De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil 2: Black Program 2

Tekenaar(s)
Philippe Aymond
Scenarist(en)
Laurent-Frédéric Bollée
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum
december 2020

Slecht James Bond-einde

Na een afwezigheid van bijna veertig jaar was de terugkeer van Bruno Brazil en zijn voormalige commando Kaaiman een aangename kennismaking. De oorspronkelijke scheppers William Vance en Greg zijn inmiddels overleden, maar het duo Philippe Aymond en Laurent-Frederic Bollée zorgde voor een geslaagde comeback. Een verhaal met genoeg actie, maar ook de vaak ontbrekende diepgang werd op een volwassen manier bereikt door met name de traumatische herinneringen van hoofdrolspeler Bruno Brazil te gebruiken. Flashbacks werden ons bespaard, hij kampte met zijn puberende adoptiezoon, woedeaanvallen en twijfels en op de achtergrond een onbekende vijand die hardhandig ingreep en Brazils oude handlangers op gewelddadige manier uitschakelde. We waren dan ook snel met het aanschaffen van het afsluitende deel van het eerste tweeuik van deze nu al geslaagde reanimatie.

En ook dit deel begint in dezelfde lijn als het vorige deel. Intriges worden langzaam ontrafeld en de ontdekking die Whip en de Nomade doen, vinden we sterk bedacht door Bollée. Maar vanaf bladzijde 34 ontspoort het verhaal op een manier die we zonde en onnodig vinden. Of scenarist Bollée zich te veel heeft laten afleiden door het verhaal van de James Bond-film Moonraker is ons niet bekend. Waar het verhaal eerst goed werd neergezet, wordt het echter opeens niet meer dan een flinterdun actieverhaal met een zeer ongeloofwaardig einde. De manier waarop een helikopter wordt neergehaald, maakt het geheel nog erger.

Als Bollée het verhaal goed had uitgewerkt en dit verhaal in drie delen was verteld, vonden we het een zeer geslaagde comeback. Nu ervaren we het als bijna afgeraffeld en blijven we met een wrang gevoel achter. Die geslaagde comeback vinden we toch wat minder geslaagd.

DAI HEINEN

Reeks
De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
thriller
Extra
slot van tweeluik