Terug naar overzicht

Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende integrale editie 1/2

Tekenaar(s)
Carlos Gomez
Scenarist(en)
Arnaud Delalande
Simona Mogavino
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
december 2020

Queen with balls

Daedalus geeft zelden integrale edities uit van stripreeksen. In plaats van een nieuwe herdruk kiest de uitgeverij nu echter wel voor een integrale uitgave in twee delen van het zesdelige Eleonora - De Zwarte Legende, een reeks binnen de collectie Bloedkoninginnen. De oorspronkelijke coverillustraties maken paginagroot deel uit van deze integrale zonder verdere bonuspagina's. Eleonora vertelt over een van de meest bewogen koninklijke heerschappijen van Frankrijk en Engeland. Hieronder vind je onze bijgewerkte besprekingen van de eerste drie delen.

 

ELEONORA - DE ZWARTE LEGENDE DEEL 1 (2013)

In de fantastisch realistisch getekende en vertelde verhalen in de colletcie Bloedkoninginnen komen historische vrouwen aan bod die het gezicht van het Franse rijk (en elders) mee hebben bepaald. Het gaat om ambitieuze, handige strategen, koninginnen, burgervrouwen of gewone volksvrouwen, maar geen van hen deinst terug om hun dorst naar macht te lessen.

De Zuidwest-Franse regio Aquitanië kende in de geschiedenis diverse overmachten, van een Romeinse provincie over een koninkrijk en een hertogdom. In 768 voegde Pepijn de Korte het gebied bij het Karolingische rijk waarop Karel de Grote er een koninkrijk van maakte voor zijn zoon Lodewijk de Vrome. In de eeuwen daarna voerden allerlei graven er de plak. Met Eleonora van Aquitanië kwam er in 1137 een historische wending door haar huwelijk met de jonge Lodewijk VII van Frankrijk. Ze werden de koning en koningin van Frankrijk. Maar getrouw aan haar afkomst, haar trots en als reactie tegen de vernederingen van haar schoonmoeder en een minachtende raadgever van de koning dreef ze haar echtgenoot via manipulaties en machtsspelletjes tot een verschrikkelijke oorlog. Haar verdere geschiedenis kennen wij al, het heeft geen pas die hier uit de doeken te doen. Laten we het erop houden dat Eleonora's voetafdruk op de Franse geschiedenis diep is.

Over machtspelletjes aan het hof van Franse koningen zijn al tal van stripseries gewijd. De Lemen Troon is een sprekend voorbeeld van hoe het moet: historische correctheid gekoppeld aan entertainment, spanning, drama en levendige personages en ook nog eens aantrekkelijk getekend met een rijkdom aan details. Awel, met de collectie Bloedkoninginnen, te beginnen met Eleonora, komt er zo'n sterke combinatiestrip bij. Zowel de historische figuur Eleonora als het strippersonage zijn intrigerend en dat komt even goed door hoe de auteurs haar presenteren als door de personages die haar omringen. Grote fan. Wij. Nu.

 

ELEONORA - DE ZWARTE LEGENDE DEEL 2 (2013)

Lodewijk VII, de koning van Frankrijk, beseft dat hij te ver ging door zijn vrouw Eleonora te volgen in haar oorlogsretoriek. Hij wordt door wroeging gekweld nadat hij vrouwen, kinderen en grijsaards de dood injoeg door de kerk van Vitry-en-Perthois, van het graafschap Champagne, te laten afbranden met daarin de burgers die er een toevlucht dachten te vinden. De 22-jarige koning erkent zijn schuld. Vincenzo Damonte speelde een smerig spel in de aanleiding tot deze oorlog, alleen maar om de koningin te behagen met wie hij het bed deelt en omdat ze zich in haar eer gekrenkt voelde door de graaf van Champagne. Op de koop toe dwong ze haar echtgenoot tegen de paus in te gaan nadat die hun huwelijk annuleerde en de koning alle macht ontzegde. Allerlei belangen staan op het spel, er móést wel gereageerd worden.

Verdomd schoon getekend en razend interessent verteld alweer. Eigenlijk hadden we van deze bespreking een bisnummertje kunnen maken want alle complimenten van het eerste deel blijven gestand. Bovendien valt ons in dit album de grote expressiviteit van de personages op. Met een lichte overdrijving naar het theatrale levert dat knappe snoetjes op. Let vooral op de onderste strook op pagina 83 waarbij een ontzette Eleonora geleidelijk aan in lachen uitbarst. De verleidelijke Eleonora schuwt trouwens werkelijk niets om haar zin te krijgen, het in de strijd werpen van haar lichaam incluis. En dan nog wat, het kapsel van Vincenzo staat ons zodanig aan dat we een volgende keer bij de kapster de strip als voorbeeld zullen meenemen. Die gast ziet er cool uit!

 

ELEONORA - DE ZWARTE LEGENDE DEEL 3 (2015)

Wat een vrouw! Wat een leven! 82 jaar geworden (in de twaalfde eeuw!), koningin van Frankrijk met Lodewijk VII! Koningin van Engeland met Hendrik II! Tien kinderen! Onder wie Richard Leeuwenhart! Feministe avant la lettre! Deelgenomen aan een kruistocht! Kerkelijke toelating om uit de echt te scheiden! Oorlog gevoerd met de hulp van eerste echtgenoot Lodewijk VII tegen tweede man Hendrik II en tien jaar in gevangenschap doorgebracht! Na The Lord of the Rings en The Hobbit dient Peter Jackson een nieuwe trilogie te verfilmen. We geven alvast de titel cadeau: Queen with Balls. Met Scarlett Johansson in de hoofdrol. Enfin, we dwalen af.

In deze aflevering volgen we de eerste moeilijke huwelijksjaren van Eleonora met Lodewijk VII met de geboorte van haar eerste dochter en de deelname aan de kruistocht als hoogtepunten. Het scenario hoeven we niet verder samen te vatten want Arnaud Delalande en Simona Mogavino volgen getrouw de geschiedenis van Eleonora, maar benadrukken wel de juiste accenten. De vele kleine anekdotes zijn stuk voor stuk een meerwaarde en zorgen voor de nodige diepgang. Een speciale vermelding hierbij voor de mooi opgebouwde en waarheidsgetrouwe weergave van de kruistocht, waarbij de gekende clichés uit de weg gegaan worden. Dit alleen al maakt het de moeite om het album aan te schaffen.

Ook een pluim voor Carlos Gomez, want ondanks de grote hoeveelheid tekst (er valt immers heel wat te vertellen), zorgt hij met zijn realistische en gevarieerde tekenstijl voor voldoende vaart in het verhaal en een zeer aangename kijkervaring.

We kijken uit naar de volgende afleveringen, want Eleonora's geschiedenis is nog lang niet uitverteld. Integendeel.

DAVID STEENHUYSE / JOHAN DECLOEDT

Reeks
Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende
Deel
integrale editie 1
Pagina's
186
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS IN TWEE DELEN
Terug naar overzicht