwe vrije leven door op een parkeerplaats. Haar buurvrouw is een jongere dame met een baby en dankzij haar maakt ze kennis met de Club van Ontsnapte Huissloven, vrijgevochten vrouwen die niet meer onder het huishoudelijk regime en de bijbehorende sleur willen vallen. Josy ontmoet er Christine en al snel delen de dames niet alleen dezelfde interesses, maar ook andere dingen met elkaar. Deze scènes zijn meteen het meest uitdagend van alle 110 bladzijden. Aimée de Jongh toont haar durf en kwaliteit om deze scènes in beeld te brengen. Lesbische scènes komen al niet heel vaak voor in de stripwereld en wanneer dat wel gebeurt,  zijn het bijna altijd knappe jonge dames die in beeld worden gebracht. Geen enkel geluk is eeuwigdurend en ook het leven van Josy gaat gepaard met emotionele uitbarstingen, boze en gefrustreerde familieleden en het is aan de lezer om te oordelen over haar keuzes. Familieleden met hun vragen en frustraties zijn terecht op zoek naar antwoorden, maar waarom heeft Josy deze keuze gemaakt?

Van het werk van Ingrid Chabbert is in het Nederlands taalgbied nog weinig verschenen, behalve de bij Dark Dragon Books verschenen romanbewerking Dansen met Bojangles. Hopelijk komt daar snel verandering in. Zoek je een strip die past bij de levensfase van de hoofdpersoon en herken je haar gevoelen, twijfel dan niet over Zestig Lentes. Je zou het ook aan je partner kunnen geven op haar verjaardag, dan blijft ze hopelijk langer dan Josy.

DAI HEINEN

Reeks
Zestig Lentes
Collectie
Vrije Vlucht
Pagina's
112
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 21,95
Terug naar overzicht