Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 5-6

Tekenaar(s)
Carlos Gomez
Scenarist(en)
Arnaud Delalande
Simona Mogavino
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
december 2019

Werkelijke Game of Thrones

Dit zijn de laatste twee delen van een lange reeks machinaties, manipulaties, relaties en malversaties die van Eleonora tot enige vrouw in de geschiedenis de koningin van zowel Frankrijk als Engeland maakten. Daarvoor liet ze veel bloed vloeien, ze pleegde verraad, ze bedroog haar echtgenoten, ze dumpte handlangers, ze zette haar zonen op tegen hun vader, wat leidde naar een reeks oorlogen en een huisarrest dat vijftien jaar duurde. Ook slaagde ze erin om haar kinderen en kleinkinderen via een heuse huwelijkspolitiek op de troon van alllerlei Europese vorstenhuizen te krijgen. Maar net zo goed kwamen kinderen tegen haar kleinkinderen in conflicten terecht.

Boeiend allemaal, dat wel. Tegelijk ook allemaal omslachtig met veel strategische spelletjes en uitleg die allemaal in tekstballonnen gepropt worden. Arnaud Delalande en Simona Mogavino kwamen dan eigenlijk nog niet toe met de zes delen, het hoogste aantal albums binnen de collectie Bloedkoninginnen voor één enkele historische power lady, want Eleonora werd 82 jaar. Dat is een heel hoge leeftijd voor een middeleeuwer. Op het einde van deel 6 merk je dat het wat sneller moest gaan en vatten de scenaristen meer en meer samen wat Eleonora nog allemaal heeft verwezenlijkt op hogere leeftijd. Dat vertelt ze allemaal in het klooster waarin ze zich heeft teruggetrokken voordat ze een laatste maal terugkeert naar Poitiers, de stad waar ze is geboren.

We hebben Eleonora doorheen de stripreeks leren kennen als een nietsontziende feeks en vooral als een op macht en seks beluste vrouw die wel degelijk dingen gedaan kreeg en haar doelen bereikte. Het maakte van haar een van de invloedrijkste personen uit de middeleeuwen. We mogen ook aannemen dat ze haar nalatenschap via haar machtige zonen Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land wou verzekeren. Het geeft allemaal inzicht over politieke kuiperijen en beslissingen die van het middeleeuwse Europa een versnipperde lappendeken van vorstendommen en koninkrijken maakte, waarvan de grenzen vaak verlegd werden door adellijke huwelijken, bondgenootschappen, oorlogen en dies meer. De weinige geschiedenisbronnen over Eleonora zijn gekleurd. Tijdens haar leven spraken kroniekschrijvers veel kwaad over haar en ging het regelmatig over haar seksuele escapades. Dat beeld is inmiddels een beetje bijgesteld. In de eerste plaats leek ze vooreerst vastberaden om haar hertogdom Aquitanië, indertijd een zeer rijke regio, te beschermen en niet te laten opslorpen in een groter rijk waarin ze minder of niets te zeggen zou hebben. Wie haar verkorte, op een kritische naslagwerk gebaseerde biografie via deze stripreeks leert kennen, kan besluiten dat het om een werkelijke Game of Thrones ging.

Van de eerste delen waren we nog heel enthousiast over de tekeningen. Daarna begon het ons meer en meer te dagen dat Carlos Gomez gewoon foto's natekende van mensen die wellicht voor hem hebben geposeerd in alle mogelijke houdingen. Vakkundig en van een heel hoog realistisch niveau, zeker. We kunnen het niet eens zielloos of stijf noemen, want de expressies en emoties zijn geloofwaardig en echt. Tussen een meeslepende documentaire en een spannende film zit echter ook een verschil. En met zoveel materie is het ook voor een tekenaar schipperen tussen welke aanpak hem het best lijkt. Voor ons mocht het wat filmischer.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende
Deel
5-6
Pagina's
56 (deel 5) • 64 (deel 6)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
laatste delen