Sirocco

Tekenaar(s)
Giulio Macaione
Scenarist(en)
Giulio Macaione
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Leef, alsof...

Vanuit Sicilië waait de zuidenwind, de sirocco, zijn hete lucht naar het klamme Venetië. Al die warmte komt er samen in het café, genaamd naar de gelijknamige wind. De uitgeweken Siciliaanse cafébaas Gianni laat het er leven en bruisen. Maar privé cijfert deze laat uit de kast gekomen veertiger zich volledig weg. Al zijn liefde gaat naar zijn dochter Mia die een prima kans maakt om toegelaten te worden op een prestigieuze balletschool. Alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, is ook zijn vrijgevochten moeder Elsa bij hem ingetrokken. Ook zij is de grootste fan van haar kleindochter, maar toont haar warmte net iets anders dan haar zoon. Hoe dan ook slagen de drie generaties er al bij al goed in om samen te leven onder één dak. Maar dan krijgt Elsa onverwachts nieuws.

De Italiaan Giulio Macaione is een subtiele kok. Hij maakt het zichzelf nochtans niet gemakkelijk met zijn ingrediënten voor zijn jongste graphic novel. Enerzijds vertelt hij een verhaal dat bol staat van de grote emoties, zoals rouw, liefde, hoop en familie. Anderzijds kiest hij voor wel heel opvallende personages die zo woke zijn dat zelfs de cast van Sex Education er bleek bij wegtrekt. De homofiele vader, de vrijgevochten moeder die gehuwd was met een veel oudere man, de typische balletstress van een zoekende tienerdochter, haar zwarte vriendje,... Wat echter heel makkelijk kon ontsporen in een Italiaans overgeacteerd drama, houdt hij toch aardig in toom. De Siciliaan wikt en weegt zijn dialogen. Vaak laat hij enkel de tekeningen spreken. En daarmee scoort hij volop. Zijn stijl is ragfijn en boordevol details. Wat al snel te barok kan overkomen, wordt weer geneutraliseerd door het subtiele kleurgebruik van blauwgrijze - en okertinten. Maar de mayonaise pakt. We geloven zijn stijl. We geloven zijn verhaal. We geloven dat leven belangrijker is dan bestaan. Macaiones boodschap vat de tijdsgeest perfect samen. Zelfs Nederlands bekendste poëet vatte het onlangs nog zo samen: "Leef, alsof het je laatste dag is. Leef, alsof de morgen niet bestaat. Leef, alsof het nooit echt af is. En leef, pak alles wat je kan."

Sirocco is de eerste strip van nieuwkomer Lauwert Uitgeverij. Het is een eigenzinnige keuze. Ongegeneerd emotioneel, maar toch meeslepend, en getekend in een uiterst toegankelijke stijl. Bovendien is de uitgave perfect verzorgd, eerlijk geprijsd en prima vertaald. Als deze Sirocco de toetssteen is van hun vertaalselectie, staan ons nog mooie dingen te wachten.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Sirocco
Pagina's
208
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
met stofwikkel
€ 27,95