Jij Gaat Dood

Tekenaar(s)
Margreet de Heer
Scenarist(en)
Nina Blom
Uitgeverij
Uitgeverij Personalia
Verschijningsdatum

Maar eerst nog vele kinderen redden!

Wat betekent Münchhausen By Proxy Syndrome (MBPS), ook wel Pediatric Condition Falsification (PCF) genoemd? Het juiste antwoord zal al menig quizploeg een extra punt opgeleverd hebben. Het is een psychiatrisch syndroom en een vorm van fysieke en/of psychische kindermishandeling waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust zelf veroorzaakte stoornissen of ziektes bij een derde. Proxy staat dan voor een tussenpersoon. 

Nina Blom kent het helaas maar al te goed. Jarenlang werd ze stelselmatig ziek gemaakt door haar moeder. Vanaf haar negende mocht ze niet meer naar school. Van vriendinnen was ook geen sprake meer. Vanaf toen zat ze in een achtbaan waar ze nooit meer uitkon, de cover, weet je wel. Een totale sociale isolatie van vriendjes en school volgde. Artsen hebben meestal veel vertrouwen in de ouders. Hoe kan je dan snel zien of iemand slachtoffer is? In het babyschriftje van Nina lezen we al dat ze een moeilijk kind is. Ze huilt zoveel. De datum van haar eerste stapjes wordt niet ingevuld... Ontelbare onderzoeken volgen: beenmergpunctie, spieronderzoek (EMG), lumbaalpunctie,... Altijd weer diezelfde vraag van de mama: "Kunt u onderzoeken wat er met Nina aan de hand is?" Nina moet doen alsof ze pijn heeft en als kind wil je toch loyaal blijven aan je ouders? Lichamelijk wordt er nooit iets gevonden! Om het niet te laten opvallen, wordt er dan maar verhuisd. Hoe kan een moeder dit haar eigen kind aandoen? En niemand die de signalen kan erkennen of herkennen? 

Als lezer krijg je het zowaar ook moeilijk. Je wil ingrijpen! Ziet niemand dat dan? Hoe erg moet dat dan wel niet geweest zijn voor Nina? Tijdens een vergadering van begeleiders komen ze niet verder dan: "Het is een lastige thuissituatie." Schiet de medische wereld hier niet te kort? 

De wat kinderlijke tekeningen van Margreet de Heer (de Nederlandse Stripmaker des Vaderlands, zelf de tekenares van onder meer Mijntje en educatieve strips als Religie in Beeld, Filosofie in Beeld en Wetenschappen in Beeld) komen hier wonderlijk tot hun recht. Kijk maar even naar de gezichtsuitdrukking van de moeder als ze te horen krijgt dat haar dochter de rolstoel al lang niet meer gebruikt! Bij de eerste ontmoetingen met kinderarts Vrienten krijgen we zowaar kippenvel. Durft er eindelijk iemand optreden tegen deze gestoorde ouders? Volgens Nina, die veel troost en kracht uit muziek haalt, past hierbij het best Heroes van David Bowie. Een lange strijd volgt, want ook tijdens het bezoek onder cameratoezicht bedreigt de moeder Nina nog altijd stiekem. 

Een leuke cameo van Medisch Centrum West (tv-serie van 1988-1994) valt ons op. Acteur Rob van Hulst (dokter Eric Koning) kwam zelfs op bezoek bij Nina. Wat bewonderen wij de strijdlust van Nina Blom! Ze heeft er haar levensmissie van gemaakt om andere mensen te verwittigen en kinderen te redden! We zullen dan ook zeker haar boek uit 2011, Je Bent een Verschrikkelijk Kind, lezen. Toch ook al de twaalfde druk ondertussen. Nina Blom, een unieke volwassene!

Nog even plaats voor een klein debat: eerst was het plan dat Renée Rienties deze graphic novel zou tekenen met Willem Ritstier als scenarist. Hoewel Renée het album van Nina heel graag zelf had afgewerkt, kwamen er voor haar persoonlijke redenen om uiteindelijk te moeten afhaken. Ondertussen kwam er ook een nieuw project: een strip over de Vlaamse zangeres Camille Dhondt. Plots een andere tekenaar dus. Toch wel even schrikken voor de donateurs die de voorafgaande crowdfundactie tot een goed einde brachten, mét Rienties als voorgestelde tekenaar. Niet dat we er aan gedacht hebben ons terug te trekken als donateur — daarvoor was het project te belangrijk — maar had het gemogen? Misschien toch maar beter duidelijke afspraken maken voor latere projecten.

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
Jij Gaat Dood
Gebaseerd op
de roman van Nina Blom
Pagina's
208
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 24,99
hardcover
€ 34,99