Ravian door... 3: Waar de Verhalen Ontstaan

Tekenaar(s)
Virginie Augustin
Scenarist(en)
Pierre Christin
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

In een keurslijf

Galaxy heeft een immens probleem. Er is geen inspiratie meer. Alle verhaallijnen voor soaps lijken al geschreven te zijn. De tv-kijkers, alle ruimtewezens dus, vervelen zich en vallen in een soort lethargische toestand. De enigen die dit verval kunnen doorbreken, zijn de Delfen. Dit volk gebruikt metalloïde bollen om hun reputatie van originele verhalenverteller te kunnen voortzetten. Alleen is hun planeet uitgeput. Ze hebben nog een nieuwe bron kunnen ontdekken, ergens diep in de Kaukasus op de planeet aarde. De ruimteraad stemt in met de ontginning. De overdracht van de bollen en de betaling ervan gebeurt onder toezicht van de intergalactische agent Albert en zijn twee adoptiekinderen* Laureline en Ravian.

Waar de Verhalen Ontstaan is officieel een Ravian door... Na de uitermate geslaagde verhalen van Manu Larcenet (Het Pantser van de Jakolass) en Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano (Shingouzlooz Inc.) kreeg klasbak Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, 40 Olifanten, Had Meneer Nog Iets Gewenst?,...) van de uitgeverij grafisch volledig vrij spel om haar stempel te drukken op het eerste verhaal met de nieuwe helden. Dit is een prima keuze, want Augustin is een Ravian-fan van het eerste uur. Naar verluidt was ze verrukt toen ze vernam dat haar scenarist niemand minder dan de scenarist van de reeks Ravian zelf, Pierre Christin, was. Vreemd genoeg besloot haar grote held om van deze doorstart vooral het verhaal te maken van Albert, een cameo van hemzelf. Elke andere scenarist zou de volle focus leggen op de nog jonge en onbeschreven helden Ravian en Laureline, en hen laten lopen, springen, vallen en weer opstaan. Maar in de plaats krijgen we weer een serieuze en statische Ravian zoals we de laatste decennia voorgeschoteld kregen. Die zijn zeker niet slecht, maar voor een Ravian door... verwachten we toch iets meer durf en originaliteit. Bovendien besloot Christin zijn aardige scenario ook te storyboarden en de kadrering te maken. Daarmee ontnam hij deze strip zijn grootste grafische troef. Virginie Augustin is immers Jean-Claude Mézières zaliger niet. Haar ragfijne, subtiele stijl valt enorm iel uit in de lege prenten die anders door de ruwe, volle lijnen van Mézières wel werden gevuld. Als Augustin dan toch eens grafisch mag losbreken en ruimtedecors kan tekenen, zie je het potentieel wat ze de reeks kan bijbrengen.

Waar de Verhalen Ontstaan eindigt met een hoopvol vraagteken na de woorden "Einde van het einde van het einde". We duimen dat Augustin nog eens de tekenpen mag opnemen. Maar nu eens écht.

WOUTER PORTEMAN

* Wie het laatste deel van Ravian niet gelezen heeft, hoort het nu donderen in Keulen. In De Tijdopener, het laatste album van de reguliere reeks, besloten de ruimteagenten immers een kleine sprong in de tijd te maken en tieners te worden in onze aardse tijd. Al hun herinneringen werden gewist. De flukse Albert zorgt ervoor dat ze goed opgroeien.

Reeks
Ravian door...
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 9,99