361 of 1728
de Kiekeboes 162: Kind van de Rekening
Niet voor niets staat de Kiekeboes al jaren aan de top
Of het nu pedofilie, racisme of de klimaatproblemen betreft: Merho en zijn Kiekeboes gaan geen maatschappelijk thema uit de weg. Al meer dan vijfenveertig jaar beweegt de inmiddels op de achtergrond opererende tekenaar de olijke familie door allerlei discussierijke avonturen, en niemand die daar om kraait. Integendeel zelfs: het unieke, maar gedurfde concept leidt met elk nieuw album tot ongekende (verkoop)successen, en de schare fans lijkt alsmaar te groeien.
Dat is met album nummertje 162 niet anders. In Kind van de Rekening draait het onder andere om mensenhandel, het asielbeleid, het uitzetten van ingeburgerde migranten en een merkwaardig adoptieproces. Buurman Goegebuer krijgt, zeventien jaar na de aanvraag, zijn toen gewenste adoptiekind uit Macadamia in zijn schoot geworpen. De jongen blijkt nauwelijks inburgering nodig te hebben, en springt dagelijks op de scooter naar enkele merkwaardige afspraakjes. Tegelijkertijd wordt er hevig gedemonstreerd om de dreigende uitzetting van een meisje en haar gezin. Alsof het allemaal toeval is, laait Chichi’s moederinstinct op en geeft zij haar echtgenoot Firmin Van de Kasseien opdracht een baby te adopteren. Hij schuift dit vervolgens weer af op Marcel, waardoor deze halsoverkop naar Macadamia reist en in een louche adoptieproces verzeild raakt.
Het bovenstaande klinkt als een veelomvattend verhaal, maar de schrijvers Peter Van Gucht en Merho zelf weten het op een overzichtelijke en fijne manier te brengen. Het verhaal leest als een spannend plot, waarbij de drie verhaallijnen perfect worden uitgewerkt en uiteindelijk op een knappe wijze samenkomen. De personages hebben in het verleden een goede basis gekregen en Merho heeft hen allen op een dusdanige manier verdiept dat ze allemaal leuk zijn om over te lezen. Uiteraard valt Fanny voor de knappe nieuwe buurjongen, verzandt Marcel in allerlei ongelukkige rariteiten in Macadamia en is Charlotte weer lekker recht voor haar raap. Alleen zoonlief Nopel blijft enigszins achter in zijn ontwikkeling, maar hij heeft dan ook een geringe rol in dit verhaal.
De maatschappelijke discussie die behandeld wordt, is actueel en het laat goed de beide kanten van deze delicate kwestie(s) zien. Zowel de tegenstanders van de uitzetting van een ingeburgerd migrantengezin als de demonstranten tegen migranten krijgen een gezicht in dit album. Dat dit met de nodige humor gepaard gaat, is geheel in traditie van Merho en de Kiekeboes. De vernuftige en vaak doordachte humor is op sommige momenten briljant, en zeer knap om dat bij zo’n gevoelig onderwerp te uiten. De tekeningen van Steve Van Bael zijn bovendien kleurrijk en tonen precies het juiste.
Niet voor niets staat de Kiekeboes al jaren aan de top. Het is actueel, origineel, op het randje, spannend, grappig en levert altijd voer voor discussie op. Kind van de Rekening is misschien wel het beste de Kiekeboes-album van de afgelopen jaren.
MADS BRUYNESTEYN
361 of 1728