Jij Gaat Dood

Tekenaar(s)
Margreet de Heer
Scenarist(en)
Nina Blom
Uitgeverij
Uitgeverij Personalia
Verschijningsdatum

Verstripping van het verhaal van de Nederlandse Nina Blom die als kind jarenlang opzettelijk ziek werd gemaakt door haar moeder. Over die ernstige vorm van kindermishandeling, bekend als Münchhausen by Proxy, schreef Nina het boek Je Bent een Verschrikkelijk Kind, dat al tien keer werd herdrukt na de eerste druk uit 2011.

Uitgeverij Personalia engageerde zich om de stripbewerking uit te geven. Renée Rienties en Willem Ritstier zouden het album respectievelijk tekenen en schrijven. Via het crowdfundplatform Voordekunst.nl investeerden 421 donateurs 20.280 euro om de strip werkelijkheid te helpen maken. Maanden later kregen de investeerders te weten dat Renée Rienties zich om privéredenen moest terugtrekken als tekenares. Haar eerstvolgende strip over de Vlaamse zangeres Camille Dhondt gaat nog wel door. Daarna raakte bekend dat Margreet de Heer het van haar overnam. Zij is bekend van educatieve stripverhalen via haar reeks In Beeld, alle herdrukt door Uitgeverij Personalia. Omdat Margreet het boek van Nina Blom al kende en haar eigen ideeën over de bewerking heeft en op welke manier ze dat wil aanpakken, is er letterlijk opnieuw begonnen aan de verstripping, ditmaal zonder de inbreng van Willem Ritstier.

"Mijn naam is Nina Blom. Op mijn veertiende was ik bijna dood. Jij Gaat Dood gaat over hoe ik tot mijn veertiende stelselmatig ziek gemaakt werd door mijn moeder. Ze verzon of verergerde klachten voor me en werd boos als ik niet tegen de dokter zei dat ik ergens pijn had, ook al was dat niet waar. Vanaf mijn negende jaar hield ze me thuis, ik mocht niet naar school, vriendinnen mochten niet langskomen, ik mocht alleen op bed liggen, waardoor mijn situatie uiteindelijk inderdaad kritiek werd. Het voelde alsof ik in een achtbaan was gezet waar ik nooit meer uit kon komen."

Reeks
Jij Gaat Dood
Gebaseerd op
de roman van Nina Blom
Pagina's
208
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 24,99
hardcover
€ 34,99