De Macht der Onschuldigen cyclus II: Hier Is de Hel 5: 11 September

Tekenaar(s)
Laurent Hirn
Annelise Sauvêtre
Scenarist(en)
Luc Brunschwig
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum
december 2020

Pure vertelkunde

Na de gesmaakte eerste cyclus, die Saga Uitgaven in vertaling voltooide door het als een integraal uit te geven, volgde de tweede cyclus van de politieke thriller De Macht der Onschuldigen. Het vijfde, dubbeldikke deel sluit nu deze cyclus af. Voor de gelegenheid trok Laurent Hirn opnieuw het zeel naar zich toe om zelf de tekeningen te verzorgen, met de hulp van Annelise Sauvêtre voor de decors.

Doorheen de reeks waren steeds meer actuele gelijkenissen te ontdekken met tal van situaties in de Verenigde Staten: machtsmisbruik, politiek gekonkel, corruptie, bedrog, racisme, misbruik, discussies over de doodstraf, een falende democratie, protest op straat, geweld, het ene kamp tegenover het andere... God zegene Amerika. En nog steeds beroert de aanklacht en de naderende rechtszaak tegen de vermeende massamoordenaar Joshua Logan de gemoederen. Hij zou 508 aanhangers van de tot de New Yorkse burgemeester verkozen Jessica Ruppert op zijn geweten hebben. In dit album is die rechtszaak eindelijk zover. En zo rakelt dit plotselinge rechtbankdrama de eerste cyclus weer op, terwijl tegenstrijdigheden, onthullingen en verdere ontwikkelingen de kop opsteken. De jury moet overwegen of Joshua schuldig of onschuldig is. Intussen davert de VS op zijn grondvesten wanneer twee vliegtuigen zich in de WTC-torens boren.

Luc Brunschwig heeft met De Macht der Onschuldigen ongetwijfeld een van de briljantste politieke stripreeksen geschreven. Zelfs in dit album, dat zich grotendeels in de rechtbank afspeelt, bespeelt hij de intrige majestueus en drijft de spanning op. Alle trucjes van een rechtbankdrama zijn geoorloofd. De uitkomst is een "oeeeh" en een "aaah" zonder "objection" als lezer.

Meer van dit? In 2011 startte in het Frans een derde en laatste cyclus, Les Enfants de Jessica, die in 2012 een vervolg kreeg en pas in 2019 weer werd opgenomen met deel 3. Het is nog wachten op de verzekerde voltooiing van die cyclus voordat we verder kunnen genieten van pure vertelkunde.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Macht der Onschuldigen
Deel
cyclus II 5
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
thriller
Extra
laatste deel van de cyclus